Paras

Kirjoittaja: Juuso Salpakari

6 toukokuun, 2022

Lähdeteos: Paras

Lähdeteoksen kirjoittaja: Erik Bertrand Larssen

Teoriapisteet: 0

Valitsin luettavaksi kirjaksi Erik Bertrand Larssenin teoksen Paras. Erik Bertrand Larssen on koulutukseltaan upseeri, laskuvarjosotilas ja taloustieteilijä, sekä hän toimii nykyään mentaalivalmentajana. Kirjoittajan taustat erikoisjoukkosotilaana herätti mielenkiintoni kirjaa kohtaan, sillä itseltäni löytyy kokemusta työstä rauhanturvaajana sekä kilpaurheilutaustaa lentopallon pelaajana. Kirja antaa runsaasti oppeja sekä käytänteitähenkiselle puolelle siitä, kuinka pystyt olemaan paras ja kehittyä parhaaksi versioksi itsestäsi. Urheilutaustani takia olen aina ollut hyvin kilpailuhenkinen ja etenkin kilpaurheilussa korostuu ajatus parhaaksi tulemisessa, ja kukapa ei haluaisi pyrkiä olemaan lajissaan paras. Kirja oli mielestäni erittäin motivoiva teos ja sain minut todella paljon pohtimaan erilaisia oppeja, joita voisin hyödyntää elämässäni. Bertrand Larssen sai jopa minut ajattelemaan, kunpa olisin tajunnut näitä asioita aikaisemmassaelämässäni.

Bertrand Larssen painotti kirjassaan, kuinka paljon menestyminen vaatii tavoitteita, motivaatiota, päätöksenteko taitoja sekä uhrauksia. Bertrand Larssen painotti kirjassaan ajatusta “jonain päivänä kuolen”. Tunnistan itsessäni vahvasti samanajattelutavan, sillä saamme olla vain tietyn ajan tässä elämässä tällä maapallolla, joten miksi ei haluaisi olla itse päivä päivältä parempi ihminen ja kokea mahdollisimman paljon asioita, joita voimme muistella jälkeenpäin, nyt on se hetki, jolloin sinunon toimittava.

Puolitoistavuotta sitten sain kutsun rauhanturvaaja koulutuksen valintatilaisuuteen sekä koulutukseen. Aloin aluksi epäröimään, sillä kauan haaveilemani kokemus oli lähempänä toteutua ja mietin, olisinko valmis uuteen sivuun elämässäni. Minulla oli määräaikainen työsopimus Suomessa ja tiesin, että jos lähden se katkeaa, ja jos jään niin saan varmasti jatkoa. Puolisoni kanssa pohdittuani tulimme tulokseen, että haaveisiin ja tähän kokemukseen oli tartuttava sillä ei ollut varmuutta saisinko tätä mahdollisuutta myöhemmin uudelleen. Mahdollisuus kannatti käyttää ja reissu oli elämäni hienoimpia kokemuksia ja nyt olen toteuttanut yhden haaveistani elämäni aikana.

Tavoitteet

Tavoitteet auttavat käyttämään energiaasi oikeaan aiheeseen, lisäävät motivaatiota ja auttavat keskittymään. Nämä yhdessä parantavat mahdollisuuksia saavuttamaan tavoite. Omaa elämääni miettien voisin asettaa joitain tavoitteita, jotta olisin motivoituneempi tekemään asioita. Nuorempana olin hyvin motivoitunut urheilun parissaja olinkin asettanut itselleni tavoitteeksi menestyä lentopallossa ja päästä miesten liigaan. Tavoitteet kuitenkin muuttuivat, erilaisten loukkaantumisten myötä siihen, että aion kuntoutua ja tulla kovempana takaisin. Kuitenkaan tavoitteisiini en päässyt ja oli tehtävä uhrauksia ja luopua lentopallosta ja keskittää energia muihin asioihin.

Tiimiakatemia on jo auttanut minua luomaan tavoitteita, suurimpana tavoitteena koen sen, että olisin jossain todella hyvä, kun valmistun. Uskon, että pääsen tähän tavoitteeseeni luomalla pienempiä välitavoitteita. Suuret tavoitteet, kuten edellä mainitsemani omien vahvuuksien tunnistaminen ja valmistuminen ovat kaukaisempia tavoitteita ja ne tuntuvat itselleni jopa unelmilta. Tästä syystä on tärkeää asettaa pienempiä välitavoitteita, jotka tarjoavat onnistumisen kokemuksia matkalla suurempiin tavoitteisiin. Jos asettaisin tänään nämä kaksi suurta tavoitetta tulevaisuuteen voisi näistä koostettuja pienempiä tavoitteita olla yksittäiset kurssit, lukukaudet, projektit ja uudet roolit tiimissä.

Päätöksenteko

Päätöksenteolla Bertrand luonnehtii hetkeä, jolloin tartut toimiin ja päätät toteuttaa omia tavoitteitasi arvojen pohjalta. Päätöksenteko hetki on yleensä tunteita herättävä tapahtuma ja et voi välttämättä aavistaa mihin päätös sinut vie. Omalta osaltani muistan hyvin, kun sain tiedon koulupaikasta Tiimiakatemialla ja minun oli tehtävä päätös, otanko paikan vastaan vai en. Olin todella tietämätön millainen koulutus tämä olisi ja miten tulisin pärjäämään koulussa. Olen aina ollut huono tekemään päätöksiä, johtuen juuri siitä, etten ole varma siitä mitä se tuo tullessaan ja on ollut helpompaa antaa muiden tehdä päätöksiä tai tyytyä siihen mitä jo on.

Olen tyytyväinen, että valitsin tämän kirjan sillä se sai heräteltyä hyvin omaa ajatusmaailmaa ja miettimään omia erilaisia valintoja, joita teemme päivittäin. Koin kirjan motivoivana ja herättävänä siinä mielessä, että omia unelmia kohti kannattaa pyrkiä päivittäin. Sain kirjasta konkreettisia työvälineitä lähteä kehittämään omaa urapolkuani.erilaisten loukkaantumisten myötä siihen, että aion kuntoutua ja tulla kovempana takaisin. Kuitenkaan tavoitteisiini en päässyt ja oli tehtävä uhrauksia ja luopua lentopallosta ja keskittää energia muihin asioihin. Tiimiakatemia on jo auttanut minua luomaan tavoitteita, suurimpana tavoitteena koen sen, että olisin jossain todella hyvä, kun valmistun. Uskon, että pääsen tähän tavoitteeseeni luomalla pienempiä välitavoitteita. Suuret tavoitteet, kuten edellä mainitsemani omien vahvuuksien tunnistaminen ja valmistuminen ovat kaukaisempia tavoitteita ja ne tuntuvat itselleni jopa unelmilta. Tästä syystä on tärkeää asettaa pienempiä välitavoitteita, jotka tarjoavat onnistumisen kokemuksia matkalla suurempiin tavoitteisiin. Jos asettaisin tänään nämä kaksi suurta tavoitetta tulevaisuuteen voisi näistä koostettuja pienempiä tavoitteita olla yksittäiset kurssit, lukukaudet, projektit ja uudet roolit tiimissä. PäätöksentekoPäätöksenteolla Bertrand luonnehtii hetkeä, jolloin tartut toimiin ja päätät toteuttaa omia tavoitteitasi arvojen pohjalta. Päätöksenteko hetki on yleensä tunteita herättävä tapahtuma ja et voi välttämättä aavistaa mihin päätös sinut vie. Omalta osaltani muistan hyvin, kun sain tiedon koulupaikasta Tiimiakatemialla ja minun oli tehtävä päätös, otanko paikan vastaan vai en. Olin todella tietämätön millainen koulutus tämä olisi ja miten tulisin pärjäämään koulussa. Olen aina ollut huono tekemään päätöksiä, johtuen juuri siitä, etten ole varma siitä mitä se tuo tullessaan ja on ollut helpompaa antaa muiden tehdä päätöksiä tai tyytyä siihen mitä jo on. Olen tyytyväinen, että valitsin tämän kirjan sillä se sai heräteltyä hyvin omaa ajatusmaailmaa ja miettimään omia erilaisia valintoja, joita teemme päivittäin. Koin kirjan motivoivana ja herättävänä siinä mielessä, että omia unelmia kohti kannattaa pyrkiä päivittäin. Sain kirjasta konkreettisia työvälineitä lähteä kehittämään omaa urapolkuani.

You May Also Like…

Digital Garage

Google digital garage on monelle akatemialaiselle tuttu Googlen ilmaiskurssi, joka käsittelee muun muassa...

Uteliaisuuden taito

Hanna Siefenin Uteliaisuuden taito käsittelee uteliaisuutta psykologin näkökulmasta ja sitä, kuinka uteliaisuus on...

Matkan opas

Johdanto Nappasin Tiimiakatemian kirja hyllystä tämän Saku Tuomisen ja Risto Kuulasmaan kirjoittaman kirjan...

0 kommenttia

Lähetä kommentti