Rahaviisaus

Kirjoittaja: Jussi Craycroft

25 helmikuun, 2022

Lähdeteos: Rahaviisaus

Lähdeteoksen kirjoittaja: Maarit Lassander

Teoriapisteet: 2

Nextorya selatessani huomasin Rahaviisauden ja laitoin sen saman tien kuunteluun. Raha on yleisesti olettaen vaikea puheen aihe. Kaikilla on erilainen käsitys rahasta, kirja auttoi itseäni hahmottamaan, kuinka itse koen rahan.

Oma rahankäyttö

Kaikki alun perin pohjautuu siihen, mitä meille on opetettu. Onko omat vanhemmat olleet rahaviisaita? Onko raha ollut heillä isossa roolissa? Nyt jos ajattelee näin vanhempana niin muistaa tietynlaisia opetuksia, mitä vanhemmat ovat pyrkineet välittämään minulle nuorempana. Valitettavasti en ole heitä hirveän usein kuunnellut näissä tilanteissa. Viime vuosi oli itselleni merkittävin vuosi rahan suhteen, kun jouduimme elämään minun opintolainoillani ja erittäin pienillä tuloilla. Ostokset piti miettiä etukäteen, eikä mitään ylimääräistä voinut ostaa. Vuosi oli tiukka, mutta ei ollenkaan mahdoton. Jälkeenpäin kun miettii asiaa, niin olisi voinut pärjätä vieläkin vähemmällä. Tietyistä asioista ei vain halua luopua, vaikka ne ulkopuolisin silmin näyttäisikin turhalta. Yksi merkittävin asia oli autoilun lopettaminen kokonaan. Kuukausimenot pienenevät huomattavasti, kun kulkee kävellen tai pyörällä. Pyöräily ja kävely oli myös itselleni huomattavasti terveellisempää.

Vuoden alusta olenkin alkanut seuraamaan omia menojani tarkemmin. Mitä voi jättää pois kuukausi tasolla? Tammikuu kun vaihtui helmikuuhun, oli helppo lähteä karsimaan. Turhat ostokset jätetään pois, käydään kerran viikossa kaupassa, sen sijaan että kulkisi siellä jatkuvasti. Kun käy vain kerran viikossa kaupassa ja ostaa kaiken oleellisen, se karsii jo itsessään turhia asioita pois. Itse ei uskoisi kuinka paljon rahaa menee ulkona syömiseen ja kuljetusruokaan kuten wolttiin. Kyse ei ole niinkään säästämisestä vaan oman rahan käytön rutinoimisesta. Tämän avulla on helppo arvioida esim. kuukausittaisia menoja ja pystyy näkemään, paljonko kuukaudessa oikeasti rahaa kuluu.

Itse olen iän myötä oppinut viisaammaksi rahan suhteen. Välillä on mukava ostaa hienouksia ja uutta teknologiaa, mutta tämäkin äkkiä kasaantuu suuriksi summiksi, minkä voisi laittaa kuluttamisen sijaan vaikkapa säästöön. Yksi esimerkki omasta ”henkisestä” kasvusta rahan suhteen on auton tankkaaminen, nuorempana oli isoa asia ostaa bensaa/dieseliä 20€, kun nykyään tankki laitetaan aina täyteen.

Perheessäni on eri tuloisia ihmisiä. Isäni on aina ollut yrittäjä ja hän elättää itseään melko mukavasti, raha ei ole hänelle niin tärkeää kunhan vaan saa tehdä töitä eikä tarvitse jäädä eläkkeelle. Äitini on ollut opettaja jo pian 30 vuotta ja nauttii työstään, vaikka häntä välillä stressaakin oma taloudellinen tilanne. Minä ja siskoni olemme kaikki opiskelijoita ja teemme töitä aina kun voimme. Veljeni tienaa helvetin hyvin rahaa töissään vakuutusmyyjänä jenkeissä. Meillä on kaikilla erilainen näkemys rahasta.

Tuoko raha onnea?

En voi puhua tässä esseessä kenenkään muun puolesta kuin itseni, mutta minulle raha tuo tietynlaista mielenrauhaa, joka muuttuu onnellisuudeksi. En voi luokitella siis suoraan sanottuna rahaa onnellisuudeksi, mutta se vaikuttaa siihen suuresti. Mielestäni elämä helpottuu, kun on taloudellisesti riippumaton. On toki tilanteita missä raha voi olla hirveä stressin aiheuttaja, mutta se riippuu niin tilanteesta kuin ihmisestäkin.

Ajatuksia

Miksi suurella osalla ihmisistä nousee kulutus, kun rahaa on enemmän? Itse koen tämän aina hauskaksi ”observaatioksi”. Kesään verrattuna itsellänikin nousee kulutus melkein kahden tai kolmenkertaiseksi. Vertaan kesään, kun en opiskelijana hirveästi muulloin ehdi rahaa tekemään. Onko asioita elämässäsi mitä voisit jättää ostamatta? Yksi asia minkä olen tammikuun jälkeen jättänyt huomattavasti vähemmälle, on energia juomien ostaminen. Kofeiini tuo jokaiselle dopamiinia, mutta se ei ole välttämätön. Pahimmassa tapauksessa siirtyisin juontiin, joka on huomattavasti halvempi vaihtoehto. Mihin rahaa säästämme? Onko pienien säästöjen kerääminen kannattavaa, jos raha ei tuo sinulle onnea?

Projektit

Nyt kun alamme olemaan maalisuoralla lumenpudotus projektin kanssa, on helppo reflektoida, kuinka se on mennyt rahallisesti. Projektin idea oli siis tuottaa rahaa tiimille mahdollisimman kustannus tehokkaasti. Projektiin ei mennyt juurikaan rahaa. Pyrin siis toteuttamaan projektin mahdollisimman vähin kuluin. Työ varustus koostui lähinnä laina tavaroista, jotka saimme hyvillä suhteilla. Vahinkoja ei ole ainakaan tähän mennessä ilmennyt. Kulut koostuivat lähinnä flaijeri markkinoinnista ja bensa kuluista. Projekti pääsi +- 0 tilanteeseen yhdellä toteutuneella lumenpudotuksella, tämän jälkeiset lumenpudotukset olivat pelkkää plussaa.

Renkaanvaihdossa myös tulemme pohtimaan viimeisen sesongin maksimaalista tulosta. Uusilla mahdollisilla yhteistyökumppaneilla. Koko tiimin voimin toteutus, toisi myös enemmän tulosta. Pohdimme myös jälleen renkaiden pesupalvelua.

You May Also Like…

Henkilöstöanalytiikka

Henkilöstöanalytiikka

Jaana Saramies, Maria Törnroos Tässä kirjassa on mielestäni paljon hyviä juttuja, joita Tiimiakatemian rekrypälen...

Business for Punks

Itsevarmasti otin käteeni tämän James Wattin, Brewdog -olutpanimon perustajan kirjoittaman kirjan, jota olen kuullut...

Mikä ihmeen digimarkkinointi?

Mikä ihmeen digimarkkinointi?

En ole koskaan harrastanut digimarkkinointia. Paljon olen siitä kuullut puhuttavan ja nyt minunkin pitäisi alkaa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti