Jäävuoremme sulaa: Muutos ja menestyminen kaikissa olosuhteissa!

Kirjoittaja: Carolina Tuomikorpi

19 helmikuun, 2021

Lähdeteos: Jäävuoremme sulaa: Muutos ja menestyminen kaikissa olosuhteissa!

Lähdeteoksen kirjoittaja: Kotter John; Rathgeber Holger

Teoriapisteet: 2

Tarinoilla ja saduilla on voimakas vaikutus, koska ne tekevät vakavista, hämmentävistä ja uhkaavista asioista selkeitä ja helposti ymmärrettäviä. Sadut saattavat olla ikimuistoisia päinvastoin kuin meille päivän mittaan syötetty tietotulva, joka jo unohtuu huomenna.

Kirja kertoo kivassa tarinan kerrontamuodosta, kuinka jäävuori sulaa ja miten pingviinit reagoivat muutostilanteissa. Tarinalla pyritään havainnollistamaan oikeita muutos tilanteita, mihin onkin helppo samaistua. Tarinan henkilöihin pystyykin hyvin samaistumaan ja etsimään ne ihmiset, ketkä toimivat esimerkiksi oman organisaation piirissä, missä rooleissa he ovat tai missä roolissa itse on organisaatiossa.

Itse pystyin hyvin samaistumaan Alicen rooliin, hän on helposti lähestyttävä ja kuuntelee, yrittää ymmärtää parhaansa mukaan muita. Hänellä on kumminkin karismaa viedä asioita eteenpäin, eikä anna asioiden vain jäädä paikoilleen kriisin aikana. Hänen pyrkimyksensä on hyvä.

Muutoksen tarpeet jäävät usein ihmisiltä ja organisaatiolta havaitsematta. Ei tunnisteta, mitä pitäisi tehdä, ei onnistuta toteutuksessa, ei saada muutoksesta pysyvää. Ne ongelmat vaivaavat samalla tavalla organisaatioita, koulujärjestelmiä ja valtioita.

Kirja pyrkiikin, että käyttäisi hetken miettiäkseen, missä vaiheissa oma organisaatio menee ja miten omissa organisaatioissa reagoidaan muutoksiin tai miten muutoksia viedään eteenpäin.

Sawakessa yrityksenä reagoidaan muutoksiin tai muutostarpeisiin todella herkästi ja nopeasti nykyään. Muutoksiin kumminkin halutaan nopeita tuloksia taas, mitkä ei ole realistisia siinä suhteessa, milloin niihin on aloitettu kiinnittää huomiota.

Otetaan esimerkiksi kirjapisteet ja asiakaskäynnit, joita seurataan kuukausittain. Jos muutos käynnistetään tammikuussa oletettavat hyvät tulokset näkyvät vasta 3kk päästä. Ensimmäinen syklin osa menee siihen, että herätään muutokseen. Tällä hetkellä olemme valtuuta toiset toimimaan vaiheessa. Mikä on hyvä merkki siitä, että olemme matkalla pysyvää muutosta.

Kun ymmärrämme ympäristöämme, jossa elämme, kykenemme toimimaan tehokkaammin, saamme enemmän aikaan, joudumme harvemmin hämillemme, stressaannumme vähemmän ja tunnemme hallitsevamme tilanteen.

Tarina herättää kysymyksiä. Elänkö sulavalla jäävuorella vai onko mahdollista, että jäävuori sulaa. Keitä ovat minun lähiympäristöni NotNot? Ketkä ovat Aliceja ja Fredejä? Kuka minä olen?

 

Onnistuneen muutoksen kahdeksan vaihetta

Valmistele lähtökohdat

 • Saa aikaan kiireen tuntu.

Auta muita havaitsemaan muutoksen ja pikaisen toiminnan tarve.

 

 • Kokoa ryhmä muutosta vetämään.

Pidä huoli, että muutosta saadaan vetämään vahva ryhmä. Ryhmästä pitää löytyä johtajan taidot, luotettavuus, kommunikointikyky, auktoriteetti, analyysikyky ja kiireen sisäistäminen

Päätä mitä tehdään

 • Kehitä muutokselle visio ja strategia.

Selvitä, millä tavalla tulevaisuus poikkeaa menneisyydestä ja millä tavalla pystyt toteuttamaan tulevaisuuden.

Toteuta

 • Selvitä visiosi ja kauppaa se muille.

Varmista, että mahdollisimman moni ymmärtää ja hyväksyy visiosi ja strategiasi.

 

 • Valtuuta toiset toimimaan.

Poista mahdollisimman moni este matkan varrelta, jotta halukkaat voisivat tehdä visiosta totta.

 

 • Kehitä lyhyen aikavälin voittoja.

Saa aikaan muutama näkyvä, yksiselitteinen onnistuminen niin pian kuin suinkin.

 

 • Älä luovuta

Paina kovemmin ja kiivaammin ensimmäisen menestyksen jälkeen. Toteuta muutos toisensa jälkeen sinnikkäästi, kunnes visio on totta.

 

Juurruta se.

 

 • Luo uusi kulttuuri.

Pidä kiinni uusista toimintatavoista ja varmista, että ne pitävät pintansa, kunnes ovat tarpeeksi vahvoja syrjäyttämään vanhat perinteet.

 

Ajattelun ja tunteiden merkitys

Ajattelutavan muutos saattaa auttaa muuttamaan käytöstä ja johtaa parempiin tuloksii.

 • Kerää tietoa analysoi sitä
 • Esitä tieto loogisesti, jotta ihmisten ajattelutapa muuttuisi
 • Muuttunut ajattelutapa saattaa vuorostaan muuttaa käytöstä

Tunteiden muuttuminen saattaa muuttaa käytöstä vielä enemmän, jolloin tulokset voivat olla vielä paremmat.

 • Luo yllättäviä, haastavia ja, jos mahdollista, visuaalisia kokemuksia.
 • Kokemukset muuttavat ihmisten tiettyyn tilanteeseen liittämiä tunteita.
 • Tunteiden muuttuminen voi johtaa merkittävään käytösmuutokseen

 

Ihmisiä ohjaavat tunteet eli ajatukset ja ne muodostavat meille mielikuvia siitä, minkälainen jokin asia näyttä, tuntuu. Olen huomannut itse omassa elämässäni, että jos saan ihmisen muuttamaan omaa tunnettaan, jostakin asiasta, mikä ei ole heille mukavaa ja luomaan siihen uuden tunteen päälle niin ne asiat ei ole tuntuneet enää niin kamalilta.

Aloin itse koulun alussa kokeilemaan ihan arkisilla asioilla, kun koulu tehtävät tuntuivat hyvinkamlailta ja vaikealta. Muutin omaa käyttäytymistäni asian suhteen, että aloin sanomaan ” tämä on minun lempi tehtävä ” aina ääneen, kun tehtävä tuntui vaikealta. Huomasin kanssa, minkälaisen muutoksen se sai aikaan ympäristössäni. Muutkin alkoivat sanomaan sitä ja siitä tuli positiivinen uskomus asian suhteen, että ”hei tämä on minun lempi tehtäväni ”. Itseä hämmästy tulos, miten omalla käytöksellä voi muuttaa niin paljon ympäristöään.

Isoimmat muutokset tapahtuvat, silloin kun on tunne myräkän keskellä, eikä välttämättä aina huomaa itse muutoksen keskipistettä. Kun alkaa huomioimaan omassa elämässä tai organisaatiossa näitä muutospisteitä on helpompi ymmärtää niitä, miksi näin tapahtuu ja mistä se johtuu.

 

Carolina Tuomikorpi

19.2.2021

You May Also Like…

Strategia vai suunnitelma

Kirjavalinta osui nappiin. Loimme vasta strategian tiimillemme, joten nyt pääsemme heti pelastamaan sen Mika Sutisen...

Uteliaisuuden taito

Utelijaisuuden taito kirja käsitteli erilaisia mielen malleja ja oppimisen johtavaa utelijaisuutta. Uteliaisuutta voi...

0 kommenttia

Lähetä kommentti