POSITIIVISEN JOHTAMISEN VOIMA

Lähdeteos: The power of positive leadership

Lähdeteoksen kirjoittaja: Jon Gordon

Teoriapisteet: 2

En ole kauheasti johtajuutta käsitteleviä kirjoja lukenut akatemian aikana ja hädissäni sitten semmoisenkin valitsin, että luettujen kirjojen teemavalikoima toteutuisi monipuolisesti. Kun ajattelen johtajuutta ja elementtiä, joka siinä johtajan soihdussa palaa, niin se elementti on ainakin itsellä positiivisuus.  Siksi kirja jo nimensäkin puolesta veti puoleensa. Tavoitteeni kirjan suhteen on ymmärtää enemmän positiivisen johtamisen piirteistä ja vaikutuksesta. Millaisia eri tapoja on soveltaa sitä omissa projekteissa/johtajuudessa? Siitä, miten se vaikuttaa individuaaleihin, omaan tiimiin ja muutenkin yrityksiin. Johtajilla on mahdollisuus muovata yritystensä ilmapiiriä ja kulttuuria. Kirja toimii hyvänä muistutuksena, ettei sellaiseen rooliin tulisi suhtautua kovin kevytkenkäisesti.

Kirjassa nousee esiin samankaltaisia asioita oikeastaan, mitä itse olen jo aiemmin pohtinutkin. Gordon esimerkiksi kertoo johtajista, jotka sisällyttävät positiivisuuden voiman johtamistyyliinsä. Tällaisten johtajien tiimeissä työntekijät ovat monesti inspiroituneita, sekä motivoituneita. Näissä tiimeissä saadaan aikaan luomisen ja innovoinnin kulttuuria ja sitä myöten päästään kohti parempia tuloksia. Voin hyvin uskoa, että näin on. Omissa projekteissani ihmiset ovat aina työskennelleet mieluummin positiivisen vaikutuksen alaisena, kuin esimerkiksi vaikka käskytettynä tai muuten negatiivisen energian katveessa. Ja ei kai tämä mikään yllätys varmaan olekaan? Kovin tuntuu loogiselta ajatukselta. Joskus luomisen ja innovoinnin kulttuurin jälkeinen tekeminen sitten tyssää. Miten positiivisesti työntää ihmisiä eteenpäin, jos tuntuu, että homma sakkaa? Toksisuudesta ei ainakaan ole apua tässä, se luo ympärilleen elementtejä, jotka himmentää luovuutta ja vaimentaa suoritusta muutenkin huomattavasti. Olen itse ainakin huomannut, ettei kauheasti ole tiuskimisesta tai huokailuista apua, kun pitäisi joku saada tekemään jotain. Mieluiten lähestyy jollain tavalla rakentavammin, vaikka se siinä alkuhetkessä saattaa unohtuakin.

Yksi kirjan avainteemoista on näkemyksen ja tarkoituksen voima. Gordon korostaa sitä, että on tärkeää, että johtajilla on selkeä ja vakuuttava visio tiimistään. Ja päämäärä, joka on suurempi kuin pelkkä rahan ansaitseminen tai henkilökohtainen menestyminen. Tällainen visio ja tarkoitus antaa suunnan ja merkityksen tunteen ja voi toimia tehokkaana motivaattorina tiimin jäsenille. Olen itse kiinnostunut empatialla johtamisen ja vahvojen suhteiden rakentamisesta. Kirja korostaa niidenkin tärkeyttä. Johtajat, jotka pystyvät aidosti luomaan yhteyden tiimiinsä ja ymmärtämään heidän tarpeitaan ja huolenaiheitaan, ovat tehokkaampia johtamaan ja innostamaan heitä. Kaikki tällainen vaatisi sitä, että keskittyy luottamuksen rakentamiseen ja hyvään viestintään. Lisää omaa avoimuutta ja läpinäkyvyyttä, se lisää luottamuksen määrää ja on yksi positiivisen johtamisen kulmakivistä. Positiiviset johtajat pystyvät myös navigoimaan sitkeästi ja armollisesti muutosten ja vastoinkäymisten aikoina. Näissäkin vaikeuksissa he saavat innostettua tiiminsä jäsenten tekemään samoin.

Empatialla johtamisen elementit tuntuvat kovin omanlaiselta käyttäytymismallilta itselle, voisin ehkä johtajuudessa tarkastella sitä enemmänkin jatkossa. Minulle on esimerkiksi luontaista asettua muiden asemaan ja nähdä asiat heidän näkökulmastaan. Tarkkaavaisuushäiriön omaavaksi ihmiseksi olen yllättävän tarkkaavainen tietyissä asioissa, kuten esimerkiksi aistin nopeasti, jos kaikki ei ole ok huoneessa ja osaan kuunnella tiimiläisiäni. Empatiajohtamisessa olisi hyvä osata kuunnella aktiivisesti ja tarkkaavaisesti mitä tiimiläisillä on sanottavaa. Kysymysten esittäminen heidän tarpeidensa ja huolenaiheidensa ymmärtämiseksi paremmin sekä avoimuus ja palautteeseen reagoiminen on myös tärkeitä. Nämä kaikki tuntuvat oikeanlaisilta elementeiltä sisältyäkseen johtamistyyliini. Olen itse havainnut, että jos tosi empaattisesti johtaa niin voi olla vaikeampi kertoa negatiivista asioista tai antaa palautetta työstä, jota ei ole joko tehty ollenkaan tai oikein. Tuntuu, että ikään kuin menettää sen empaattisen ymmärtäväisen kaverin tittelin, kun joutuu kovistelemaan jossain tietyssä asiassa. Sellaisen oikeankaltaisen balanssin löytäminen on vaikeaa. Vahvojen suhteiden rakentamiseen se on omiaan. Suhteet yleensä vahventuu, kun käy ilmi, että sinun hyvinvoinnista tai kehityksestä välitetään. Se myös edistää luottamuksen ja kunnioituksen tunnetta ja voi saada tiimin jäsenet tuntemaan olonsa motivoituneemmiksi ja sitoutuneemmiksi. Empaattiset johtajat pystyvät siis paremmin ymmärtämään tiimin jäsentensä tarpeita ja huolenaiheita, mikä voi auttaa heitä luomaan positiivisemman ja kannustavamman työympäristön muillekin.

Empatiajohtaminen vaatii myös tietyn tason tunneälyä, sillä siihen kuuluu sekä omien, että muiden tunteiden tiedostaminen ja hallinta. Empaattiset johtajat pystyvät säätelemään omia tunteitaan siten, että he voivat vastata tiimin jäsentensä tarpeisiin myötätuntoisesti ja laaja-alaisesti. Kaiken kaikkiaan empatiaa osoittava johtamistyyli on tärkeä osa positiivista johtamista. Siihen sisältyy kyky olla yhteydessä tiimin jäseniin syvemmällä tasolla, mikä voi edistää luottamuksen, yhteistyön ja motivaation tunnetta, kuten aiemmin mainitsin.

The Power of Positive Leadership oli mielestäni inspiroiva ja ajatuksia herättävä kirja, joka korostaa positiivisuuden merkitystä johtamisessa. Jos haluat lisätä johtamisessasi tehokkuutta, mutta et tiedä miten tai olla inspiroivampi, niin lue tämä kirja. Käsite on erittäin tärkeä nykymaailmassa ja sitä voidaan käyttää johtamaan organisaatioita ja tiimejä menestykseen.

Rock Åkerlund

Projektitoimisto Heiga Osk

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti