Pieni Kirja Johtamisesta

Kirjoittaja: Jesse Takala

9 toukokuun, 2021

Lähdeteos: Pieni kirja johtamisesta

Lähdeteoksen kirjoittaja: Teija Rantala

Teoriapisteet: 1

Teija Rantala – Pieni kirja johtamisesta

Yksinkertaisesti paras lukemani johtamisen kirja. Miksi? Kirja oli täyttä asiaa ja kaikki oli kerrottu tiiviisti ja yksinkertaisesti. Kirja selkeästi viesti johtamisen ydinajatukset ja jätti mietittävää lukijalle. Ihan niin kuin johtajankin tulee toimia.

Teija Rantala käytännössä reflektoi oppimaansa hänen johtamisuraltaan. Kirja on siis hyvin käytännön läheinen, eikä se sisällä vaikeita teoria kaavioita. Mielestäni yksinkertaisuus toimii todella monessa asiassa, kirjoissa sekä johtamisessa.

Kirja oli selkeästi jaoteltu 8 eri osioon ja tässä itselleni tärkeimmät nostot jokaisesta aihealueesta:

  1. Kun kaikki alkaa:

-Ole alusta alkaen erittäin kiinnostunut eri yksiköiden toiminnasta ja heidän fiiliksistänsä. Herätä luottamusta ja tee muistiinpanoja, jotta olet kartalla.

2. Kun teet muutoksia:

                           – Pohdi pääsyyt miksi muutos kannattaa tehdä. Muokkaa toimintatapoja yksinkertaisemmiksi, elä pidä turhia palavereita tai pyydä turhia raportteja. Pidä hommat yksinkertaisena äläkä sekoita pakkaa turhilla säännöillä. Jätä harkintavaltaa sinua alemmille johtajille.

  • Kun johdat ihmisiä:

– Et voi motivoida sellaista sellaista ihmistä, joka ei halua motivoitua. Voit kannustaa ihmisiä oikeaan suuntaan ja katsoa mitä tapahtuu. Keskity jokaisen vahvuuksiin. Niitä on hyödyllisempää kehittää kuin heikkouksia. Jotta pysyt uskottavana, sinun on oltava valmis olemaan väärässä.

-Johtajan on ensin luotettava alaisiinsa, sitä kautta alaisten luottamus lisääntyy johtajaa kohden.

4. Kun asiat eivät suju:

                           – Keskustele kaikkien kanssa. Ole asiallinen. Pyydä rakentavia ratkaisuehdotuksia. Johtamisessa ei ole kyse voittamisesta vaan auttamisesta. Maltillisuutta ja diplomaattisuutta tarvitaan.

5. Kun sinut haastetaan:

                           – On ihmisiä, jotka pitää jättää rauhaan. On tilanteita, joissa ei pidä toimia. On asioita, joihin ei kannata puuttua. Olet vahvoilla vain, jos sinulla on tilanteesta oikeaa tietoa. Mahtailu ei vie sinua mihinkään. Arvosta niitä ketkä arvostelevat sinua.

6. Kun väsyttää ja vituttaa:

                           – Pyydä virheitäsi anteeksi. Ole niin oma itsesi kuin kehtaat. Älä osoita suosikkejasi tai näytä mieltymyksiäsi. Laita oma ego syrjään.

7. Kun johdat johtajaa:

                           – Ole helposti lähestyttävä ja ystävällinen. Älä puutu toisten virheisiin ellet halua, että omiasi aletaan tutkimaan. Kunnioita muita silloinkin, kun he eivät käyttäydy kunnioittavasti. Varaudu perustelemaan asiat kunnolla. Tyhmien päätösten toteuttaminen kyseenalaistamatta on typeryyttä.

8. Kun johdat itseäsi:

                           – Opettele delegoimaan. Priorisoi aikasi. Hyväksy epäonnistumiset. Pomon hommilla ei ole rajoja. Voit aina olla parempi. Muut eivät ole täydellisiä, vaikka siltä joskus tuntuu. Vastaat lopputuloksesta, vaikket tehtäviä johtajana toteuttanutkaan.

Olisi erittäin mielenkiintoista tutkia itseään vaikka teamleaderina ja reflektoida omaa tekemistä tämän kirjan avulla. Varmasti teenkin tämän jossain johtoroolissa tulevaisuudessa.

Kirja herätti itsessäni yhä enemmän mielenkiintoa johtamista kohtaan ja vahvisti käsitystäni siitä, että johtajan tulee olla yksinkertaisuudessaan kovaa painetta kestävä ja mahdollisimman yksinkertainen ja selkeä viestijä. Johtajan tulee olla myös luottamuksen arvoinen.

Tulen ottamaan kirjasta oppeja ja selkeyttä tulevaan johtamisuraani. Palaan varmasti kirjaan useasti. Fiilasin aivan täysin. 6/5

Nuori Toimitusjohtaja

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti