Nukkumalla menestykseen

Kirjoittaja: Daniel Hakasaari

25 helmikuun, 2022

Lähdeteos: Nukkumalla menestykseen

Lähdeteoksen kirjoittaja: Henri Tuomilehto, Jouni Vornanen

Teoriapisteet: 2

Löysin äänikirjan, jonka sanoma menestyksen avaimena on kyllä jotain aivan muuta, mihin olen itse tottunut. Itse kun olen tottunut kovaan työhön ja mahdollisimman aktiiviseen elämään, valitettavasti tämän kirjan painottama menestyksen avain nimeltä nukkuminen on varsin usein jäänyt hyvin vähälle. Keskimääräisesti nukun noin 6-7 tuntia yössä, koska yksinkertaisesti kroppani herättää minut tämän jälkeen. Viikossa minulla on yleisesti ehkä kaksi yötä, kun nukun jotain 3-5 tunnin välillä. Usein nämä yöt ovat sellaisia, että seuraavana aamuna pitäisi olla mahdollisimman skarppina…tai ainakin ajaa mukamas turvallisesti autoa useita satoja kilometrejä. Monet ovat ihmetelleetkin, että olen joku luonnon oikku, kun tunnun olevan varsin pirteä, vaikka yöunet olisivatkin olleet päiväunien mittaiset. Tottakai minua väsyttää, mutta olen totuttanut oman kroppani tahtomattanikin vähiin uniin jo useita vuosia sitten. Tein ennen opiskelemaan tuloa säännöllistä yövuoroa, joka alkoi noin klo 22 ja päättyi klo 6 aamulla. Olen ollut aina todella huono nukkumaan päivällä, joten säännöllinen yötyö ei ollut ehkä ideaaleinta minulle. Nukuin oikeastaan pelkäästään päikkäreitä. Ensimmäiset kestivät noin kolme tuntia noin klo 8-11. Toiset päikkärit olivat usein klo 16-17 välillä ja viimeiset puolen tunnin pikatorkut ennen uutta työvuoroa. Intissä tiedustelupuoli oli paikka, jossa metsässä oltavat yöt valvottiin lähestulkoon aina harjoitellen pimeässä tiedustelemista. Päivällä ei myöskään saanut nukkua, kun piti tehdä muita asioita. Oli harjoituksia, jossa nukuin viiden vuorokauden aikana alle kymmenen tuntia. Sillä oli selvittävä ja kroppa tottui tähän. Siitä tuli tapa. 

Normaali ihminen kaipaa kirjan mukaan unta vähintään 7-8 tuntia. Ja tämä on nimenomaan unta, ei aikaa jonka vietät sängyssä. Tämän takia helposti joudut lisäämään sänkyaikaan lähemmäs tunnin, jotta oikea unentarve täyttyisi. Unen tulon helpottamiseen on useita keinoja, joista varmasti yleisin vinkki on se, että vähentäisi kaikkien älylaitteiden käyttöä ennen nukkumaanmenoa. Säteilystä  erityisesti sininen valo on sellaista, joka piristää aivoja. Nykyään puhelimessa on onneksi tiloja, jotka blokkaavat sinistä valoa. Toinen lähes yhtä kulutettu vinkki on se, ettei juuri ennen nukkumaanmenoa saisi harrastaa raskasta liikuntaa, sillä kroppa käy tämän jälkeen ylikierroksilla. Tässä taitaa kuitenkin olla yksi poikkeus, josta eräs suomalainen varsinkin nuorten tuntema artisti laulaa? 

Kirjan vinkit nukkumiseen olivat muuten aika perinteisiä, mutta yllätyksenä minulle tuli suositus syödä raskaasti vielä illalla. Normaalisti olen lukenut vinkkejä, kuinka tulisi vähentää syömistä iltaa kohti ja olla kahdeksasta tai jopa kuudesta eteenpäin syömättä mitään raskasta. Illalla jos tulee nälkä, niin ottaisi jotain pientä hedelmää tms. suuhunsa, mutta ei mitään isompaa. 

Kirjassa puhuttiin säännöllisyyden puolesta. Tärkeää olisi löytää säännöllinen rytmi, jota keho noudattaisi. Nukkumaan mentäisiin aina samaan aikaan, oli arki tai viikonloppu. Ruokailuja tulisi myös rytmittää niin, että kirjassa useasti mainittu unen paine pysyisi mahdollisimman tasaisena. Unipaineella tarkoitetaan väsymyksen määrää, joka kerääntyy aina iltaa kohden. Unipainetta lisää runsaat hiilihydraatit, kuten varmasti olemme huomanneet runsaan hiilarimätön ahtamisen jälkeen. Tämän jälkeen käy myös monesti unipaineelle todella myrkyllinen asia, eli päiväunet. Nämä vähentävät unipainetta ja myöhästyttävät nukkumaan menoa. 

Itse käytän koko ajan älylaitteissani silmien mukavuustilaa, joka vähentää sinisen valon määrää. Valitettavasti en kuitenkaan osaa olla katsomatta puhelinta ennen nukkumaanmenoa. Monesti menen sänkyyn jo tunnin aikaisemmin, mutta sitten Autopliuksen tai Nettiauton katsominen vie voiton ja yöunet lyhenevät. Minä yritän jatkossa kokeilla sitä, että jätän puhelimen työpöydälleni huoneen toiseen päähän ja edesautan päätöstä laittamalla puhelimen laturini pistorasiaan pöydän viereen. Sieltä kuulen herätyksen, mutta en voi katsoa puhelintani enää sängyssä, sillä kuka nyt jaksaisi peiton alta lähteä enää hakemaan puhelinta tai viemään sitä takaisin pöydälle. Haluan oikeasti oppia nukkumaan enemmän, sillä en usko, että enää edes tunnistan, kuinka väsynyt oikeasti olenkaan. Kirjassa kerrottiin että tämä on yleistä, ettei todellisuudessa enää edes tiedetä, millainen on oikeasti virkeä tunne. Pahasti pelkään että minulle on käynyt juurikin näin ja kroppani vain selviytyy päivästä toiseen. Uskoisin saavuttavani paljon enemmän asioita…tai ne tekemäni asiat voisivat ainakin tehostua, mikäli saisin jatkuvan tasaisen unirytmin. Onneksi nykyinen baarien sulku auttaa pikkaisen unirytmin pitämisessä kohtuullisen järkevänä. 

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti