Pura Rutiinit Atomeiksi – James Clear

Kirjoittaja: Jesse Takala

8 huhtikuun, 2022

Lähdeteos: Pura Rutiinit Atomeiksi

Lähdeteoksen kirjoittaja: James Clear

Teoriapisteet: 2

Pura Rutiinit Atomeiksi – James Clear

Pari tiimikaveriani suositteli tätä Pura rutiinit atomeiksi kirjaa. Kirjan kirjoittanut James Clear on erikoistunut ihmisten tapoihin, päätöksen tekoon ja jatkuvaan kehittymiseen. Hän on erittäin haluttu puhuja liittyen näihin aiheisiin ja hänen kirjansa ovat olleet menestyksiä. Suosittelen jo tässä vaiheessa aivan kaikille, sillä kirja herättää hyvin paljon ajatuksia. Itselläni ei ensinnäkään ole kunnon rutiineja, enkä mieti päivittäisen tekemiseni vaikutuksia pitkällä tähtäimellä. Minulla ei kuitenkaan ole mitään kovin huonoja tapoja, en vain ajattele tekemiseni vaikutuksia niin tarkasti. Tämä kirja oli erittäin hyvä minulle juuri näistä syistä.

Yksi suurin ahaa-elämys tuli ”prosentin muutoksesta päivässä”. Prosentin muutoksella viitataan kaikista pienimpiin tekoihin, mitä voit päivässä tehdä. On helppoa parantaa jotain osa-aluetta prosentti päivässä. Prosentin positiivinen muutos päivässä johtaa vuodessa 37,8 kertaiseen kehitykseen. Eli jos lähtö tilanne on 100, on se vuoden kuluttua 3780. Jos muutos on prosentin verran negatiivinen päivässä, on se vuoden päästä 0,03. Pudotus on siis sadasta 0,03:een. Nämä luvut antavat käsityksen siitä, kuinka paljon jatkuvalla kehittymisellä on merkitystä. Taas pienikin negatiivinen muutos kasaantuu ja vaikutukset ovat pitkällä aikavälillä suuret. Suuri muutos tulee pienistä ja tasaisista muutoksista parempaan. Helposti itsellä tulee ajateltua, että ei haittaa, jos tänään ostan mäkkäriä ja en mene salille. Kuitenkin tuo tapa toistettuna on erittäin haitallinen, joten sen pitkän aikavälin vaikutusta tulisi ajatella. Itse kehitin joskus säästämiseen sellaisen keinon, että paljonko tämä tuote (esim. energiajuoma) maksaisi, jos ostaisin sen kuukauden jokaisena päivänä. Se kaksi euroa olikin yhtäkkiä kuusikymmentä euroa ja jätin tuotteen ostamatta. Tätä samaa menetelmää tulee minun hyödyntää muissakin asioissa.

Toinen oivallus kirjasta oli menetelmien tärkeys verrattuna tavoitteisiin. En ollut itse osannut ajatella menetelmien tärkeyttä niin hyvin, sillä olen itse tuloskeskeinen. Kirjassa sanottiin, että voittajilla ja häviäjillä on täysin samat tavoitteet, mikä kumoaa pelkkien tavoitteiden tärkeyden. Tavoitteen painottaminen keskittyy vain tavoitteen saavuttamiseen tavalla tai toisella. Esimerkiksi saavutat rahallisen tavoitteesi, jollain yksittäisellä toimella ja jätät tekemisen siihen. Toinen vaihtoehto on kehittää menetelmiä, joilla teet jatkuvasti rahaa. Tällä tavalla kuitenkin saavutat tavoitteesi, mutta olet myös oppinut tekemään rahaa, sillä olet keskittynyt menetelmiin etkä tuloksiin. Menetelmät menestymiseen jäävät sinulle tavoiksi, mutta pelkän tavoitteen saavuttaminen ei tee sinusta jatkuvaa oppijaa. Menetelmien rakentaminen tuo sinulle tuloksia pitkään, tuloksen tavoittelu vain sen yhden tuloksen.

“The fact is that good habits are hard to form but easy to live with. Bad habits, on the other hand, are easy to form but hard to live with. In either case, you develop either good or bad habits as the result of your repeated choices, decisions, and behaviors.” -Brian Tracy

Tämä Brian Tracyn lause kuvaa täydellisesti rutiinien voimaa. Hyvät tavat ovat vaikeita omaksua, mutta niiden kanssa on helppo elää. Pahat tavat ovat helppoja omaksua, mutta niiden kanssa on vaikea elää. Kun jaksat muuttaa päivittäisiä toimintojasi, ne kantavat todella pitkälle ja saavutat tavoitteesi väistämättä. Jos omaat huonot rutiinit, voit silti onnistua, mutta todennäköistä tai helppoa se ei ole.

Rutiinit muuttavat uskomuksia itsestäsi. Oikeanlaiset rutiinit jatkuvasti toistettuna saavat aikaa muutoksen sinun mindsetissä. Kun teet esimerkiksi terveellisiä ratkaisuja ruokavalion ja liikunnan suhteen, sinulle tulee olo, että olen terveellinen ihminen ja voin hyvin. Vaikkei mitään suuria tuloksia heti näykkään, niin ajatusmaailmasi on jo siinä, että olet terve. Tämä taas saa aikaan positiivisen kierteen ja vanhoihin tapoihin palaaminen on epätodennäköisempää.

Hyvien rutiinien helpottaminen ja huonojen rutiinien hankaloittaminen. Hyvien rutiinien helpottaminen on sitä, että teet rutiinit suorittamisen mahdollisimman helpoksi, jotta kynnyksesi tehdä rutiini laskee. Esimerkiksi, jos haluta syödä aamupalaa joka aamu, tee aamupala valmiiksi illalla. Jos haluat syödä terveellisesti, tee hyvää ja terveellistä ruokaa kerralla paljon, jotta sinulla on valmiita annoksia, kun tulee nälkä. Itse olen hankaloittanut huonoja tapojani esimerkiksi niin, etten koskaan osta herkkuja kotiini, silloin kynnys lähteä kauppaan ja syödä herkkuja on todella korkea.

Tee pienin teko mitä pystyt tekemään tavoitteesi eteen. Aloittaminen on yleensä vaikeaa siksi, että ajattelemme koko tavoitteen saavuttamista suurena haasteena. Sen sijaan tee niin pieni teko kuin pystyt tavoitettasi kohti. Esimerkkinä haluat lähteä juoksemaan viisi kilometriä. Älä ajattele, että nyt täytyy juosta viis kilometriä, vaan laita lenkkarit jalkaan ja mene ulos. Kun olet aloittanut jo käytännössä lenkkisi, on sen juoksemiseen paljon pienempi kynnys. Jos haluat lukea kirjan, lue vain viisi sivua. Kun olet lukenut viisi sivua, todennäköisesti luet enemmän. Yksinkertainen mutta toimiva tekniikka.

Itseäni kirja herätti siihen, kuinka helposta voit aloittaa suuren tavoitteen saavuttamisen. Kun päivittäinen tekeminen on edes hieman parempaa, tulokset kyllä tulevat. Tulen kiinnittämään enemmän huomiota arjen pieniin ratkaisuihin ja ajatusmaailmaani. Huomasin, että olen tavoitekeskeinen, enkä keskity niinkään siihen mitä teen nyt, jotta kehittyisin edes hieman lisää. Rutiineista tulee kuitenkin ajan mittaa tiedostamattomia, joten miksi ei opetella hyviä rutiineja nyt, sillä niiden kanssa on tulevaisuudessa paljon helpompi elää. Jos aion joskus menestyä edes rahallisesti, on minun luotava rutiinit tekemiselle.

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti