Pura rutiinit atomeiksi

Kirjoittaja: Beda Räsänen

13 huhtikuun, 2022

Lähdeteos: pura rutiinit atomeiksi

Lähdeteoksen kirjoittaja: James Clear

Teoriapisteet: 2

Olen jo pitkään halunnut luoda itselleni terveellisiä rutiineja, jotka kehittäisivät minut sellaiseksi ihmiseksi, joka haluan olla. Olen yrittänyt muuttaa ruokavaliotani kertarykäyksellä ties kuinka monesti, olen yrittänyt alkaa käymään salilla ainakin kolmesti viikossa. Olen myös yrittänyt käydä ajoissa nukkumaan säännöllisesti. Syy siihen miksi haluan näitä muutoksia ja uusia rutiineja, on se että uskon näiden parantavan elämäni laatua. Vatsavaivani häviäisivät hyvällä ruokavaliolla, jaksaisin paremmin ja olisin tyytyväisempi kehooni jos nukkuisin ja liikkuisin hyvin. Mielenterveytenikin kohenisi valtavasti, uskoisin. 

Tähän mennessä yritykseni ovat aikalailla epäonnistuneet. Osittain olen kyllä armollinen itselleni ja hyväksyn asian, mutta osittain se kyllä ärsyttää, koska jatkuva muutoksen tarve kalvaa edelleen sisälläni: Pitäisi syödä terveellisemmin ja käydä enemmän salilla! En pitkään aikaan ole ollut tyytyväinen näihin osa-alueisiin elämässäni, siksi tartuin nyt tähän kirjaan. Tässä kirjassa on nimensä mukaan purettu rutiinit atomeiksi. Kaikki rutiineihin liittyvä selitettiin perin pohjin, ja täytyy myöntää että muistan siitä nyt ehkä murto-osan. 

Mitä rutiinit ovat ja miksi ne ovat tärkeitä? 

Tämän minä onneksi muistan. Kun jostakin tavasta muodostuu rutiini, toistamme tapaa vähäisellä energialla, siis rutiinin omaisesti. Rutiineja minulla on esimerkiksi hampaiden harjaus illalla, koiran ulkoilutus kolme kertaa päivässä, Netflixin katsominen syödessä. Nämä asiat toistuvat minulla kuin automaatiolla, koska ne ovat rutiineja. Rutiineja voi toki olla hyviä ja huonoja, niistä vähän lisää myöhemmin. Hyvät rutiinini ovat tärkeitä siksi, koska niiden avulla saan varmuudella hoidettua asiani, jotka koen tärkeiksi, eivätkä ne vie minulta juurikaan ajatusta tai energiaa, koska ne ovat rutiineja. Toivosin siis, että rutiineiksini muodostuisi myös säännöllinen liikkuminen ja terveellinen ruokavalio. Tällä hetkellä ne eivät vielä ole täydin rutiineja, koska ne tuntuvat vaikeilta asioista toteuttaa eivätkä tapahdu ns. automaatiolla. 

Miten sitten saisin muodostettua haluamani toiminnot rutiineiksi?

Tähän on monia tapoja, joiden pitäisi yhdessä toimia. En muista tietenkään kaikkea kirjasta, mutta sain sieltä kyllä hyviä vinkkejä. Kun haluan tehdä itsessäni muutoksen, minun pitää alkaa identifioimaan itseäni uudelleen. Minun pitää ajatella, että olen NYT se terveellinen ja liikkuva Beda, eikä niin että olen se Beda joka ei jaksa kävellä salille. Se ei toimi, jos ajattelen niin, että kun olen käynyt salilla jonkin aikaa niin voin vasta sitten identifioitua eri tavalla. Minun pitää NYT muuttaa ajattelu itsestäni ja alkaa toimia sen mukaan, mitä terveellinen ja liikkuva Beda tekisi. Ei tämäkään sormia napauttamalla tapahdu, mutta olen huomannut jo eron tässä parin viikon aikana. 

Työkaluja hyvien rutiinien lisäämiseen ja huonojen rutiinien poistamiseen

Jos haluan alkaa luomaan hyvää rutiinia, minun pitäisi tehdä se mahdollisimman helpoksi. Liikunnan kannalta olen tehnyt niin, että laitoin kalenteriini toistuvan merkinnän tiistai ja torstai aamuille kello 8, koska ne minulla on aina tyhjänä jos en sovi muuta. Nuo ovat ne kaksi täydellistä aikaa viikosta, jolloin haluan mennä salille, ja sen jälkeen töihin aivan salin viereen. Aamulla siksi, koska töiden jälkeen on liian väsynyt ja nälkä. Normi viikkoina menen salille noina aikoina, mutta rutiini takkuaa edelleen. Esimerkiksi tällä viikolla en ole mennyt kertaakaan, koska tiistaina en jaksanut ja torstaina en ole Jyväskylässä. Minun pitäisi keksiä jotain, jotta näin ei usein pääsisi käymään. Jos rutiinin jättää välistä kaksi kertaa, on se vaarassa unohtua kokonaan. Kerta ei haittaisi. 

Huonoissa rutiineissa niiden eroon pääsyssä auttaa se, jos tekee rutiinin hankalaksi toistaa. Nyt kun mietin, minulla ei ole selkeitä huonoja rutiineita, onneksi. Mutta esimerkkinä voisi olla, jos vaikkapa liika Netflixin katselu olisi huono rutiini. Sen voi tehdä vaikeammaksi esimerkiksi piilottamalla kaukosäätimen, kirjautumalla aina ulos Netflixistä, tai vaikla piilottamalla telkkarin. Kun vaiva avata Netflix on tarpeeksi suuri, sitä ei varmaan tule katsottua niin paljon. 

Yhteenvetona, jos haluan luoda muutoksen elämääni, minun pitää alkaa olemaan se henkilö, joka haluan olla ja ajatella hänen aivoillaan. Pitää muistaa olla sinnikäs ja luottaa prosessiin. Kannattaa myös tehdä rutiinit mahdollisimman helpoiksi ja sujuviksi arjessa, eikä niitäkäön kannata ottaa liikaan uusia kerralla. Jonkinlainen rutiinin seuranta saattaa auttaa, esimerkiksi raksi kalenteriin kun jotkin on tehty. Ja yksi itselleni tärkeimmistä muistisäännöistä: jos kerran jää välistä, se ei haittaa, mutta älä skippaa rutiinia kahdesti!

You May Also Like…

Älykäs intuitio

Mikä on se mystinen työkalu, jota Oprah, Einstein, Elon Musk, Steve Jobs, Nikola Tesla ja lukuisat muut aikamme nerot...

Digiyrittäjän käsikirja

Digiyrittäjän käsikirja kertoo, kuinka kannattava konsulttiyritys perustetaan ja kasvatetaan. Digikonsultti voi tehdä...

Suojattu: Lisää liksaa

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti