Pura rutiinit atomeiksi

Kirjoittaja: Henna Lehtonen

21 maaliskuun, 2022

Lähdeteos: Pura rutiinit atomeiksi

Lähdeteoksen kirjoittaja: James Clear

Teoriapisteet: 2

4. Sprintti lähti käyntiin ja päätin että aloitan uuden sprintin kuin puhtaalta pöydältä. Halusin luopua suurimmasta osasta meneillä olevista projekteista, koska iso osa tuntui vain kuormittavilta eikä niinkään merkityksellistä. Tekemisessäni on ollut läsnä tavoitteet, mutta ei niinkään rutiinit. Haluan että loppu kevään teeman on itseni kehittäminen ja uusien rutiinien rakentaminen.

Olen aina kuitenkin hieman kammoksunut rutiineja, koska en ole halunnut niiden hallitsevan elämääni ja olen pelännyt, että niiden myötä toimintani on päivästä toiseen samanlaista. Olen kokenut rutiinit usein hieman kahlitsevina ja pitkäveteisinä. Tämä kirja sai kuitenkin minut katsomaan uudesta näkökulmasta ja koen nyt, että ne uusien rutiinien omaksuminen saattaisi tuoda kaipaamaani tasapainoa elämään ja auttaisi minua saamaan toiminnastani jäsennellympää. Asetan itselleni paljon tavoitteita, mutta harvemmin keskityn syvemmin siihen millaisia tapoja ja rutiineja luon tavoitteeseen pääsemiseksi. Päivästä toiseen puurtaminen, ilman sen selkeämpiä toistuvia toimintatapoja ei ole pidemmän päälle tehokasta ja siinä vain uuvuttaa itsensä. Jos taas on selkeät rutiinit, jotka toistuvat päivästä toiseen tapahtuu Clearin kirjassa esittelemää itsensä kehittämisen korkoa korolle ilmiö ja miltei huomaamatta.

Pieniä askelia ja pitkäjänteisyyttä

Rutiinit tarkoittavat tapaa tai käytöstä, joka toistuu säännöllisesti ja monesti jopa automaattisesti.  Kun lähtee luomaan itselleen uutta rutiinia, on pidettävä huolta että ruutini on:

Ilmeinen: Rutiinien on oltava linjassa siihen mitä tavoittelet, millaiseksi haluat tulla tai mitä elämässä saavuttaa. Rutiinin on oltava ilmeinen menetelmä, jonka johdolla päästään haluttuun lopputulokseen.

Houkutteleva: Jotta rutiinin toteuttaminen on kestävää, sen on hyvä olla houkutteleva ja mieleinen. Ikävät ja jo alkuunsa raskaalta tuntuvat rutiinit, eivät tule kestämään.

Helppo: Rutiineja luodessa helposti haukkaa liian ison palan heti alkuun ja näin ollen into toteuttaa rutiinia kuolee heti alkuunsa, kun toiminta tuntuu liian haastavalta.  Rutiinien kanssa on hyvä lähteä liikkeelle pienin askelin, kirjassa puhuttiinkin porttirutiineista, joita olisi hyvä luoda alussa. Aivan pienetkin rutiininomaiset toimintatavat johtavat lopulta suurempaan tapaan tai toimintaan. Tee alusta itsellesi helppo ja muu seuraa perässä.

Tyydyttävä: On tärkeää, että rutiinin toteuttaminen on tyydyttävä ja luo onnistumisen tunnetta. Edistyminen tuottaa mielihyvää ja on hyvä luoda keinoja, joilla tarkkailee omaa edistymistään. Kirjassa esiteltiin visuaalista mittaamista edistymisen tarkkailussa. Itselleni tämä tapa voisi olla toimiva, minua motivoi, kun näen visuaalisesti kuinka olen suoriutunut rutiineista ja omaksunut uudet toimintatavat. Kalenteriin kirjaaminen tai erilaisten ”habit trackereiden” käyttö voisi tässä tapauksessa toimia. Rutiinien noudattamisen kirjaaminen pitää myös toiminnan rehellisenä ja itselleen valehtelu ei onnistu. Pienikin voitto ruokkii motivaatiota ja edesauttaa, että rutiinien ketju ei katkea – muutosta tapahtuu.

Menestymisen suurin uhka ei ole epäonnistuminen vain tylsyys”

Pidempään jatkuessa rutiinit saatavat alkaa muuttua tavalliseksi ja paikoin jopa tylsiksi. Kun huomaa motivaation laskua, alkaa etsimään uusia paremmin toimivampia rutiineja. Alkaessamme etsimään uutta suistumme raiteilta. Kaikki pystyvät jatkamaan töitä motivoituneena, mutta ratkaisevaa on työskentelyn jatkaminen silloinkin, kun se ei tunnu jännittävältä tai nousujohteiselta. Menestys vaatii tylsyyden sietämistä ja tylsyyttä on hyvä oppia rakastamaan.

Välillä kehitys voi tuntua junnaavan paikallaan, mutta ei vahvat rutiinitkaan ole oikotie menestykseen. Pitkäjänteinen työ on kaikessa toiminnassa avainasemassa. Rutiineissa pysyminen, niiden kehittäminen ja päivittäinen toteuttaminen johtaa menestyksen polulle.  Epäonnistumisia on opittava sietämään ja pysymään lujana, vaikka tuntuisi, että edistymistä ei tapahtuisi. Kova ja järkevästi suunniteltu työnteko palkitaan kyllä.

Kirjassa kerrottiin tarina kivenleikkaajasta, joka jäi vahvasti mieleeni. Tarinassa kivenleikkaaja ei sadannella lyönnilläkään saanut kiveä halki, mutta hän ei luovuttanut ja viimein 101. lyönti halkaisi kiven kahtia. Tuo viimeinen lyönti ei kuitenkaan saanut halkeamista aikaan, vaan kaikki ne 100 aikaisempaa. Kun tuntuu, että haluaisi lyödä hanskat tiskiin kun onnistumisia ei tule ja rutiinien toistaminen tuntuu puulta on hyvä muistella tätä tarinaa. Hyvät asiat ja menestys voi olla aivan nurkan takana, kun vain jaksaa vielä ne ratkaisevat metrit.

Pohdintaa

Kirja sai pohtimaan paljon omia (melkeinpä olemattomia) rutiinejani. Tärkeintä on tästä edes alkaa keskittymään tiukasti asetettujen tavoitteiden sijaan enemmän menetelmiin, koska menestyminen on jokapäiväisten tapojen lopputulos. Ei kukaan urheilijakaan voita olympialaisia sen takia, että heidän tavoitteensa on voittaa. He voittavat siksi, että ovat päivästä toiseen pysyneet treenirutiineissaan ja tehneet toistoja toistojen perään ja valmistautuneet suoritukseen suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti.

On hyvä pohtia minne tämän hetkiset rutiinit minua vievät, auttavatko ne todella minua siinä millaiseksi haluan tulla tai vievätkö ne minua sitä kohti mitä haluan saavuttaa. On muistutettava itselleni aloittaa pienin askelin, koska olen isosti se ihminen kuka haluaisi kaiken tapahtuvan sormia napsauttamalla ja olen kärsimätön, jos en pääse heti laittamaan itseäni äärirajoille. Omalla kohdallani rutiinit jäävät usein juurikin siihen ensimmäiseen tai toiseen suorituskertaan, koska into loppuu joko liiallisen haastavuuden tai tylsyyden myötä. Siksi on muistettava myös rutiinien mieluisuus ja kehitettävä niistä sellaisia, joita tekee mieli toteuttaa päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen. Tämän kirjan pohjalta sain hyviä uusia työkaluja ja uskon että loppukevään aikana toimintani alkaa muovautua aivan uudella tavalla hyvien rutiinien myötä.

Henna Lehtonen | Osuuskunta

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

1 Kommentti

  1. Onni Keiskoski

    Hyviä, uusia koppeja löyty itellekin tämän reflektion avulla. Rutiinit johtavat menestykseen ja rutiinin on oltava linjassa tavoitteiden kanssa, on siis varmasti tärkeää miettiä, mitä menestyminen tarkoittaa itselle. Täytyy itekkin laittaa rutiinit linjaan tavoitteiden kanssa. Hyvä Henna!

Lähetä kommentti