Paras

Kirjoittaja: Rasmus Andersson

11 maaliskuun, 2022

Lähdeteos: Paras

Lähdeteoksen kirjoittaja: Eerik Bertrand Larsen

Teoriapisteet: 0

Kirjareflektio, Paras -Erik Bertrand Larsen

Kirjan tarkoituksena on saada lukija ymmärtämään, että hänen hulluimmatkin tavoitteensa ja unelmat olivat täysin saavutettavissa. Aluksi ajattelin, että kirjassa kerrotaan pelkästään uskomalla ja tekemällä erittäin paljon töitä mikä vain olisi mahdollista. Mikä tosin on myös mahdollista. Kirjassa tuotiin esille paljon erilaisia tekniikoita, joilla pystyy rakentamaan itselleen tilanteeseen kuin tilanteeseen parhaan tavan menestyä.

Kirjan alkuosassa kerrotaan kuinka Bertrandista tuli henkinen valmentaja. Kuinka hänen kokemuksensa ja saavutukset ovat tehneet hänestä yhden tunnetuimmista ja menestyneimmästä valmentajasta. Mieleeni jäi erityisesti Bertrandin upseerin tarina ”pystytte parempaan kuin ikinä uskottekaan”. Olen aina uskonut, jos jotain haluaa osata sen voi oppia. Oikea asenne on kaiken a ja o. Helpolla ei tule mikään mutta voittajien ja häviäjien ero on hyvinkin pieni.

Pelkkä oikea asenne ei välttämättä riitä menestykseen. Siksi on hyvä asettaa tavoitteet arvojen pohjalta. Esimerkiksi, jos yksi arvoistasi on ihmisten auttaminen tällöin olisi hyvä asettaa tavoite, joka tukee arvoa eli tässä tapauksessa esimerkiksi maailman parhaaksi valmentajaksi tai maailman parhaaksi ensihoitajaksi. Ja kyllä tavoitteet kannattaa asettaa korkealle. Bertrand kirjassaan kertoi, miksi Norjan hiihtomaajoukkue ei ennen menestynyt yhtä hyvin kuin nykyään. Suurimmalla osalla hiihtomaajoukkueesta oli tavoitteenaan vain päästä maajoukkueeseen, koska tämä oli niin hankalaa. Tämän takia joukkue ei juuri menestynyt, koska tavoite oli vain päästä maajoukkueeseen. Toki väli tavoitteita on hyvä asettaa mutta päätavoitteen tulisi olla korkealla. Jos joku on siihen pystynyt miksi minä en pystyisi?

Toisessa osassa kirjassa käytiin tapoja, miten teoriaa ja tietoa voisi soveltaa käytäntöön. Yhtenä tärkeänä keinona Bertrand käytti visualisointia. Huippu urheilijoilla visualisointi on ollut arkipäivää jo pitkän aikaa mutta Bertrandin mukaan sitä voisi yhtä hyvin käyttää kukatahansa muukin missä ikinä haluaakin kehittyä. Golfissa visualisointia käytetään usein ennen lyöntiä. Tehdään harjoituslyönti ilmaan ja kuvitellaan, kuinka pallo lentää juuri sinne minne yrittikin. Entiedä toimiiko tämä vain siksi, että se buustaa itsevarmuutta mutta olen itse kokeillut tätä ja lyönti kyllä lähtee lähes samalla tavalla kuin kuvittelin. Tutkimuksen mukaan lyöntiä pelkästään visualisoinnilla harjoitelleet kehittyivät lähes yhtä paljon kuin oikesti lyöntiä harjoitelleet pelaajat.

Moodi on myös yksi Bertrandin käyttämistä tavoista tai menetelmistä, jolla pystyy valmistautumaan lähes mihin vain. Tämä auttaa myös kohtaamaan heikkoudet ja kääntämään ne vahvuudeksi. Moodin perusajatuksena on löytää onnistumisiin vaikuttavat tekijät. Eli esimerkiksi, jos voitit maailmanmestaruuden tai sait ison kaupan tehtyä, niin minkälainen olit siinä tilanteessa. Päinvastoin tämä toimii myös epäonnistumisista, joista löytämällä epäonnistumisen syyn, vaikka epävarmuus niin voit luoda moodiksi varmuuden. Eli, kun olen itsevarma niin onnistun. Moodin pohjalta on hyvä lähteä valmistautumaan mihin tahansa, koska itse tilanteessa tekniikan tai taidon miettiminen ei välttämättä enää auta ja voi pahimmassa tilanteessa vaan pahentaa asiaa. Suoritus tilanteessa merkitsee, pystytkö käyttämään maksimaalista tekniikkaa tai taitoasi. Moodi on keksitty sitä varten, että pystyisit suoriutumaan maksimaalisesti joka tilanteessa.

Kirja toi paljon hyviä uusia tekniikoita, joilla on mahdollista saavuttaa itsensä todellinen potentiaali. Tykkäsin erityisesti konkreettisista esimerkeistä, joissa tavat ovat toimineet ja kuinka huippu-urheilijat olivat menestyneet Bertrandin kehittelemien teknikoiden pohjilta. Toki menestymiseen liittyy paljon muutakin kuin pelkkä tekniikka. Ajatusmaailma kuitenkin ratkaisee kaiken mitä haluat tehdä, joten pelkkä taito tai lahjakkuus ei riitä. Erilaisia tekniikoita ja tapoja löytyy satoja ellei tuhansia, joten lopuksi se on kiinni vain siitä mikä tai mitkä sinulle toimii. Moodi on vain yksi näistä tekniikoista, joka on tukemassa taitoja sekä tietoja. Omaan tekemiseen uskominen on kuitenkin kaikkien menestyneiden yhteneväisyys, joten sitä tarvitsee ainakin. Sitä ei kukaan mukaan tee sinun puolestasi. Pystyt parempaan kuin uskotkaan.

You May Also Like…

21 oppituntia maailmantilasta

Minulla on ollut tämä kirja koko Tiimiakatemian ajan lukulistalla, mutta en vain ole saanut sitä luettua mihinkään...

5 vinkkiä kirjoittajalle

Copywriting on taito, joka vaatii sekä luovuutta, että strategista ajattelua. Hyvä copywriting ei vain viihdytä tai...

Tylsyyden ylistys

Tylsyyden ylistys, mitä on tylsyys ja, miltä se tuntuu? Jokaisen ihmisen kohdalla käsitteelle tylsyys löytyy erilaisia...

0 kommenttia

Lähetä kommentti