Paranoidi Optimisti

Lähdeteos: Paranoidi Optimisti

Lähdeteoksen kirjoittaja: Risto Siilasmaa

Teoriapisteet: 3

Muistan, kun Nokian puhelintuotanto myyntiin Microsoftille. Tuolloin en kuitenkaan ollut tietoinen enkä kiinnostunut tarkemmin mistä kauppa johtui ja mitä taustalla tapahtui, olin kuitenkin vain yläkouluikäinen. Päätin kuunnella Risto Siilasmaan kirjan Paranoidi optimisti, joka avasi Nokian murrosta hyvin. Kirja oli mielenkiintoinen, sillä se avasi Siilasmaan toiminnan lisäksi myös Nokian historiaa.

Kirja kertoi paljon Nokian hallitus- ja skenaariotyöskentelystä. Tarinat niistä olivat mielenkiintoisia, mutta koska kyse oli niin suuresta yrityksestä ja toiminnasta, oli juttuja hankala peilata suoraan omaan yritystoimintaan.

Paranoidi optimismi

Paranoidilla optimismilla tarkoitetaan sitä, että voidaan tunnistaa tehokkaasti kaikki ikävimmätkin skenaariot ja silti ajatella optimistisesti, että näihin ongelmiin on ratkaisut. Uskon, että tuo on tehokas ja hyvä ajattelumalli. On tärkeä tunnistaa ja uskaltaa kahlata läpi kaikki pahimmatkin vaihtoehdot, jotta voi myös varautua kaikkeen. Pelkkä optimismi voi johtaa siihen, että vain uskotellaan itselleen, että kaikki menee hyvin, vaikka eri tilanteisiin ei olla valmistauduttu kunnolla.

Koen, että itsessäni on hieman paranoidin optimismin piirteitä. Saatan projekteissa ja ryhmissä välillä olla se, joka nostaa ylös asioita, jotka voi mennä pahasti pieleen ja välillä jopa pelottaa se, että onko nyt kaikkia asioita huomioitu. Joskus sen voi tulkita ehkä pessimistisyytenä, mutta itse useimmiten uskon siihen, että kun tiedostetaan kaikki riskit ja käydään ne läpi, on onnistuminen paljon lähempänä.

Skenaarioajattelu

Skenaarioajattelussa tai -työskentelyssä pyritään kartoittamaan kaikki mahdolliset skenaariot, mitä voi tapahtua. Sen jälkeen näihin eri skenaarioihin pyritään tekemään toimintasuunnitelmat. Tämän avulla pyritään valmistautumaan kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin hyvin. Sen lisäksi, että skenaarioajattelu auttaa varatumaan huonoihin tilanteisiin, se auttaa myös etenemään kohti parempia tavoitteita. On helpompi hahmottaa, miten eri tilanteissa tulee toimia, jotta edetään kohti päämäärää.

Kirjaa kuunnellessani tunnistin sen, että teemme jonkinlaista skenaarioajattelua hyvinkin paljon, toki usein aika paljon pienemmässä mittakaavassa kun Nokian tarinassa. Olen tehnyt tietoista skenaariotyötä arjessa esimerkiksi, kun olemme odottaneet tietoa opiskelupaikoista tai uuteen kotiin muuttamisesta. Silloin olen kartoittanut eri vaihtoehtoja ja mihin nämä vaihtoehdot veisivät.

Tiimiakatemian projekteissa skenaarioajattelu nousee selkeimmin esiin tapahtumia järjestäessä. DreamUp 2021 -tapahtumaa järjestäessä teimme tapahtumapäivää varten selkeät skenaariot ja toimintasuunnitelman eri ongelmatilanteiden varalle. Mietin esimerkiksi tilannetta, jossa merkittävät vastuuhenkilöt olisivat olleet tapahtumapäivänä koronakaranteenissa. Näiden asioiden tarkka pohtiminen ja listaaminen ylös on luonut turvaa ja mielenrauhaa työn tekemiselle. Tapahtumien järjestämisessä on niin paljon erilaisia muuttujia, jotka tulee huomioida ja jotka voivat myös mennä pieleen; tapahtumapaikka, tekniikka, sairastumiset, sää ja esimerkiksi tapahtumarajoitukset.

Tallaista skenaariotyöskentelyä olemme jonkin verran eri projekteissa tehneet, mutta usein näitä käydään läpi aika päällisin puolin ja muiden asioiden ohessa. Jatkossa haluan varata etenkin tapahtumia järjestäessä enemmän aikaa eri skenaarioiden läpikäymiseen ja toimintasuunnitelmien laatimiseen.

Yrittäjämäinen johtajuus

Siilasmaa kertoo kirjassa yrittäjämäisestä johtamisesta. Siinä pyritään saamaan ihmiset tuntemaan olevansa osa yritystä, eikä vain yrityksen työntekijöitä. Tällä pyritään saamaan ihmiset omistautumaan yritykseen kovemmin ja ottamaan siitä myös vastuuta.

Kirjassa nousee hyvin myös esiin kyseenalaistamisen ja kysymyksen ”miksi” tärkeys. On tärkeää miettiä, miksi eri asioita tehdään, jotta ei sokeuduta liikaa omalle tekemiselle. Joskus etenkin ylemmän johtotason päätöksiä on hankalaa kyseenalaistaa, mutta jos tätä ei uskalleta tehdä ja jos koko organisaation toimintakulttuurissa ei kyseenalaisteta päätöksiä, voidaan olla aika hukassa. Meillä Sentiassa mielestäni kysymys ”miksi”, on tullut alusta asti hyvin esille. Aluksi tämä toki tuli esiin vain parin ihmisen osalta ja siihen alkuun jopa suhtauduttiin vähän negatiivisesti, mutta koen, että siitä on tullut monessa asiassa myös meidän vahvuutemme. Kyseenalaistamme usein omia toimintatapojamme mutta myös Tiimiakatemian toimintatapoja. Tämä voidaan kokea joskus jopa ärsyttävänä, mutta jos kukaan ei kyseenalaista vanhoja toimintatapoja ei tapahdu muutosta ja kehitystä.

Mitä kirjasta jäi käteen?

Kuten jo aikaisemmin kirjoitin, tätä kirjaa oli aluksi hankala reflektoida ja peilata suoraan omaan toimintaan. Päällimmäisenä mieleen jäi toki Nokian tarina, mutta sen lisäksi myös skenaarioajattelu. Se on asia mitä tulen jatkossa hyödyntämään vielä tietoisemmin ja tehokkaammin.

You May Also Like…

Asiakastutkimus

Valitsin luettavaksi seuraavan kirjan Asiakastutkimuksen perusteet ja käytännöt. Kirjan lukemisen tarkoituksena oli...

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

21 OPPITUNTIA MAAILMAN TILASTA

Vain 21 oppituntia maailman tilasta on aika vähän, tai ainakaan mä en ymmärrä montaakaan juttua kovin hyvin maailman...

0 kommenttia

Lähetä kommentti