Nine Lies About Work

Kirjoittaja: Rasmus Andersson

6 joulukuun, 2022

Lähdeteos: Nine Lies About Work

Lähdeteoksen kirjoittaja: Marcus Buckinham / Ashley Goodall

Teoriapisteet: 3

Kirja herätti heti mielenkiintoa, koska lähestymistapa on niin outo ja erilainen. Valheet työpaikalla, nämä samat, mitkä uskomme hyödyttävän ja kehittävän meitä eivät olisikaan hyvästä. Miksi joku ajattelisi niin?  Pääasiassa kirja on johtajuudesta mutta käsiteltävistä asioista olisi hyvä olla koko työyhteisön perillä. Kirja tuo myös pitkälti näkökulmia vanhojen tabujen rikkomiseen, joita et edes välttämättä huomaa.

Kaikilla työpaikoilla on sanomattomia sääntöjä tai tapoja, jotka ohjaavat käytöstä. Nämä kaikki kuuluvat yrityksen kulttuuriin. Varsinkin tänä päivänä, kun työhön on liitetty monia eri systeemejä, menetelmiä ja prosesseja, joiden tulisi helpottaa työtä jollain tavalla. Pyrkimys tähän on ollut tehdä kaikesta aina vain helpompaa ja kehittävämpää mutta kirja ottaa hieman toisen lähestymisen. ”Yritäppä kertoa johtajalle, ettei kriittinen palaute auta kehittämään hänen henkilöstöään.”

9 valhetta työstä

•ihmiset välittävät yrityksestä, jossa työskentelevät

•Parhaat suunnitelmat voittavat

•Parhaat yritykset haalivat tavoitteita

•Parhaat ihmiset ovat monipuolisia

•Ihmiset tarvitsevat palautetta

•ihmiset pystyvät arvioimaan muita ihmisiä luotettavasti

•Ihmisillä on potentiaalia

•Työn ja yksityiselämän tasapaino on tärkein

•Johtajuus on asia ei asema

Olemme puhuneet paljon tiimimme kanssa palautteen annosta ja sen merkityksestä. Pyrimme antamaan ja saamaan palautetta tekemistämme asioista. Tämä on kehittänyt ainakin suurilta osin kykyämme antaa ja vastaanottaa palautetta. Tärkeää palautteen annossa kuitenkin olisi ymmärtää, että täydellinen tai erittäin hyvä tulos on eri meillä jokaisella mutta palaute silti usein keskittyy yleiseen tai oletettuun tavoitteeseen, jolloin palautteen tärkein tavoite eli kehityksen aikaansaaminen minimoituu. Palautteen annossa olisi tärkeintä pystyä yksilöimään palaute juuri nimenomaan henkilön tekemisen ja tavoitteen näkökulmasta ja objektiivisena. Täytyy aina muistaa myös se, että palaute on vain ja ainoastaan yhdestä näkökulmasta.

Vertaillessaan erinomaisuutta Buckingham tuli tulokseen, että kaksi työnsä erinomaisesti suorittanutta ihmistä saavuttivat erinomaisuuden täysin eri lailla. Erinomaisuuden saavuttamiseksi vaaditaan uniikkien etujen löytämistä, joilla pystyy saavuttamaan erinomaisuuden täten ei ole mahdollista, että kaikki voisivat olla samalla tavalla erinomaisia. Kaikki ovat erinomaisia eri tavoin. Erinomaisuuden mittarointi onkin haastavaa juuri tämän takia ja palautteen antaminen vielä enemmän.

Työkulttuuri on mielestäni merkittävin osa työssä. Idea työkulttuurista on jotenkin abstrakti ja korkea voima, johon ei pysty vaikuttamaan. Buckingham kuitenkin perustelee, että kulttuuri ei ole vain vaan se on kiinni tiimistä, jossa työskentelet. Miellyttääkö työ? Tuetaanko sinua työssäsi? Opitko uusia tapoja tehdä rakastamiasi asioita? Oletko tuottoisa? Innovatiivinen? Kaikki nämä ovat kiinni tiimistä, jossa työskentelet ei yrityksen kulttuurista.

” A lie gets halfway around the world before the truth has a chance to get its pants on.” Juuri tämä lause sai Buckinghamin kirjoittamaan kirjan. Se pistää miettimään kuinka paljon kuulemme, ja itse jopa jaamme sekä käytämme valheita. Pelkästään sen takia, että muutkin on käyttänyt. Olemme lauma eläimiä ja siksi teemme pitkälti niin kuin meistä muutkin.

Vengan kanssa koen, että yksi viime kevään ja osaltaan syksynkin ongelma oli, että pyrimme tekemään parhaan suunnitelman, kun hyväkin olisi riittänyt ja loppupeleissä ollut parempi, koska täydellisyyden hakeminen vie paljon aikaa ja resurseja, jolloin ne ovat jostain muusta pois. Tässä tapauksessa toteutuksesta.

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti