Rahaviisaus

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Rahaviisaus

 

Tämä teos kiinnitti huomioni bookbeatin kirjoista jo aikaisemmin, mutta vasta nyt uskaltauduin sitä kuuntelemaan. Raha on vaikea asia puhua, varsinkin silloin kun siitä on puute, niin kuin myös kirjassa kerrotaan. Kirjassa puhutaan myös siitä, kuinka lapsuuden kokemukset ja sieltä tulleet positiiviset muistikuvat liittyvät monesti ostoreissuihin ja kuinka nämä voivat vaikuttaa tuhlaamisesta saatuun hyvään oloon aikuisenakin. Esimerkiksi tämä ja monet muut rahaan liittyvät tunteet ja toimintatavat voidaan kuitenkin tunnistaa, jolloin tästä pystyy ottamaan kontrollin ja voi alkaa kulkea kohti elämää, jota haluaisi elävän.

Pidin kirjassa siitä, että kerrottiin selviä erilaisia ihmispersoonia ja miten nämä käyttävät rahaa. Myös se, että kirjassa oli harjoituksia, joiden kautta pystyi kehittämään omaa tekemistä sai minut tuntemaan siltä, että tästä tosiaan on hyötyä minulle.

 

Omat kokemukseni rahasta ja sen käytöstä

 

Olen itse ollut aina melko huono rahan käyttäjä ja huonolla rahan käytölläni tarkoitan sitä, että olen arka käyttämään rahaa uusien asioiden hankintaan, kuten vaatteisiin, uuteen tietokoneeseen tai autoon. Aralla rahankäyttämisellä taas tarkoitan sitä, että käytän rahaa uusien asioiden hankintaan todella harvoin. Tämä lähinnä varmasti siitä syystä, että haluan säästää rahaa asioihin, joista unelmoin. Näitä asioita ovat esimerkiksi matkailuauton rakentaminen, laskuvarjohyppy kurssin käyminen tai surffireissu Balille. Kuitenkin monesti esimerkiksi surffireissulle Balille pääseminen muodostuu jopa häiritseväksi asiaksi päässäni, jolloin saatan sen sijasta, että lähtisin Balille, lähden surffireissulle Marokkoon, joka on huomattavasti halvempi vaihtoehto niin lennoiltaan kuin asumis- ja ruokailukustannuksiltaankin. Tällöin Balia varten säästämäni raha käytetään Marokon reissuun, ja kokemus ei ole täysin sitä mitä ajattelin, mutta se on hyvin lähellä sitä. Tämä on vain yksi esimerkki, jonka olen huomannut toistuvan monessa kohtaa rahan käyttöäni. ”Nyt minulla ei ole tarpeeksi rahaa käytettäväksi Niken uusiin tennareihin, mutta tarvitsen kuitenkin uudet, niin käytänkin nämä säästämäni rahat näihin halvempiin tennareihin, jotta saan sen mitä tarvitsen.”

Pidän rahan käyttöä myös jollain tavalla vaikeana asiana puhua. Raha ei tuo minulle onnea, enkä niin välitä, onko sitä paljon vai vähän. Kuitenkin nämä unelmat, joista puhuin aikaisemmin, vaativat rahaa toteutuakseen. Näistä unelmista puhuminen sitten taas onkin helppoa ja niitä on mielekästä pyöritellä mielessä, vaikka tiedän, että se vaatisi jonkunlaisen noususuhdanteen pankkitilin saldossani.

Olen kotoisin Mäntyharjusta perheestä, jossa molemmat vanhempani ovat pienyrittäjiä. Lapsuudestani en saa mieleen tilanteita tai kokemuksia rahan puutteesta, tai myöskään siitä, että sitä olisi joskus ollut liikaa. Siitä ei olla oikein koskaan puhuttu meidän perheessämme ainakaan niin selvänä aiheena, että se olisi jäänyt mieleeni. Minun vanhempieni vanhemmat taas olivat maatalous yrittäjiä, ja sielläkään en muista ikinä rahan olleen puheen aiheena. Ehkä tämä rahasta puhumatta jättäminen lapsuudessani on tehnyt minusta sellaisen rahankäyttäjän, kuin olen tänä päivänä.

Nykyään kuitenkin aloitettuani opiskelun tiimiakatemialla, olen kunnostanut taloustilannettani huomattavasti parempaan suuntaan. Mietin nykyään paljonkin, miten käytän rahaa ja miten 5 senttisestä tehdään 10 senttinen jne. Tämä herääminen omaan taloustilanteeseen tuli mahdollisesti oman tiimiyrityksen kautta ja

 

Raha

 

Raha määrittää jollain tavalla meidän kaikkien arkisia valintojamme. Se vaikuttaa myös syvästi siihen, mitä ajattelemme itsestämme ja omasta kyvystämme tulla toimeen. Raha vaikuttaa ihmissuhteisiimme, kokemukseen elämän merkityksellisyydestä, onnellisuuteen ja kykyyn tehdä tulevaisuuteen liittyviä, elämää rakentavia päätöksiä. Nämä sanat ensimmäisen viiden minuutin aikana kuunnellessani kirjaa heräsin aiheeseen ja nämä asiat tuntuivat hyvältä kuunnella, koska tiesin, että kirjan kuuntelun jälkeen olisin mahdollisesti taas viisaampi rahan käyttäjä.

 

Onko raha stressin aihe?

 

Ihmisen talouselämä on samalla tavalla psykologinen ja mielenterveyteen vaikuttava aihe, kuin esimerkiksi ihmissuhteet. Rahaan ja talouteen liittyy aina tunnekokemuksia. Ne ovat sekä kehollisia että ilmaistavia ajatuksia.

Suurin osa ihmisistä kokee varmasti elämän aikanaan rahaan liittyviä stressitilanteita. Olkoot se stressitilanne sitten opiskelun aikana juhlitut kuukausittaiset opintotuet tai asuntolainan maksupäivä aikuisiällä, ne vaikuttavat mielentilaan ja sen kautta itseen ja ympäristöön. Rahan puute laskunmaksupäivänä on varmasti yksi suurimmista arkipäiväisistä tehtävistä, joka tuottaa ihmiselle negatiivisia ajatuksia ja stressaantuneen mielen, minä itse mukaan lukien.

Monesti itse maksaessani laskuja avaan nettipankin tai sovelluksen puhelimesta ja maksan laskut mahdollisimman äkkiä pois ja suljen pankkivälilehden tai sovelluksen ja unohdan asian. Tämä juurikin siksi, koska koen laskujen maksun stressaavaksi aiheeksi, enkä halua antaa sille hetkeäkään enemmän ajatusaikaa päässäni, kuin on tarvis.

Tuoko raha onnea?

 

Monesti kuullaan sanottavan, että eihän se raha meitä onnelliseksi tee. Jos mietitään esimerkiksi maailman supertähtiä musiikin parissa – heillä varmasti rahaa on lopettaa musiikin teko ainakin hetkeksi kokonaan, eivätkä he välttämättä ajautuisi vararikkoon. Kuitenkaan, he eivät näytä elävän merkittävän paljoa onnellisempaa elämää, kuin esimerkiksi minä. Joskus muistan katsoneeni videon tai lukeneeni jostain, että jättipotin voittanut henkilö olisi polttanut kaikki rahansa ja palannut takaisin normaaliin elämään.

Rahan ja onnellisuuden välistä suhdetta on pohdittu monissakin tutkimuksissa. Jonkun tulotason jälkeen ihmiselle tulee raja vastaan, ja vaikka rahaa sataisi pankkitilille millä mitalla, ei se enää tuota mielihyvää eikä se tee enää yhtään onnelliseksi. Tälle ilmiölle ei ole yhtä yksittäistä selitystä, mutta niiden voisi arvailla olevan esimerkiksi kuormittuminen, ulkoiset odotukset, omat odotukset elämän merkityksellisyydestä, työn ja vapaa-ajan suhde ja niin edelleen.

Mietin ulkomailla käydessäni kodittomia ihmisiä, joita näkee kaduilla nukkumassa pahviteltoissa. Onko tällaisilla ihmisillä, joilla ei ole kotia pään päällä, muita ihmisiä onnettomampia? Varmasti kodittomat ihmiset miettivät, että olisipa katto pään päällä. Varmasti rahallisesti varakkaat ihmiset miettivät, olisipa minulla isompi vene. Jokaisella ihmisellä on siis rahan tuomia ongelmia ja siihen rahan tuomaan ongelmaan on monta kulmaa katsottavana.

Harvoin ihminen on tyytyväinen siihen, mitä hänellä on, koska suurin osa meistä pyrkii aina eteenpäin ja tavoittelee jotain. Taloustieteiden kanta onkin aina ollut, että enemmän on aina paremmin. Kun katsotaan onnellisuutta tai tyytyväisyyttä taloustieteiden näkökulmasta, tyytyväisyys taloudelliseen tilanteeseen riippuu siitä, millaiseen elämään olemme tottuneet ja mihin me vertaamme itseämme eli millainen taloudellinen todellisuus on ympärillämme. Sama ajatus pyörii myös köyhyyden ympärillä: köyhyyden kokemus riippuu siitä, millainen on ympärillä oleva varallisuustaso. Nopeasti kehittyvissä talouskasvun maissa onnellisuus jää helposti jalkoihin. Kun tuloerot kasvavat, aiheutuu ennalta arvaamattomia seurauksia sekä työelämässä että myös sen ulkopuolella.

Tekeekö raha siis onnelliseksi, vai onnettomaksi?

 

Pohdinta

 

Aina kun puhutaan rikkaudesta, mietin itse henkilökohtaisesti muita asioita kuin rahaa. Raha tulee tietysti aina mieleen, mutta tykkään keskittyä rikkaudesta kysyttäessä johonkin muuhun, koska raha ei ole ainoa asia joka tekee ihmisestä rikkaan. Rikkauteen kuuluu niin perhe, terveys, lapset,  oma elämä kuin monia muitakin asioita.

https://www.youtube.com/watch?v=-GkyZr9VzPY

 

Puhuin esseen aikana paljon lähinnä omista kokemuksistani rahan käyttöön liittyen, mutta totta kai viisaus rahan kanssa yritystoiminnassa on myös tärkeää. Meillä oli tiimissä talouspäällikön paikan kanssa mietintää ja pohdintaa, kuka pestiin hakee. Mietin sitä pitkäänkin, mutta päätin jättää talouspäällikön paikan haettavaksi jollekin sellaiselle henkilölle, kuka sen tahtoisi todella. En ole itse vielä sillä tasolla rahan käytön kanssa, että pystyisin pitämään huolta talousasioista 15 hengen tiimiyrityksessä. Enkä ole edes päässyt taloushallinnon kurssia läpi perusopinnoissa.

 

Talous on itselle vaikea asia puhua tai ajatella, koska en siitä paljoa itse ymmärrä. Toivottavasti kuitenkin jatkossa sekä tiimiakatemian, että tällaisten kirjojen kautta pystyn kaveeraamaan raha-asioiden kanssa paremmin.

You May Also Like…

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti