Pim! Olet Luova

Kirjoittaja: Matias Alsio

4 marraskuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Pim Olet Luova, Lauri Järvilehto, Paavo Järvilehto

 

 

”Vaihtelu virkistää” on varmaankin kaikille tuttu sanonta. Luovuuden näkökulmasta nämä sanat ovatkin erittäin tärkeät. Monesti huomaan eläneeni elämääni liiankin tutulla tavalla. Tämän huomaan tunteesta, joka valtaa kehoni. Tuntuu siltä, että en ole tehnyt mitään, vaikka olenkin tehnyt paljon. Tämä on seuraus luovuuden käyttämättömyydestä. Kun toimii jatkuvasti tuttuun malliin, ei käytetä luovuutta. Ajatellaanpa esimerkiksi viime kuukauttasi. Mikä on ollut viime kuukautesi kohokohta? Uskoisin, että se on ollut jokin normaalista arjesta poikkeava asia. Usein mieleen jääkin arjesta poikkeavat tilanteet, tilanteet joissa olet toiminut eritavalla, uudella tavalla. Kirjassa käytetäänkin hyvinä esimerkkeinä esimerkiksi sitä, että puhelimesi tippui ja näyttö hajosi tai näit vanhaa tuttavaa, ketä et ole nähnyt pitkään aikaan. Mitä enemmän tekosi poikkeavat arjesta, sitä paremmin ne jäävät mieleen.

 

Jokainen meistä on luova. Yksi asia mikä erottaa ihmisen eläimestä on luovuus. Toisin kuin eläimet, olemme valmiita tekemään asioita uudella tavalla, vaikka tietäisimmekin jo toimivan tavan. Jos apina tietää että puuhun kiipeämällä saa banaanin, toimii se niin banaania halutessaan. Ihminen toimii samalla tavalla, mutta luovuus on työkalu, jota käyttämällä pystyy pohtimaan ja kokeilemaan järjenvastaisia asioita.

 

 

Ymmärrys

Luovuus ja mielikuvitus kulkevat käsikädessä. Kaikki mitä pystyt kuvitettelemaan, on mahdollista saavuttaa. Mielikuvituksen luomien asioiden tuominen todeksi onkin haastavaa, se vaatii paljon luovuutta. Jos haluaa luoda luovan ympäristön esimerkiksi tiimille, pitää sieltä saada kaikki häiriöt pois. Ryhmässä yksi luovuuden häiriötekijä on kommunikointi. Tämä tulee vastaan omassa tiimissäni. Kommunikointia on jo itsessään hankala asia toteuttaa sujuvasti, tiimin tuoreus ei myöskään edesauta asiaa. Olemme kaikki eri taustoista, olemme eläneet niin erilaisia elämiä. Tämä johtaa siihen, että toisen ymmärtämisen kanssa tulee välillä haasteita. Jo pelkästään yhden sanan tarkoitus voi vaihdella ihmis kohtaisesti. Yksi sana voi merkitä sinulle ihan toista asiaa, kuin monelle muulle. Otetaanpa esimerkiksi sana luovuus. Voit tekstiäni lukiessa pohtia, ymmärrämmekö tämän sanan samalla lailla. Minulle sana luovuus, tarkoittaa mielen tyhjentämistä, asioiden näkemistä/ajattelua itselleen tuntemattomalla/uudella tavalla, keskittymistä ja mielikuvitusta. Näin minä ymmärrän luovuuden. Vielä parempana esimerkkinä toimii kirjassa käytetty esimerkki, ”lapsuudenkoti”, tätä ei edes tarvitse avata, sillä jokainen ymmärtää oman lapsuudenkodin eroavan muista.

Tämän takia toisiimme tutustuminen onkin tärkeää. Se lisää huomattavasti ymmärrystä toisiamme kohtaan. Tiimiläiseni antoi hetki sitten minulle palautetta, että alkuun puheeni vaikuttivat omituisilta ja ei aina ymmärtänyt mitä ajan takaa, mutta nyt hän ymmärtää mitä tarkoitan. Tähän ymmärtämiseen auttoi kaksinkeskeinen aika. Silloin pääsimme puhumaan toisillemme ja tutustumaan toisiimme aidosti. Pystyimme avata omia puhetyylejämme ja mistä näkökulmasta puhumme. Tuntemus lisää ymmärrystä, ymmärrys taas helpottaa kommunikointia tiimin sisällä. Kun tiimin sisäinen kommunikointi on kunnossa, edesauttaa tämä luovuuden käyttöä. Tämä mahdollistaa helpomman pääsyn esimerkiksi flow tilaan. Flow tila selittääkin luovaa tilaa oikein hyvin. Flow tilassa kulkee ajatuksesi vain ja ainoastaan sen asian ympärillä mitä teet sillä hetkellä, sinun mielessäsi ei ole ylimääräistä hälinää.  Olet täysin keskittynyt siihen mitä teet. Flow tila katkeaakin esimerkiksi kun puhelimesi soi, tämä katkaisee ajatuksen juoksun ja mielessäsi alkaa juoksemaan taas aiheesta poikkeavia ajatuksia. Tiimissä flow tilan saavuttaminen onkin hankalaa. Se vaatii sen, että meillä on yhteinen ymmärrys kaikesta, eikä meillä ole omaa keskittymistä herpaannuttavia asioita ympärillä, kuten esimerkiksi se, ettei ymmärrä toista oikein. Tämä pieni asia vie tyhjyyden mielestäsi ja häiritsee luovuutta.

Tämä essee on ollut kesken eräisenä jo hetken, mutta nyt sain vihdoin ajatuksia joilla kirjoittaa tämä loppuun. Tänään meillä oli synnytys tiimin brändistä. Kokeilimme yhtä luovuuden työkalua ja tulokset olivat oikein hyvät. Keksimme Kaukan tulevalle fiilis-some videolle 100 ideaa. Alkuun oli aika normaaleita ideoita, mutta hetken kuluttua kaikki aktivoituivat ja alkoivat heittelemään mitä erikoisimpia ideoita. Aktivoimme luovan tilan, keskityimme luomaan uusia ideoita. Tämän jälkeen tuntui, että tällä oli vaikutus koko loppu synnytykseen. Saimme hyvän synnytyksen tehtyä ja vielä hieman etuajassa aikataulustamme, vaikka lounas aikaan mennessä olimme hieman aikataulusta jäljessä.

Jatkossa toivon ja koitan auttaa tiimiä luomaan uusia luovuutta edistäviä harjoituksia ja käytäntöjä arkiseen tekemiseen. Luovuuden edistämisen tuomisella arkeen on potentiaalia viedä tiimi ihan seuraaville tasoille. Kun tätä on harjoiteltu vuoden päivät, en voi edes kuvitella millaisia miljoona ideoita pystymme luomaan tyhjästä. Sitä odotellessa!

 

 

 

 

Matias Alsio

 

You May Also Like…

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti