Päätöksen juoni-kuinka johdan parempiin päätöksiin?

Kirjoittaja: Emilia Ahonen

1 marraskuun, 2022

Lähdeteos: Päätöksen juoni, kuinka johdan parempiin päätöksiin?

Lähdeteoksen kirjoittaja: Päivi Heikinheimo

Teoriapisteet: 3

Otin seuraavaksi kirjakseni työstöön Päivi Heikinheimon, päätöksen juoni. Muuttuvassa maailmassa yritysten sekä organisaatioiden pitäisi pystyä uusiutumaan trendien mukaan ja kykenemään tekemään päätöksiä nopeasti ja joustavasti. Nykymaailmassa päätöksentekoon ei panosteta yrityksissä ja johtajien sekä työntekijöiden oletetaan osaavaan tehdä päätöksiä tilanteessa kuin tilanteessa. Itselleni päätöksien teko on ollut aina helppoa ja vaivatonta, mutta tilanne olisi varmasti aivan eri, jos pelissä olisi monta tuhatta euroa tai päätös, jossa voi olla henkiäkin pelissä. Päivi kirjassaan avaakin juuri, miten tärkeää olisi keskittyä päätöksen teon kehittämiseen, jotta huonosti tehdyt päätökset eivät olisi menestyksen tiellä.

Päätökset osana elämää

Päätös ei ole koskaan kokonaan tuulesta temmattu, vaan sen täytyy aina pystyä vastaamaan kahteen kysymykseen. Miksi? ja mitä se pitää sisällään? Usein hetken mielijohteesta tehdyt päätökset pohjautuvat aina sen hetkisiin tietoihin, uskomuksiin tai kokemuksiin. Maailman muuttuessa on myös toimintatapojen muututtava ja uusiuduttava. Korona oli hyvä esimerkki siitä, miten nopeasti ympärillä oleva maailma voi muuttua nopeassakin ajassa. Tämänkaltaisessa tilanteessa päätöksien tekoon sisältyy myös paljon paineensietokykyä ja kylmähermoisuutta. Albert Einsteinin kerrotaan sanoneen, että jos hänen täytyisi ratkaista kiperä päätös tunnissa, hän käyttäisi 55 minuuttia ongelman pohtimiseen ja vain 5 minuuttia ratkaisujen miettimiseen. Tämä on hyvä vinkki itsellenikin siitä, että pohtisin enemmän itse ongelmaa enkä suoraan aina hyppäisi heti ratkaisuvaiheeseen.

 Yrityksien on myös opittava tunnistamaan, että erilaisia päätöksiä pitää valmistella ja käsitellä eri tavoin, eri laajuudessa ja eri syvyyksillä. Päätökset ovat aina monisävyisiä ja niiden vaikutukset ulottuvat pitkälle. Monesti kiperiä päätöksiä lykätään ja niiden tekeminen saattaa alkaa ahdistamaan, koska tuloksia on mahdoton ennustaa etukäteen. Kirjaa lukiessani lähdin miettimään, että kiinnittävätkö yritykset rekrytointivaiheessa huomiota työntekijän päätöksenkykytaitoihin tai pitävätkö he sitä vaikuttavana tekijänä palkkaukseen. Monissa yrityksissä on totuttu tekemään päätökset aina samalla tavalla ja perinteet toimintatavoille saattavat olla jopa vuosikymmeniä vanhoja. Jos organisaatiot haluavat pysyä mukana maailmanliikkeessä tulisi silloin päätöksiä kyseenalaistaa ja pohtia tulisiko niitä uudistaa.

Teknologian yhteys päätöksentekoon

Nykyajan suurimpia mullistuksia päätöksentekoon on ollut tekoälyn kehittyminen. Tekoäly pystyy tuottamaan automatisoitua päättelyä datan pohjalta suoraan. Koneet ovat vielä suurimmaksi osaksi sitä, että ihminen syöttää siihen dataa ja kone sen perusteella päättää todennäköisimmän vaihtoehdon. Joten vielä ei konekaan pysty ihmistä täysin korvaamaan.  Myös yksi kiinnostava tekoälyn muoto on parviäly. Johon on otettu mallia hyönteisten ja lintujen maailmasta.  Kirjassa mainitaankin, että parviäly yritysten kannalta toimii hyvin uusien kasvulähteiden löytämisessä ja mullistusten eli disruptioiden ennakoinnissa. Teknologian kehittyessä on mielenkiintoista nähdä, miten tekoäly kehittyy sekä minkälaisia parviälyn tyyppisiä teknologian mullistuksia vielä syntyy päättäjien tueksi.

Päätöksen teko Sentiassa

Kyselin reflektoinnin tueksi tiimiläisiltämme, miten he tekevät päätöksiä? ja minkälaisia työkaluja he käyttävät kiperien päätöksien ratkaisemiseksi.  Osa tiimiläisistäni kertoi esimerkiksi uuden puhelimen oston yhteydessä tutkivansa tarkkaan muiden käyttäjien kokemuksia sekä kaivavan mahdollisimman paljon tietoa ja dataa päätöksen tueksi. Muutama taas oli sitä mieltä, että heidän päättäjäprofiilinsa on hieman kaksijakoinen. Elikkä riippuu täysin tilanteesta, tuleeko päätöksen teko helposti vai tuntuuko päätöksen teko miltei mahdottomuudelta tehdä yksin ja kaipaakin juuri perheen tai kavereiden tukea päätöksen tekoon.

Meillä Sentialla tiiminä päätöksen teko on viime aikoina ollut aika vaivatonta. Jory on valmistellut valmiiksi vaihtoehtoja viikkopalavereihin, joista on sitten yhdessä keskusteltu ja äänestetty. Olemme myös oppineet tuntemaan ja luottamaan toisiimme siten, että osa päätöksistä luonnistuu vain muutaman tiimiläisen kesken. Hetkeen emme ole joutuneet tiiminä tekemään kiperiä päätöksiä, mitkä aiheuttaisivat vastakkain asettelua vaihtoehtojen väliltä.

Itse yleensä pohdiskelen molempien vaihtoehtojen hyviä sekä huonoja puolia ja luotan myös vahvasti omaan intuitioon päätöksiä tehdessä. Tietenkään ikinä päätökset eivät kaikkia varmasti miellytä, mutta pyrin miettimään aina päätöksen, joka miellyttäisi mahdollisimman montaa.

Omat ajatukseni kirjasta

Mielestäni tämä kirja oli ajatuksia herättävä ja siksi juuri tämän reflektion kirjoittaminen tuntui ajoittain hyvin hankalalta, koska teemoja reflektion kirjoittamiseen olisi löytänyt, vaikka kuinka paljon. Olen itse ollut aina aika ärsyyntynyt, jos päätöksiä ei tehdä heti ja kirja antoi työkaluja, joilla päätöksen tekoa pystytään kehittämään. Se antoi myös hyvää herättelyä siitä, miten tärkeää olisi pysähtyä pohtimaan itse päätöstä ennen kuin suoraan tehdään impulsiivisesti päätös.

You May Also Like…

21 oppituntia maailmantilasta

Minulla on ollut tämä kirja koko Tiimiakatemian ajan lukulistalla, mutta en vain ole saanut sitä luettua mihinkään...

5 vinkkiä kirjoittajalle

Copywriting on taito, joka vaatii sekä luovuutta, että strategista ajattelua. Hyvä copywriting ei vain viihdytä tai...

Tylsyyden ylistys

Tylsyyden ylistys, mitä on tylsyys ja, miltä se tuntuu? Jokaisen ihmisen kohdalla käsitteelle tylsyys löytyy erilaisia...

0 kommenttia

Lähetä kommentti