Paranoidi optimisti

Kirjoittaja: Nella Manninen

29 huhtikuun, 2022

Lähdeteos: Paranoidi optimisti - Näin johdin Nokiaa murroksessa

Lähdeteoksen kirjoittaja: Risto Siilasmaa, Catherine Fredman

Teoriapisteet: 3

En voi uskoa sitä, kuinka nopeasti aika vierähtää. Olen kirjoittamassa viimistä reflektiotani vaadittavaan 80 kirjapisteeseen. Lukemista en aio silti lopettaa, mutta reflektioiden kirjoittaminen varmasti jää, ainakin hetkeksi. Uskon, että tulen reflektoimaan kirjoja tulevaisuudessa jossain muussa muodossa kuin kirjoittamalla. Melkeen meinaa kyynel tässä vierähtää, kun mietin kuinka vähän aikaa minulla, on Tiimiakatemialla enää jäljellä. Tämä paikka on muuttanut elämäni suunnan ihan täysin ja antanut niin paljon oppeja ja ihania ystäviä. 

Nokian tarina on aina kiehtonut minua. Nokia on ollut suomen ylpeyden aihe ja todella vaikuttava yritys. Valitettavasti myös Nokian romahdus on hyvin tunnettu sekä suomen tasolla, että maailmalla. Nykyään Apple hallitsee markkinoita ja itseasiassa minäkin olen suuri Applen tuotteiden kuluttaja. Oli mielenkiintoista lukea Nokian tarinaa Siilasmaan näkökulmasta. Kirjassa puhuttiin paljon asioista, joista minulla ei ollut ennen lukemista mitään hajua. Nokia on Siilasmaan mukaan suomen tärkein yritys ja merkittävä työllistäjä.

Yrittäjämäinen johtajuus 

Siilasmaa kertoi jaksaneensa pahimman yli yrittäjämäisen johtajuuden filosofian avulla. Yrittäjämäinen johtajuus ei tarkoita, että olisi itse pitänyt perustaa tai kehittää oma yritys vaan perusoppeja johtajuudesta. Niihin kuuluvat kymmenenosatekijää ovat: 

  1. Vastuuntunto
  2. Tosiasioiden tunnustaminen
  3. Sinnikkyys
  4. Riskienhallinta
  5. Opinjano
  6. Herpaantumaton focus 
  7. Katse taivaanrantaan 
  8. Mukavien ja arvostamiesi ihmisten tiimi
  9. Kysy miksi 
  10. Älä lakkaa unelmoimista 

Mielestäni nämä kymmenenosatekijää ovat hyvän johtajuuden ytimessä. Hyvältä johtajalta vaaditaan vastuuntuntoa, sinnikkyyttä sekä riskienhallintaa. Opinjano, jota meille on Tiimiakatemiankin aikana opetettu, on yksi tärkeimmistä asioista, jota pidän matkassani akatemialta lähtiessäni. Jatkuva uuden tiedon hakeminen ja taitojen kartoittaminen on työelämässä menestymisen A ja O. Maailma kehittyy kovaa vauhtia ja meidän pitää pysyä perässä. Tosiasioiden tunnustaminen ja niiden kohtaaminen on välillä vaikeaa, mutta se on pakko tehdä, jos halutaan yrityksenä nousta kuopasta ylös. Virheet pitää huomioida ennen kuin ne voidaan korjata ja ratkaista. Mielestäni johtajien on myös hyvä muistaa unelmoida, sillä unelmien avulla voidaan tehdä hienoista asioita todellisuus. 

Kaikki kaatuu heikkoon viestintään

Siilasmaa nostaa Nokian isoksi kompastuskiveksi heikoin viestinnän. Selkeän viestinnän merkitys Nokian tasoissa yrityksessä on ylitsepääsemättömän tärkeää. Olemme todistaneet jo Kaukan kesken mitä heikko viestintä voi tehdä tuhoa pienessäkin yrityksessä, mutta noin suuressa organisaatiossa heikko viestintä tekee tuhoa tupla vauhdilla. Olemme viime aikoina Kaukassa saaneet turhautumista ja kiihkeitä keskusteluja aikaan juuri heikon viestinnän takia. Varsinkin nyt kun osa on kipeinä ja viikoittaiset näkemiset ovat jääneet pois on vaikea saada tärkeitä asioita kuulluksi. Lisäksi viestien välityksellä ei välity äänensävy eikä paino, joten ne ovat helppo tulkita väärin. Uskon, että jokainen osuuskunta saa aikaan eripuraa huonon viestinnän vuoksi. Viestinnän parantamiseen ei ole yksisellitteistä keinoa. Tehokkaiden ratkaisujen löytymisen määrittää yrityksen koko ja organisaation eri tasojen määrä. 

Optimistisuus

” Ilman optimismia ei uskalla ryhtyä isoihin muutoksiin. Kun on samalla riittävän epäluuloinen, näkee myös kaikkein huonoimmat mahdolliset vaihtoehdot ja pystyy ehkäisemään ne ennakolta. Olemalla paranoidi on varaa olla myös optimisti. ” – Risto Siilasmaa 

Koen olevani erittäin optimistinen ihminen, jossa on ripaus realistia. Koen, että optimisti ei ikinä pety ja siksi olen aina kummastellut lausetta ”pessimisti ei pety”. Mielestäni optimisti ei pety, sillä vaikka asia ei sujuisikaan suunnitelman mukaan optimisti ei pety vaan hyväksyy tilanteen ja menee ilomielin eteenpäin keksien uuden ratkaisun. Mielestäni on hyvä olla optimistinen ja uskoa parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Koen, että samalla kun uskot parhaimpaan myös  manifestoit parasta lopputulosta. Se mihin oikeasti uskot myös tulee helpommin luoksesi. Jos aina uskot huonoimpaan lopputulokseen, miten luulet saavuttavasi parempaa? Jos, et itse usko itseesi tai asiaan jota ajat tai haluat saavuttaa, ei kukaan mukaan usko. Ripaus realistista auttaa minua kuitenkin hahmottamaan asioiden todellisuuden, mutta ei kuitenkaan estä uskomasta melkein kaiken olevan mahdollista. En tykkää sanoa, että kaikki on mahdollista koska näin ei ole. Minusta ei esimerkiksi voi tulla Amerikan presidenttiä, koska en ole synnynnäinen amerikkalainen, mutta minusta voisi tulla suomen presidentti. Uskokaa tai älkää minä oikeasti uskon, siihen, että jos tarpeeksi haluaisin olla suomen presidentti minulla olisi siihen mahdollisuus. Olen vielä nuori ja minulla olisi aikaa tehdä poliittista uraa ja voisin hyvin hakea presidentiksi vielä 50-vuotiaana hyvän poliittisen uran jälkeen. Tätä en kuitenkaan aio tehdä, joten ei hätää. Tarkoituksena oli vain kuvaannollistaa miksi melkein kaikki on mielestäni mahdollista. Siilasmaan optimistisuudella hän näki valoa tunnelin päässä kaiken sekasorron keskellä ja pystyi nostamaan Nokian uuteen kukoistukseen. 

Miksi?

Kysymys miksi jää usein kysymättä. Se johtuu siitä, ettei sitä tajuta kysyä tai siitä, ettei sitä haluta kysyä. Miksi näin tapahtui? On tärkeää osata reflektoida omaa tekemistä ja päätöksiä, joita on tullut tehtyä. Miksi juuri nämä päätökset tehtiin? Kun reflektoidaan päästään syyn äärelle ja opitaan seuraavan kerran välttämään samat virheet. Kysymystä miksi myös vältellään. Nokialla alaiset eivät uskaltaneet kyseenalaistaa johtoryhmää tai hallitusta. Siilasmaa rohkeni kysymään kysymyksen useammin kuin muut, mutta kysyikö hänkään sitä tarpeeksi. Välillä on vaikea kyseenalaistaa ylemmältä johtoportaalta tulevia määräyksiä tai päätöksiä, mutta se on hyvin tärkeää. Myös hyvä esimiehen tehtävä on selittää, miksi näin on päätetty tai miksi juuri näin tehdään. Tarvitsemme jonkun syyn ja perustelun. On siis tärkeää pitää sana miksi mielessä. 

Viimeiset mietteet

Siinä se taitaa olla viimeinen reflektio. Nokian tarina jää mieleeni ja varsinkin kirjasta omaksutut opit optimistinen asenne sekä yrittäjämäinen filosofia. Suosittelen kirjaa ihmisille, jotka ovat kiinnostuneet yritystarinoista, yrityskulttuurista, johtamisesta ja ennen kaikkea Nokiasta. Kirja sopii sekä oppi tarkoitukseen, että vapaa-ajan lukemiseen, vaikka kesälomalle. Viimeinen reflektio on nyt kirjoitettu jopa hieman haikein fiiliksin. Tulen aina olemaan kiitollinen Tiimiakatemialle lukutoukan tartuttamisesta minuun. Ennen en lukenut ollenkaan ja nyt saan lukemisesta todella paljon iloa. 

You May Also Like…

Google Digital Garage

Google digital garagessa oli paljon asioita, jotka olivat tuttuja mutta sain siitä myös paljon käytäntöön vietäviä...

Viherpesuopas

                                          Ai mitäkö on viherpesu? Viherpesun määritelmä perustuu  siihen, että...

0 kommenttia

Lähetä kommentti