Pelon hinta

Kirjoittaja: Alek Korpinen

25 helmikuun, 2021

Lähdeteos: Pelon Hinta

Lähdeteoksen kirjoittaja: Henkka Hyppönen

Teoriapisteet: 2

Mitä tekisit jos et pelkäisi? 

Tätä kysymystä mietin paljon. En välttämättä myönnä itselleni pelon tunnetta peloksi, mutta sitä se on. Pelko on usein päätösteni esteenä tai hidasteena. En tule kasvamaan ihmisenä, jos en kohtaa pelkoani niissä tilanteissa, kun se astuu tielleni. Pelko ohjaa minun päivittäisessä tekemisessä. Teen jatkuvasti huomaamattani valintoja pelon painostamana ja sen vaikutuksen alaisena. Tämän kirjan opit auttavat minua hallitsemaan tätä osa-aluetta elämästäni. 

Henkka Hyppönen käsittelee kirjassaan Pelon hinta ihmisen yhtä primitiivisimmistä reaktioista – pelkoa, sekä sitä mitä olemme valmiita maksamaan ja menettämään tanssiessamme sen tahtiin. Pelko on ihmiskunnan jatkumista suojaava voima, joka ohjaa meitä pois tilanteista, jotka koemme uhkaaviksi tai hengenvaarallisiksi. Kuitenkin tämä voima on saanut mystisen hahmon roolin, joka ulottuu arkipäivänkin tilanteisiin tuoden mukanaan hikipisarat otsalle, kahtasataa hipovan pulssin ja kohtuuttomat paineet. Stressin voi jakaa karkeasti kahteen kategoriaan; lyhyt aikaiseen stressiin, joka parantaa vireystilaa ja suorituskykyä. Sekä pitkittyneeseen stressitilaan, joka kuormittaa kehoa ja mieltä rapauttaen hiljalleen toimintakyvyn. Pelko ja sen tuomat reaktiot voivat siivittää meidät h-hetkellä parhaaseen suoritukseen tai puolestaan tuhota sekunnissa kaiken harjoitellun sulkien omaan kuoreensa. 

Jos haluaa selättää pelon, on tajuttava, että pelko on sana. Ihmiset osaavat pelätä asioita, joita edes ei ole tapahtunut vielä tai ei välttämättä tapahdu ikinä. Pelon alkuperäinen tehtävä on ollut suojata meitä vaaroilta. Pelko määrittää lähes kaikkia valintoja, vaikka olisimmekin turvassa. Yksi erittäin virheellinen käsitys on, että pelolle ei voi tehdä mitään. Pelkoa voi kuoria kerros kerrokselta, jolloin sitä oppii tuntemaan ja sille voi tehdä jotain. 

Self-talk 

Sisäinen puhe. Kirjan tarinassa kerrottiin kuinka se tuhosi yhden huippupelaajan jalkapallouran. Sisäisellä pelolla pystyt ohjamaan pelon suuntaa sekä fyysistä suoritustasi. Eräs jalkapalloilija panikoi maalien teosta, että hänen on nyt saatava maali, ei hän onnistu siinä kuitenkaan ja tämän seurauksena hän epäonnistui yrityksissään kerta toisensa jälkeen. Sillä on suuri merkitys, että miten puhumme itsellemme, ruokimmeko epäonnistumista vai uskommeko itseemme, jolloin suorituksemmekin paranee.  

Itse olen kuullut urheilunkautta self-talkista”, joka auttaa paljon urheilutilanteissa, kun et meinaa luottaa itseesi. En ole itse oppinut käyttämään tätä kovinkaan paljoa. Tuntuu että jonkun muun pitää antaa vieressä tsemppiä ja saada itseluottamukseni käyntiin. 

Sawake 

Sawake on tiiminä ryhmäytynyt hyvin ja koen, että tunnemme toisemme. Akatemian tapaisessa yhteisössä tiimin luottamuksella on iso vaikutus siihen, kuinka paljon olemme valmiita antamaan itsestämme ja mitä saavutamme. Uskon tiimin siedättävän ja tukevan meitä meidän omissa haasteissa sekä peloissa, kunhan puhumme toisillemme niistä ääneen. On helppo ajatella, ettei asioita tai pelkoja ole olemassa, jos niitä ei sano ääneen. On todella hienoa nähdä, kun tiimissä joku selättää pelkonsa, vaikka esiintymisen tai asiakaskontaktin suhteen.  

 

Lopuksi pieni muistutus 🙂 

Elämä ei ole niin vakavaa 

Anna asioiden olla. On hyviä hetkiä, on huonoja hetkiä. Jotkut on siunauksia ja toiset taas opetuksia. Se, että elämään suhtautuu vähän rennommalla otteella voi viedä todella pitkälle, jos ei muuten niin ainakin henkinen kuormitus ei käy liian painavaksi. 

 

Alek Korpinen 

Sawake.fi 

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti