Pieni kirja johtamisesta

Kirjoittaja: Pekka Martinmäki

17 toukokuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Luin Pienen kirjan johtamisesta, jonka on kirjoittanut Teija Rantala. Kirja on nimensä mukaan pieni, mutta sisälsi kokoonsa nähden todella paljon tietoa johtamisesta. Kirja sisältää valtavasti vinkkejä ja vastauksia yleisiin johtamisen kysymyksiin. Olen aikaisemmin toiminut pienimuotoisessa johtotehtävässä työelämässä ja suoriuduin kohtalaisesti, vaikka en teoriaa silloin osannutkaan. Kirjasta olisi ollut silloin todella paljon hyötyä ja tiedän siitä olevan myös jatkossa. ONIXIAssa en toimi enkä ole toiminut virallisissa johtotehtävissä, mutta niiden tuomat haasteet kiinnostavat minua.

 

Kirjasta minulle tärkeitä kohtia olivat:

 

Luottamus

Ensimmäisiä ohjeita, joita akatemialla sain ovat: Viettäkää mahdollisimman paljon aikaa töiden ulkopuolella tiiminne kanssa ja luottakaa toisiinne. Aluksi ajattelin luottavani tiimini jäseniin ja vietimme paljon aikaa yhdessä. Kaikki se luottamus mitä luulin kasvattaneeni keväällä hävisi heti poikkeustilanteen alkaessa ja huomasin että en ole ainoa, joka kokee tiimissämme olevan luottamuspulaa. Emme näe enää tiimin kanssa niin usein ja luottamusta on hankala kasvattaa viestien välityksellä. Meidän tarvitsee käyttää lisää aikaa tiimiytymiseen. Rantala muistuttaa kirjassaan, etteivät kaikki ole luottamuksen arvoisia, mutta uskon kaikkien ONIXIAn jäsenten olevan.

 

Säännöt

Kirjassa mainitaan yhteisten sääntöjen ja suoran palautteen tärkeys. Tiimiyrityksen tulee luoda yhteiset säännöt, joihin kaikki sitoutuvat. Sääntöjen pitää myös olla tarpeeksi rajaavia, jotta ei ole tilaa erilaisille tulkinnoille. Erilaiset tulkinnat yhteisistä säännöistä johtavat ristiriitoihin ja konflikteihin, jotka voitaisi välttää tarkemmilla säännöillä. Olemme ONIXIAn kanssa tehneet yhteiset säännöt tiimiyrityksellemme, jotka ovat mielestäni tarpeeksi yksityiskohtaiset, jotta turhat konfliktit vältetään.

 

Onnistuminen

Rantalan mukaan työntekijät ja johtajat arvioivat toisiaan tulosten perusteella. Johtajan pitää toimia esimerkkinä muille omilla teoillaan. ONIXIAssa esimerkillä johtaminen on ollut tärkeässä roolissa koko kevään ajan. Se on vahvistanut luottamusta, mutta sen eteen pitää vielä tehdä työtä.

 

Mietteet

Toivon että pääsemme puuttumaan luottamuspulaan jo kesällä, mutta viimeistään syksyllä alan sitä kitkeä. Yhtenä luottamusta edistävänä asiana toimi palaute treenit, jossa annoimme suoraa palautetta toisillemme. Vuorotellen jokainen jäsen sai kuulla omasta toiminnastaan poistettavat asiat, kehitettävät asiat ja hyvin menneet asiat. Kirjasta sain hyviä ohjeita johtamiseen, joita varmasti tulen hyödyntämään johtotehtävään päästessäni. Suosittelen kirjaa kaikille johtamisesta kiinnostuneelle, koska se sisältää paljon tietoa tiiviissä paketissa.

You May Also Like…

Digital Garage

Google digital garage on monelle akatemialaiselle tuttu Googlen ilmaiskurssi, joka käsittelee muun muassa...

Uteliaisuuden taito

Hanna Siefenin Uteliaisuuden taito käsittelee uteliaisuutta psykologin näkökulmasta ja sitä, kuinka uteliaisuus on...

Matkan opas

Johdanto Nappasin Tiimiakatemian kirja hyllystä tämän Saku Tuomisen ja Risto Kuulasmaan kirjoittaman kirjan...

0 kommenttia

Lähetä kommentti