Pikkupomosta johtajaksi

Kirjoittaja: Vivian Aapakari

9 joulukuun, 2021

Lähdeteos: Pikkupomosta johtajaksi

Lähdeteoksen kirjoittaja: Helena Kastikainen

Teoriapisteet: 2

Pikkupomosta johtajaksi kirja kertoo tarinan nuoresta naisjohtajasta. Kirja oli helposti ymmärrettävä ja kappaleiden väleissä oli ”pohdittavaa” osioita, joiden avulla pystyi sisäistämään kirjan oppeja lukiessa. 

Näytä omat taidot 

”Sinun ei koskaan tarvitse kertoa muille, miten hyvä sinä olet. Riittää kun näytät.”

Halusin ottaa tämän suoran lainauksen kirjasta tähän sillä se kolahti minuun. Tuntuu, että nykypäivänä taso on aivan todella korkea kaikessa, myös akatemialla. Kirja reflektioissa, projekteissa, työtunneissa, asiakaskäynneissä, kaikessa. Tämä asia on myös vaikuttanut omaan tekemiseen ja välillä tämä jopa ahdistaa. Pitäisi vaan muistaa ja luottaa, että omat taidot riittävät ja sitä ei tarvitse olla todistelemassa koko aikaa. Päätin tämän lauseen luettua, että jatkossa keskityn tekemiseen, jonka myötä omat taidot tulevat esille. Tämä on juuri sitä mitä Kastikainen puhui kirjassaan eli itse-epäilystä irtisanoutumista.

Kantapääopisto

Heti kun Kastikainen mainitsi kirjassaan sanan kantapääopisto tiesin mistä puhutaan. Olen itse enemmän tekemällä oppija kuin lukemalla oppija. Välillä hommat ei mene ihan niin kuin pitäisi ja opin kantapään kautta mutta mielestäni niin oppii enemmän ja parhaiten. Virheet opettavat ja ne jää paremmin mieleen. Tiimiakatemia on myös yhtä kantapääopistoa. Projekteissa käy joku virhe ja hommat menee pieleen. Tätä jopa suositellaan akatemialla ja siitä voi voittaa palkinnon, kultamunaus palkinnon. 

Kastikainen mainitsi kirjassaan myös monelle tutun ”kukaan ei ole seppä syntyessään” sanonnan. Tämä pitää muistaa ja ei saa olla liian ankara itselleen epäonnistumisista, vaikka tietty taso tekemisessä pitää olla.

MEMA – malli

MEMA – malli on runko palaverien pitämiseen. Ajattelin testata tätä jossain projekti palaverissa tai jopa treeneissä vähän muokattuna.

 • motivation, motivoiva osuus, jossa tiimiä kehutaan hyvistä suorituksista tai kerrotaan onnistumisesta
 • education, kerrotaan mitä seuraavaksi kannattaisi tehdä ja annetaan siihen konkreettisia vinkkejä
 • motivation, motivoidaan uudelleen tiimiä kertomalla onnistumisia tai hyvistä tuloksista, joita on saatu koulutusosiossa kerrotuilla vinkeillä
 • action, ohjataan tiimi toimimaan antamalla selkeä konkreettinen ohjeistus tai tavoite

Itsenä johtaminen

Kastikainen puhui valinnoista ja niiden tärkeydestä. Elämä on valintoja ja se näyttäytyy juuri sellaisena millaisia valintoja olemme tehneet ja mitä teemme jatkossa. Itsensä johtamisessa on myös kyse valinnoista. Itsensä johtaminen on vaikeaa mutta jokainen voi siinä kehittyä paremmaksi. 

Kastikainen antoi tähän hyviä vinkkejä:

 • kirjojen lukeminen ja tiedon kartuttaminen
 • podcastien kuunteleminen 
 • kommunikointitaidosta opiskelu kehittääkseen omaa keskustelutaitoa
 • esiintymisvalmennus
 • psykologin opiskelu oman hyvinvoinnin takia
 • oman alan opiskelu
 • omilta kollegoilta avun kysyminen ongelmiin

Kirjassa puhuttiin keskeneräisyydestä ja, että siitä pitäisi tehdä ystävä. Tämä on mielestäni hyvin sanottu sillä kukaan ei ole täydellinen eikä valmis. 

Muiden johtaminen

Kastikainen puhui ylöspäin oksentamisesta mikä ensiksi kuulosti oudolta. Enemmän luettua ymmärsin mistä hän puhui. Se tarkoitta sitä, että omat huolet ja murheet kerrotaan omalle esimiehelle tai johtajalle. Omat johdettavat ovat väärä kohde purkautua huonoista tunteista. Tämä aiheuttaa vain turvattoman ilmapiirin sekä huonon kuvan itsestä johtajana. 

Kirjassa oli paljon hyviä oppeja ja vinkkejä ja yllä mainitsin osan niistä. Johtamisesta kirjoitetaan paljon ja välillä on hankalaa sisäistää mitä lukee mutta koska tässä kirjassa oli kyse naisjohtajasta ja nuorena sellaiseksi tulleesta sain kirjasta paljon irti. 

Itsenkin toimin johtajan roolissa. Täällä hetkellä projektipäällikkönä Aiva korulla ja ensi vuodesta eteenpäin mahdollisesti meidän tiimin markkinointi päällikkönä. Näihin rooleihin sain paljon oppeja ylipäätään johtamisesta, muiden sekä itsensä. Nämä molemmat heijastuu toisiinsa, joten on tärkeää kehittää molempia. MEMA – mallia aion myös testata.

You May Also Like…

21 oppituntia maailman tilasta

Yuval Noah Hararin teos 21 oppituntia maailman tilasta herätti valtavasti ajatuksia ja kiinnostusta. Kirjassa...

Markkinointi boksin ulkopuolelta

Tällä hetkellä olemme käynnistämässä yhteistyötä asiakkaan kanssa ja he tarvitsisivat meiltä muun muassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti