Pura rutiinit atomeiksi

Lähdeteos: Pura rutiinit atomeiksi

Lähdeteoksen kirjoittaja: James Clear

Teoriapisteet: 2

Rutiinit, ne on minulle ollut aina tärkeitä ja niitä on pitänyt aina hiljalleen kehittää lisää. Itselläni ne on toiminut eräänlaisena työkaluna. Ensimmäisenä olen huomannut tarvitsevani näitä työkaluja töissä, kun aamuisin on ottanut päähän lähteä töihin, niin olenkin tehnyt illalla jo kaiken valmiiksi mitä ikinä tuleekaan mieleen, mikä helpottaa aamulla lähtemistä. Vaatteet, aamupala, eväät, reppu ja tavarat niin, että tiedän missä ne ovat vaikka silmät kiinni. Ulkona 15minuutissa.

Olen huomannut, että toistuvat rutiinit vähentävät stressiä ja selkeyttävät päätäni, koska esimerkiksi tuo aamuinen rutiinini, kun olen sen illalla tehnyt, niin minun ei tarvitse sitä enää miettiä ja voin hyvillä mielin mennä nukkumaan tietäen sen, että aamulla kaikki on valmiina. Rutiinit helpottavat elämää ja nautin siitä, että asiat luistavat samanlailla päivästä toiseen. Vaikkakin se voi kuulostaa tylsältä, mutta minun mielestäni se on äärimmäisen siistiä, kun hommat toimivat kuin junan vessa. Asetan siksi itselleni aina mahdollisimman nopeasti toimintatavat, jotka huomaan toimiviksi.

Olen viime aikoina huomannut, että olen alkanut elää enemmän omilla rutiineillani. En esimerkiksi jousta hirveästi enää omista aikatauluistani koulun ulkopuolella. Olen laatinut viikko aikataulun ja aion pysyä siinä. Ennen joustin aika paljon, koska nautin yhdessä treenaamisesta ja olemisesta vapaa ajalla, mutta nykyään olen varmaan joku ihmisvihaaja, kun nautin yksin olosta todella paljon. Huomaan, että olen myös paljon onnellisempi.

Rutiinit tarkoittavat sitä, että toiminta on säännöllistä ja jopa automaattisesti tapahtuvaa toimintaa. Olenkin aina ihaillut ihmisiä, jotka toimivat sotilaallisesti, koska mielestäni heillä on rutiinit äärimmäisen kovassa kunnossa. Rutiinit tuovat turvallisuuden tunnetta, kuten Maslow’n tarvehierarkiassa sanotaan. Turvallisuuden tunne on heti fysiologisten tarpeiden jälkeen, kuten jo aiemmin mainitsin, niin turvallisuutta tuo tässä selkeys siitä mitä tapahtuu ja milloin.

Olen luonut itselleni rutiineja kirjojen lukuun, siksi olen pyhittänyt torstai päivän täysin kirjoille ja reflektion kirjoittamiseen. Kirjassa mainittiin myös siitä, että rutiinit on hyvä rakentaa jonkun paikan sisälle esimerkiksi aamulla, kun petaan sänkyni, niin laitan jo valmiiksi kirjan päiväpeitteen päälle, jotta se on helppo ottaa siitä lukuun illalla, kun menen sänkyyn. Mieltä kannattaa juksata toimimaan rutiinimaisesti.

Kirjassa mainittiin myös se, että keskittyminen helpottuu tutkitusti työhön, jos teet työn muualla kuin paikassa, jossa vietät vapaa aikaa. Juna kulkee tietysti molempiin suuntiin. Tämä herätti itselläni ajatuksia siitä, että olisipa hienoa, kun olisi oma työhuone, koska en pysty keskittymään akatemialla suuren hälinän vuoksi ja siksi olen vielä laiminlyönyt tätä vinkkiä. Uskoisin pystyväni parempaan suoritukseen, kun minulla olisi tila, jossa hoitaisin kaikki työhön liittyvät tehtävät eikä ajatukset menisivät ristiin rastiin työn ja vapaa ajan kanssa.

Olen huomannut, että rutiineihin pätee sama kuin esimerkiksi kuntosaliharjoitteluun, jos haukkaat liian ison palan kerralla, olet kusessa. Silloin suorittaminen tuntuu liian haasteelliselta ja motivaatio loppuu todella nopeasti. Rutiinien suorittaminen tulee olla mieleistä ja helppoa, silloin niin kuin treenatessakin on mahdollista, että saat rutiineista itsellesi koko elämän kestävän työkalun, josta saat suurta nautintoa ja helpotusta arkeesi.

Olen paljon pohtinut mihin tämänhetkiset rutiinit minua ohjaavat ja mitä sinne rutiini pakkiin kannattaa lisätä, jotta pääsen kehittymään akatemialla ja yrityselämässä. Nykyiset ”vanhat” rutiinit tukevat todella vahvasti urheilua, koska olen niiden ympärille pääsääntöisesti rutiinini rakentanut. Uusina tulokkaina tietysti kirjatorstai minkä lisäsin tiimipalaverin rohkaisemana omaan kalenteriini. Sain kirjasta paljon hyvää mieltä siitä, että olen pienestä asti käyttänyt rutiineja ja tiedostanut niiden tuoman hyödyn. Tulen jatkossakin käyttämään niitä ja tästä kirjasta innostuneena aionkin viedä nyt kirjan päiväpeitteen päälle odottelemaan iltaa.

You May Also Like…

21 oppituntia maailman tilasta

Yuval Noah Hararin teos 21 oppituntia maailman tilasta herätti valtavasti ajatuksia ja kiinnostusta. Kirjassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti