Onnistumisen taidot, Löydä tie tavoitteisiin

Kirjoittaja: Mirva Räsänen

7 marraskuun, 2022

Lähdeteos: Onnistumisen taidot, löydä tie tavoitteisiin

Lähdeteoksen kirjoittaja: Satu Kaski & Marianne Miettinen

Teoriapisteet: 1

Onnistumisen taidot kirja kertoi onnistumisen kokemuksista ja tavoitteiden asettamisesta niin yksilönä kuin ryhmässä. Valitsin kyseisen kirjan takakannen perusteella. Odotin kirjalta enemmän teoriapitoisempaa sisältöä, mutta kirja sisältö sai ajattelemaan onnistumisen hetkiä ja omia tavoitteitaan ja tiimin tavoitteita. Kirja sisälsi neuvoja ja ajatuksia, miten lähteä kehittämään onnistumisen kokemusta ja tavoitteiden asettamista.

 Onnistuminen ja tavoitteet

Onnistuminen on tunne, että onnistui jossakin asiassa. Onnistuminen on palkitsevaa ja se näkyy ihmisestä ulospäin ja siten leviää ja antaa energiaa lähellä oleville ihmisille. Onnistuminen antaa itseluottamusta ja halua yrittää vielä enemmän. Onnistumista ei määritä lopputulos vaan oma panos. Erilasisille ihmisille onnistuminen tarkoittaa erilaista asiaa. Toiselle onnistuminen voi olla onnistunut viherkasvin hengissä pitäminen ja toiselle asiakastapaamisen sopiminen. Kuka tahansa ihminen haluaa onnistua itselleen tärkeässä asiassa. Joskus koemme epäonnistuneen jossakin asiassa, joka voisi olla jollekin toiselle mahtava onnistuminen. Kullekin ihmiselle onnistuminen merkitsee erilaista asiaa, jonka takia kukin ihminen arvioi henkilökohtaisten unelmien ja tavoitteiden avulla omaa onnistumistaan. Jotta voimme kokea onnistumisen tarvitsee siihen oman suunnan löytämistä kohti itselleen merkittäviä tavoitteita. Onnistuminen edellyttää periaatteessa myös itsekästä tekemistä, jossa mennään kohti itselleen tärkeitä asioita.

Jos epäonnistumme ja lopputulos ei ole toivottu, sen alle voi jäädä onnistumisen tunne. Usein miten negatiiviset ajatukset jäävät mieleen paljon helpommin kuin positiiviset ajatukset. Esimerkiksi, jos projekteissa ei saada haluttua lopputulosta, vaikka projektin aikana olisi onnistumisia tullutkin, jää päällimmäisenä mieleen projektin lopputulos eli epäonnistuminen. Mielestäni epäonnistuminen on väärä termi sille, jos jokin asia ei mennyt niin kuin oli suunnitellut. Epäonnistuminen pitäisi ajatella enemmän tärkeinä oppeina. Ihmisen on todella hankala ajatella positiivisesti ja kääntää ajatukset oppeihin, jos päällimmäinen tunne pettymys epäonnistumisesta. Kirjassa oli hyvä esimerkki lapsista, miten lapset eivät ajattele epäonnistuvansa, kun harjoittelevat ensimmäistä kertaa kävelyä. He kaatuvat monta kertaa mutta eivät ajattele, että epäonnistui vaan jatkavat yrittämistä niin pitkään että käveleminen onnistuu. Lapset tarvitsevat tuolloin sinnikkyyttä, motivaatiota ja halua oppia kävelemään.

Kyseinen esimerkki lapsen sinnikkyydestä herätti itselläni ajatuksia. Miksi aikuiset eivät toimi samalla tavalla kohdatessaan jotain sellaista mitä eivät osaa? Mielestäni aikuisilla on paljon enemmän arjessa häiriötekijöitä, ja motivaation puutetta, että jaksaisimme yhtä sinnikkäästi harjoitella jotakin asiaa epäonnistumisten jälkeen. Elämme arkea, jossa joutuu tekemään valintoja mukavien ja ei niin mukavien valintojen äärellä. Lapsen kaltaista sinnikkyyttä tarvitsemme, jos haluamme päästä omiin tavoitteisiin, jotka vaativat meiltä enemmän. Jos asetamme itsellemme ainoastaan realistisia tavoitteita, jossa ollaan mukavuusalueella, meidän osamme potentiaalista jää käyttämättä.

Onnistuminen merkitsee itselleni onnistumista itselleen tärkeissä asioissa. Joskus onnistumisen tunne tulee pienistä asioista kuten ”sain tänään hoidettua ne asiat, jotka ovat jääneet tekemättä viimeviikolla”. Onnistumisen kokemus voi tulla itselleni myös, kun on ylittänyt omat odotukset tai saanut jotain hienoa aikaan. Näiden onnistumisten kokemusten takana on ollut usein, miten jotkut tavoitteet, joita olen itselleni asettanut.  Mielestäni on hankala mennä eteenpäin ja kehittyä, jos ei ole laittanut omia suuntaviivoja mitä kohti haluaa mennä.

Kirjassa mainittiin että ”joillekin tavoite sanan tukahduttaa halua tehdä asioita”. Kyseinen lause voi mielestäni hyvin pitää paikkansa. Tiimissäni on keskusteltu tavoitteista ja niiden asettamisesta. Mielestäni tavoite keskustelut ovat olleet haastavia eriävistä mielipiteistä johtuen. Kirjassa puhuttiin metaforan käyttämisestä tavoite sanan sijaan, kuten maiseman rakentaminen. Apukysymyksenä maiseman rakentamiseen oli, mitä haluaisit maisemassa olevan? Vastaava kysymys tavoitteesta olisi millaisia tavoitteita haluaisit asettaa? Mielestäni oli mielenkiintoinen lähestymistapa ja valinta käyttää metaforaa tavoite sanan sijaan, jolloin kyseinen asiaa olisi helpompi lähestyä. Maisema sanaa käy mielestäni hyvin tavoite sanan sijaan, koska se antaa tilaan luovemmille tavoitteille.

Pohdinta

Kirja oli kokonaisuudessaan mielenkiintoinen ja sai ajattelemaan omia onnistumisen kokemuksia. Onnistumiseen ei ole yhtä ja ainoaa oikeaa reittiä. Jokainen kokee onnistumisen eri tavalla henkilökohtaisista lähtökohdistaan, unelmistaan ja tavoitteistaan katsottuna. Onnistumiseen tarvitaan sitä, että on saavuttanut jotain itselleen tärkeää. Onnistumisen myötä itseluottamus kasvaa tekemiseen. Onnistumisen jälkeen kannattaa analysoida omaa onnistumista seuraavilla kysymyksillä. Mikä meni hyvin? Mitä voin kehittää? Mitä ja miten kannattaa muuttaa? Missä tarvitsen apua? Kysymykset auttavat itsensä kehittämisessä ja toiminta tapojen muuttamisessa, jotta seuraavalla kerralla onnistuisi vielä paremmin. Onnistumisen hetkiä tarvitaan unelmien kuin tavoitteiden matkan varrella, jotta tekeminen olisi mielekästä ja palkitsevaa.

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti