No Excuses

Kirjoittaja: Eerik Annola

27 marraskuun, 2022

Lähdeteos: NO EXCUSES!

Lähdeteoksen kirjoittaja: Brian Tracy

Teoriapisteet: 2

On viileä syysilta, istut kotonasi, katsot televisiota ja kaiken kukkuraksi tunnet olosi epämotivoituneeksi ja jopa merkityksettömäksi. Mietit, että mikä voisi kohentaa oloasi ja tajuat, että niitä asioitahan on lukuisia. Siitä huolimatta et saa mitään aikaiseksi, vaan jäät paikallesi istumaan. Koitat sinnikkäästi löytää tähän asiaan ratkaisuja itsesi ulkopuolelta ja viimein tajuat, että eihän homma näin toimi ja toteat, että ratkaisu löytyy sisältäpäin.

Brian Tracyn kirja No Excuses! perustuu siihen ideaan, että itsekuri on avain onneen ja menestykseen. Tracyn mukaan ilman itsekuria edes maailman lahjakkain ihminen ei pystyisi nousemaan keskinkertaisuuden yläpuolelle. Tämän ajatusmaailma kuulosta erittäin paikkansapitävältä. Olen saavuttanut suurimman kehityksen elämäni eri osa-alueilla silloin, kun itsekuri on pitänyt. Esimerkkinä tästä kitaransoittotekniikan kehittäminen. Päätin, että harjoittelen tekniikkaa joka päivä kuukauden ajan vähintään 15 minuuttia täydellä focuksella ja huomasin jo kuukauden jälkeen, että tekniikkani ei ollut koskaan aiemmin päässyt lähellekään tätä tasoa.

Tämä herättää mieleeni kysymyksen, miten voimme saavuttaa tilan, jossa itsekuri ei lopu esimerkiksi kuukauden jälkeen?

Brian Tracy antoi kirjassaan tähän ja moneen muuhun kysymykseen käytännönläheisiä vastauksia.

Paras oppi kirjasta oli mielestäni se, kun Tracy esitteli seitsemän osaisen metodin, joka menee seuraavasti:

  1. Määrittele tavoitteesi tarkasti. Esim. haluan oppia digimarkkinoinnin uusimmat trendit.
  2. Kirjoita ylös tarkat tavoitteesi.
  3. Aseta realistinen deadline tavoitteellesi. (Jaa se osiin, jos tavoitteesi on jokin suurempi kokonaisuus) Esim. Olen oppinut digimarkkinoinnin uusimmat trendit maaliskuun loppuun mennessä ja osaan hyödyntää niitä käytännössä.
  4. Mieti, mitä resursseja tarvitset mukaan lukien taidot ja tee lista niistä. Esim. kirjat, jotka kannattaa lukea, kurssit jotka kannattaa käydä, ihmiset joita kannattaa tavata yms.
  5. Organisoi tämä lista sellaiseen järjestykseen, että kaikista hyödyllisimmät tehtävät ovat listan yläpäässä ja lisää ne kalenteriisi.
  6. Aloita tänään ensimmäisestä tehtävästä!
  7.  Tee joka päivä jotain, joka vie sinua lähemmäs tavoitettasi. Esim. Luen joka päivä edes pienen määrän kirjaa, joka käsittelee digimarkkinointia.

Koen, että tällainen tavoitteiden osiin pilkkominen on kätevä tapa lisätä itsekuria ja motivaatiota. Näin olin tehnyt ajattelematta alussa mainitsemassani kitaransoittoesimerkissä jo ennen kuin olin lukenut kirjan. Myös se, että asettaa itsellensä deadlineja on mielestäni erittäin toimiva toimintatapa, joka auttaa ainakin minua pysymään aikataulussa ja se helpottaa myös kehityksen seuraamista.

Tracy keskittyy kirjassaan itsekurin lisäksi myös paljon onnellisuuteen ja terveyteen, (vaikka nekin pohjautuvat useimmiten itsekuriin). Hän käsittelee mm. taloudellista riippumattomuutta, terveyttä ja energiaa, ihmissuhteita, merkityksellistä työtä ja itsensä toteuttamista.

Hän mainitsee nämä kohdat kirjassaan tarkoituksenaan auttaa sinua tuntemaan olosi hyväksi ja siltä, että hallitset oman elämäsi eri osa-alueet. Itselleni jäi päällimmäisenä mieleen tästä kirjan osasta se, että avain onneen on terveys ja energisyys. Tähän voin samaistua, koska koen, että silloin, kun treenaan kehoa ja mieltäni aktiivisesti olen onnellisimmillani. Tracy kehottaakin kirjan lukijoita treenaamaan ja sanoo, että ”koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa.” Hän kehottaa myös eliminoimaan ruokavaliosta kolme valkoista raaka-ainetta: vaaleat jauhot, sokerin ja suolan.

Tracy antaa kirjassaan myös vinkkejä siihen, kuinka voittaa pelko matkalla kohti tavoitteita. Hän esittelee tämän ”katastrofiraportti” nimisenä toimintamallina, joka menee seuraavasti:

  1. Kirjoita ylös mitä pelkäät yksityiskohtaisesti.
  2. Määrittele pahin mahdollinen asia mitä voisi tapahtua.
  3. Etsi ratkaisut tälle pahimmalle mahdolliselle asialle.
  4. Tee toimia sen mukaan, että tätä pahinta mahdollista asiaa ei tapahdu.

Mielestäni on erittäin tärkeää käydä läpi myös pahimmat mahdolliset skenaariot, kun tavoitellaan jotain. On se sitten projekti tai mitä tahansa. Tämä todella vähentää hartioille kertyvää taakkaa, kun tietää, että vaikka mitä tahansa tapahtuisi on jokin suunnitelma, jonka avulla selviää tilanteesta kuin tilanteesta.

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti