Pura rutiinit atomeiksi

Kirjoittaja: Nella Manninen

23 maaliskuun, 2022

Lähdeteos: Pura rutiinit atomeiksi

Lähdeteoksen kirjoittaja: James Clear

Teoriapisteet: 2

Nappasin tämän kirjan käteeni, sillä olen ollut hieman hukassa ja olen huomannut, että haluan luoda jonkunlaiset raamit arkielämääni. Kirja sopii sekä arkielämän, että työelämän haasteisiin rutiinien parissa sekä antaa hyviä vinkkejä siihen, kuinka päästä eroon vanhoista huonoista rutiineista ja kuinka saada aikaan uusia hyviä sekä pysyviä rutiineja. 

Kun mietin mitä rutiineja minulla on minulla tulee ensimmäisenä mieleen aamun rutiinini. Herään, kävelen vessaan, pesen kasvot ja laitan kosteusvoiteen, sen jälkeen pesen hampaat ja alan laittautumaan. Petaan myös joka aamu sängyn ennen kuin lähden ja katson, että koti on päällepäin siistissä kunnossa. Laitan esimerkiksi aina ennen lähtöäni sohvatyynyt nätisti. Aamulla koen olevani tehokkaimmillani. Koen, että pieni selkeä rutiini antaa hyvän potkun päivään ja auttaa myös keskittymiseen. Muita rutiineja minulle ei tule heti mieleen. Kuitenkin kun hetken pohdin niin, yksi rutiineistani tai ehkä jopa oudoista tavoistani on vetää kaikki töpselit pois seinästä ennen kuin lähden pois kotoa, se on tapa, jonka äitini on minuun tarttunut. Laitan myös sädekaihtimet aina kiinni ennen nukkumaan menoa. 

Rutiinit työelämässä 

Työelämässä arkeni on viimeaikana näyttänyt viikoittain suurin piirtein samalta. En silti sanoisi, että minulla on työelämässä mitään tiettyä rutiinia. Toisaalta ehkä työelämän kohdalla en haluaisikaan tarkkaa rutiinia, koska tykkään työkuvan vaihtuvuudesta, se tekee työnteosta mielenkiintoista. Arkeen kuitenkin kaipaisin rutiineja, jotka pysyisivät. Minulla oli yhdessä vaiheessa tapana tehdä joka ilta itselleni aamupala valmiiksi, jotta aamulla ei tulisi kiire tai pahimmassa tapauksessa aamiainen kokonaan syömättä. Se tapa kuitenkin pikkuhiljaa katosi ja nyt olen aamuisin nälkäinen. En kuitenkaan saa enää tästä rutiinista kiinni, vaikka tiedostan että siitä olisi minulle suurta hyötyä. Olen yleensä hyvin sinnikäs, kun jotain päätän, mutta viime aikoina olen huomannut otteeni lipsuvan. Kirjassa annettiin hyviä vinkkejä siihen, miten saa vanhoja rutiineja ylläpidettyä ja kuinka saada uusia hyviä rutiineja sinne rinnalle. 

Hyviä tapoja saada rutiinit toimimaan on nimetä toiminta ja sen jälkeen sille paikka ja aika. Nämä asiat voit laittaa vaikka kalenteriin ylös. Kun olet valinnut jo paikan ja ajan rutiinin toteuttamiseen vaadittava kynnys madaltuu. Toinen hyvä keino on sitoa rutiini asiaan, jota teet jo päivittäin. Silloin rutiini tulee tehtyä jo aikaisemmin tutun jutun kanssa yhdessä.

Kohti uusia rutiineja 

Uusia rutiineja, joita tavoittelen ovat säännöllisen ruokarytmin ylläpitäminen, lukeminen 15 minuuttia päivittäin ja 3-4 kertaa liikunnallisten aktiviteettien harrastaminen viikossa. Ensin pitää aloittaa pienillä askelilla. Jos 15 minuutin lukeminen tuntuu hankalalta voi aloittaa, vaikka sivulla per päivä tai muutamalla liikunta kerralla viikossa ja sitten kasvattaa määrää. Kun olet päässyt tavoittelemaasi aikaan tai määrään tärkeintä on johdonmukaisuus. On tärkeää pitää rutiineista kiinni. Heti kun rutiini ketju katkeaa rutiinista, tulee helppoa luopua kokonaan. Joskus kun treenaaminen on tuntunut hankalalle, olen pyytänyt kaverin mukaan. Kun taas Netflix on huvittanut enemmän kuin kirjan luku olen ottanut kirjan viereeni TV:tä katsoessa. Se kummittelee vieressäni ja jossain vaiheessa päädyn laittamaan TV:n kiinni ja aloittanut kirjan lukemisen. On tärkeää keksiä itselle apukeinoja, joilla rutiineista saa alussa pidettyä kiinni. Rutiinista tulee rutiini vasta siinä vaiheessa, kun sinun ei tarvitse ajatella kyseisen asian tekemistä vaan se tulee automaatioista ja kuuluu arkeesi. Ihan niin kuin minun aamun rutiinin. Teen ne aina ensimmäisenä, kun herään ihan ilman miettimistä ihan sama missä olen. 

Rutiinit osana elämää

Meillä kaikilla on omat rutiinimme, jotka ovat muodostuneet vuosien saatossa. Tärkeää on osata erotella huonot rutiinit kuten päivittäinen tupakan poltto hyvistä rutiineista kuten joka viikkoisesta juoksulenkistä. Vanhoista rutiineista irti päästäminen on yhtä vaikeaa, kun uusien luominen. Pura ruutinit atoimeiksi oli hyvin mielenkiintoinen ja opettava kirja, jota suosittelen kaikille joilla on vaikeuksia omien rutiinien kanssa. 

You May Also Like…

Somevaikuttajaksi!

(Markkinoinnin koulutusohjelma) Viimeaikoina somevaikuttajan työ on kiehtonut minua, siksi päätin lukea Emmi Lehtomaan...

0 kommenttia

Lähetä kommentti