Osho Luovuus

Kirjoittaja: Matias Alsio

24 helmikuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Osho Luovuus

Omat kokemukseni

Mielestäni luovuuden tuominen mukaan arjen askareisiin on tärkeää, se tuo mahdollisuuksia luoda kauniita asioita. Palataanpa ajassa taaksepäin, takaisin lapsuuteen. Kun olin lapsi ei mielikuvituksellani ollut rajoituksia, luovuus sai liikkua vapaasti mielessäni ilman että sitä rajoitetaan tai koitetaan syrjäyttää. Se oli iso osa sinua kaikessa mitä teit, ajattele esimerkiksi lapsuuden piirustuksesi, et miettinyt sen koommin mitä teet, teit vain. Loit jotain uutta, asioita joita muut eivät välttämättä pystyneet edes ymmärtämään. Näit asiat silti itse selkeästi, luovuutesi auttoi sinua ymmärtämään.

Tiimiakatemialla luovuutta arvostetaan ja siihen jopa kannustetaan, se näkyi jo heti tammikuusta lähtien kun aloitimme työnteon. Meille ei annettu valmiita ratkaisuja vaan meidät laitettiin itse miettimään. Alkuun se tuntui hieman hankalalta, ajatuksissani pyöri kysymyksiä ja hieman ihmetystä, tämähän on vaikeaa kun ei tiedä mitä tekee, miksei kukaan neuvo miten tämä tehdään, kaipasin valmiita vastauksia. Meillä ei ollut mitään selkeää suuntaa mihin mennä, piti hypätä tuntemattomaan. Tämä mahdollisti sen, että tiimin voimin jouduimme luomaan ratkaisuja ”tyhjästä”, jotta pääsemme eteenpäin. Meillä ei ollut valmiiksi tietoa pään sisällä miten toimia, joten suuri osa ratkaisuista löytyi kun käytimme luovuuttamme ja kehitimme yhdessä uusia ratkaisuja ja tapoja toimia, tämä tuntui alkuun haastavalta mutta helpottui huomattavasti kun alkoi siihen tottumaan. Mielestäni on loistavaa, että meitä kannustetaan olemaan luovia.

 

 

Neljä estettä luovuudelle

Ego

Ei ole tapaa jolla määrittäisin mikä minä olen, joten luon itsestäni kuvan mielessäni, tätä kutsutaan egoksi. Ego on se mitä ihmiset käyttävät työkaluna itsensä määrittämiseen. Egosi kertoo sinulle, tämän verran arvoa minulla on, tämä on se mitä ansaitsen, tämä on miten oletan ihmisten reagoivan minuun.

Ajatus siitä mitä olen, ajaa tekojani. Egoa ruokkii ulkopuoliset asiat kuten ihmisten arvostus ja kehut. Kun koitan tuoda luovuuttani esille, en välttämättä tee sitä, koska egoni tulee tielle.  Ajatus siitä, että onko tämä mahdollisesti liian riskialtista onko tämä ylipäänsä järkevää. Ego tuo painetta olla oma itsensä, on liian riskialtista antaa asioiden vain tapahtua, sillä se ei kulje omaan egooni kiinnittämien itsetuntemus määritelmieni kautta. Kun olen yksin, olen rauhallisempi, olen enemmän oma itseni. Mitä enemmän saan tuotua aitoa omaa itseäni esille, sitä parempi. Hyvänä esimerkkinä toimii se kun olen suihkussa tai nukkumaan mennessä, ajatukseni alkavat juoksemaan. En anna liikaa painoarvoa egolleni, mikä antaa tilaa mielelleni ajatella asioita ja tuoda uusia ideoita. Tällöin luovuus pääsee valloilleen.

 

 

Perfektionismi

Kun yrittää tehdä jostain täydellistä, se pysyy epätäydellisenä. Liika yrittäminen tuo esteitä luovuudelle, älä yritä tehdä asioista täydellisiä. Kun annat asioiden tapahtua luonnostaan, pääsee luovuutesi esille ja saat pienemmällä vaivalla luovia ajatuksia, joiden myötä asiat tapahtuvat helpommin. Esimerkiksi, kun koitat tehdä jotain uutta, ensimmäisillä kerroilla ei ole mielesi tiellä, et muista vielä miten asiat kuuluu tehdä, joten joudut käyttämään luovuuttasi. Liika täydellisyyden tavoittelu muuttaa sinua, saat mieleesi liikaa esteitä ja pahimmassa tapauksessa se muuttaa sinua neuroottiseksi.  Ego ajaa tekojasi täydellisyyteen, sitä kautta saat ruokittua egoasi esimerkiksi positiivisella palautteella ja kehuilla. Tämä johtaa helposti siihen että olet itseäsi ja tekemisiäsi kohtaan tuomitseva tai kritisoiva.  Rauhoitu ja anna ajatustesi kulkea. Etsi oma tiesi.

Yleinen ongelma on teorian hankinta, etsit tietoa monesta paikasta mutta jos luot sen vain uudelleen, et ole luova vaan kopioit muiden tekoja. Jos haluat tehdä jotain luovaa, on hyvä etsiä tietoa siitä, mitä muut ihmiset ovat saavuttaneet. Täytyy kuitenkin muistaa tietoa käyttäessä että poimii tärkeitä asioita ja oppeja, mutta jos kopioit jonkun muun käytäntöjä liikaa, ei siinä ole luovuutta mukana. Et välttämättä tarvitse edes lisää tietoa jonkun asian saavuttamiseen. Ratkaisu saattaa löytyä kun vain rentoudut ja pohdit asiaa. Olemme niin tottuneet etsimään vain lisää ja lisää tietoa. Et kuitenkaan tarvitse sitä, se ei ruoki luovuuttasi, kierrätät vain samoja ajatuksia päässäsi. Voit kantaa päässäsi paljon tietoa tietämättä yhtikäs mitään.

 

 

Uskominen

Päästä irti uskomuksistasi, ajatuksillasi luot oman todellisuutesi. Jos uskot ettet ole luova, seisoo uskomuksesi potentiaalisi edessä. Niin kauan kuin uskot siihen ettet ole luova persoona, et koskaan tule olemaan luova. Lopeta uskominen asioihin jotka tuo rajoituksia mieleesi. Tästä ajatuksesta voi olla vaikea päästä eroon koska meille on opetettu että me emme ole luovia, tämän takia tiimiakatemia on hyvä paikka opiskella. Opiskelun aikana päivitämme ajatusmaailmaamme, alamme uskomaan siihen että pystymme luomaan asioita, tekemään mitä vain tahdomme. Tiimiakatemian kulttuuri luo hyvän pohjan luovuudelle. Se ei kuitenkaan riitä jos et pysty rauhoittamaan mieltäsi ja luopumaan vanhoista uskomuksistasi, jotka rajoittavat tekemistäsi. Luovuus ei ole vain osa taidetta, se on osa kaikkea mitä teemme.  Jokainen meistä on syntynyt luovaksi. Lapsen mieli on kiehtova, koska lapsen ego ei ole vielä kehittänyt liian vahvoja uskomuksia ja rajoitteita itselleen. Mieli on rauhallinen ja luovuudelle on tilaa.  Vain mielikuvitus oli rajana!

 

 

Kunnia

Nuoresta pitäen on opetettu siihen että kun teet asian hyvin, sinut huomataan, saat tunnistusta ja positiivista palautetta. Tähän jopa kannustetaan. Kotona vanhemmat kannustavat tähän, koulussa opettajat. Kun teet hyvää työtä, sinut huomioidaan siitä. Kunnian hakeminen vie pois tärkeimmän asian tekemisestä, itse tekemisen. Teet työn hyvin, käytät luovuutta tulos on hyvä. Ilman tunnistusta et tiedä onko työsi oikeasti hyvä. Kunnia minkä saa hyvn tehdystä työstä vie usein huomion pois tekemisen prosessista. Tärkein asia mihin panostaa pitäisi olla itse työprosessi, kun työn saa päätökseen, on se loppu. Nauti matkasta, ota siitä kaikki irti, käytä luovuuttasi vain siksi että nautit siitä, anna asioiden tapahtua ilman liikaa ajatuksia. Kun kunnianhimo tulee mukaan, tappaa se mahdollisuuden luovuudelle, on vaikea erottua joukosta jos hakee kunniaa, sitä saa kun tekee asiat hyvin muiden mielestä. Se on tekemistä, ei luomista. Niin kauan kun nautit siitä mitä teet, saat hyvää tulosta. Kun jahtaat kunniaa, olet riippuvainen muista. Tekosi eivät tule luovasta paikasta. Oikea tapa on jo keksitty, siinä ei ole luovuutta, kokeile rohkeasti jotain uutta, ota riski, älä pelkää sitä mitä muut ajattelevat.

 

 

Ymmärrys luovuudesta

Luovuuden tuominen arkeen on tärkeää, ihan ensiksi ihmisten täytyy ymmärtää mitä luovuus tarkoittaa, jotta siitä voi hyödyntää. Hyvä esimerkki luovuudesta on pakohuonepelit, ihminen kuka ei koskaan ole ollut pakokohuonepelissä ei tiedä miten se toimii. Ensimmäisiä kertoja kun käyt pelaamassa,  ei sinulla ole vielä valmiita ajatusmalleja siitä miten huoneen lukot toimivat, mitä etsiä tai ylipäätänsä mistään mitä tapahtuu. Aivot lyö tyhjää. Kun koittaa keksiä ratkaisua omasta muistista, niin ei se tunnu toimivan, tähän paras tapa on juurikin tyhjentää mieli ja antaa luovuudelle tilaa. Saatat nähdä pari viivaa seinällä joista sinun täytyy luoda jotain, etsiä algoritmejä joiden kautta saat lukon auki. Sinun täytyy nähdä ja luoda asioita mielikuvituksella joita ei näe muuten. Tämä olisi tiimilleni hyvä kokemus koska sitä kautta saisi todella hyvin avattua silmiä sille, mitä oikea luovuus on. kun tämän hahmottaa olisi se paljon helpompaa tuoda se esille esimerkiksi omissa treeneissä. Voisimme luoda treeneihin käytäntöjä, jotka boostaavat mielikuvitustamme ja avaavat ovet luovuudelle, tämän kautta saisimme itsestämme entistä enemmän irti!

 

 

 

”Elämä ei tule eteesi valmiiksi tarjottimella. Elämäsi on sellaista millaiseksi luot sen; saat elämältä takaisin sen, mitä sille annat. Aivan ensiksi sinun on luotava elämällesi tarkoitus. Sinun on tuotava siihen väriä, musiikkia, runoutta; sinun on oltava luova. Vasta silloin olet todella elossa.”

 

 

 

 

Matias Alsio

You May Also Like…

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti