Näkymättömät naiset

Kirjoittaja: Nella Manninen

20 tammikuun, 2022

Lähdeteos: Näkymättömät naiset - Näin tilastot paljastavat miten maailma on suunniteltu miehille

Lähdeteoksen kirjoittaja: Caroline Criado Perez

Teoriapisteet: 2

Sain tämän kirjan hyvältä ystävältäni Moonalta lahjaksi. Joka vuosi järjestämme pikkujoulut, jossa jokainen meidän kaveriporukasta ostaa jotain pientä jokaiselle lahjaksi. Moona antaa joka vuosi kirjoja ja odotin jo kovasti, minkälaisen kirjan hän on tänä vuonna minulle valinnut. Hänen valintansa osui nappiin. Olen tällä hetkellä hyvin kiinnostunut naisten ja miesten välisistä eroista yhteiskunnassamme. Vaikka suomessa meillä naisilla asiat on kohtuullisen hyvin, niin valitettavasti muualla päin maailmaa tilanne on aivan eri. Suomessakin koen, että naiset jäävät välillä huomioimatta, mutta koska olemme ”hyvinvointi valtio” asia siivutetaan kokonaan. 

Palkaton työ 

Olen jo pitempään pohtinut haluanko saada jälkikasvua. Syitä siihen on monia ja suurin osa niistä ei liity työelämään. Silti osa minusta pohtii, kuinka paljon helpompaa työelämä voisi olla jos olisin vastuussa vain itsestäni enkä kenestäkään muusta. On tilastollinen fakta, että naiset hoitavat lapsia ja tekevät kotitöitä enemmän kuin miehet. Naiset siis tekevät suurimman osan niin kutsutusta ”palkattomasta työstä”. Tätä ilmiötä kutsutaan myös ”toiseksi työvuoroksi”. Toinen työvuoro kuvastaa kotitöitä ja lasten hoitoa, jota naiset tekevät palkallisen työn lisäksi. Se aika minkä nainen käyttää lasten hoitoon ja kotona tehtäviin töihin kuten ruuanlaittoon, kaupassa käyntiin, pyykkäämiseen, astioiden pesuun ja siivoamiseen on aina pois jostain muusta. Yleisesti miesten ei tarvitse käyttää aikaa yhtä paljon näihin mainittuhin töihin, josta ei makseta palkkaa. Suurempi osa naisista kuin miehistä on osa-aika töissä. Tämä johtuu siitä, että naiset eivät pysty sitoutumaan kokonaiseen työviikkoon palkattomien töiden vuoksi. Osa-aika työ ei ole yhtä hyvä palkkaista kuin kokoaikainen työ ja tämä on yksi syy miksi naiset saavat keskiarvollisesti vähemmän palkkaa kuin miehet. Tutkimuksissa havaittiin, että kun miehiltä kysyttiin heidän vapaa-ajastaan he arvioivat sen olevan jopa monia tunteja yhdessä illassa kun taas naiset arvelivat sen olevan tunnin verran kun lapset ovat saatu nukkumaan. Sen lisäksi, että naiset tekevät pienempää palkkaa, he myös saavat vähemmän vapaa-aikaa ja palautuvat tämän vuoksi työtaakastaan heikommin. 

Raskausaika ja äitiysloma ovat myös yksi työuralla etenemisen edessä oleva este, josta miehet eivät joudu kärsimään. On ollut tutkimuksia, että nuori aikuinen nainen on alakynnessä vastaan nuorta aikuista miestä työpaikkaa hakiessa. Työnantajat tiedostavat, että on suuri todennäköisyys, että nainen jää jossain vaiheessa äitiyslomalle mistä pitää maksaa ja sen lisäksi maksaa sijaiselle. Tämä tulee työantajalle kalliiksi. Miehet eivät joudu ottamaan samanlaisia vapaa jaksoja töistä. Äitiyslomalla korvaus on myös heikompaa kuin normi palkka ja pitkän tauon jälkeen työhön paluu voi tuntua haastavalta. Nykyään työhaastattelussa ei saa enää kysyä raskaudesta tai muistakaan terveystiedoista. 

Datan puute 

Minä rehellisesti sanottuna hieman pelästyin lukiessani. En ole koskaan ennen ajatellut näin syvällisesti asioita joita kirja tuo ilmi. Olen aina tiedostanut sen faktan, että naisilla ja miehillä on fyysisiä eroja. En kuitenkaan ole pohtinut, että esimerkiksi lääkkeet mitkä sopivat miehille eivät välttämättä sovikaan naisille, mutta näin on. Tässä tulee pelottavin kohta, suurimmassa osassa lääketieteellisissä tutkimuksissa dataa on keretty joko vain miehiltä tai huomattavasti suurempi prosentti kokeisiin osallistuneista on ollut miehiä kuin naisia. Kun meistä naisista ei keretä tarpeeksi dataa vaan oletetaan miehistä kerätyn datan soveltuvan kummallekkin sukupuolelle (jotka ovat ihan erilaisia, solu tasolta lähtien) mahdollistetaan vakava riski aiheuttaa suuriakin vahinkoja naispotilaille. 

Valitettavasti tässä maailmassa suurimman varallisuuden omistavat miehet ja miehet rahoittavat enemmän tutkimuksia, jossa   keretään dataa vain miehistä. Naisille kohdennetut tutkimukset eivät saa yhtä paljon rahoitusta ja jäävät siksi usein tekemättä. 

On tutkittu, että naisille ja miehille pitäisi olla erillaiset rokotukset naisten paremman immuunijärjestelmän vuoksi.

Teorian mukaan naisille on kehittynyt erityisen nopea ja voimakas immuunijärjestelmä sikiöiden ja vastasyntyneiden suojaksi. Vahvalla immuunijärjestelmällä on kuitenkin haitta puolensa, sillä se toisinaan ylireagoi ja hyökkää elimistöä vastaan. Naiset tuottavat enemmän vasta-aineita ja saavat rokotuksista useammin ja vakavampia haittavaikutuksia.  On tutkittu, että Pfizer on rokote, joka ei aiheuta samanlailla riskiä sydänlihastulehdukseen miehille kuin muut korona rokotteet, joten nyt sitä annetaan vain miehille ja muut rokotteet pistetään naisille. Jälleen kerran on keretty dataa miehistä, mutta missä meidän turva tutkimuksien tuottamista tuloksista on? 

Naisena minulle on monesti tullut olo, että minua ei oteta tosissaan kun menen lääkäriin tai itseasiassa harvoin pääsen edes sinne asti kun sairaanhoitaja puhelimessa ilmoittaa, että ”seuraile vielä viikko ja katsotaan tilannetta sitten uudestaan”. Kun satun pääsemään lääkäriin, ihan sama mitkä oireeni ovat arvatkaa mitä minulta kysytään ensimmäisenä? ”Oletko varma, ettet ole raskaana?”. Tuttua? Niin arvelinkin. Koen, että tunnen oman kehoni ja osaan erottaa kivun ja oireet raskaudesta johtuvista oireista. Jos epäilisin raskautta tekisin raskaustestin, enkä ensimmäisenä soittaisi lääkäriin. Ymmärrän, että tuo kysymys pitää esittää ennen tiettyjä toimenpiteitä, jottei sikiö vahingoitu jos olisin raskaana. Silti koen turhautumista kun aina epäillään raskautta eikä keskitytä siihen mitä yritän sairaanhoitajille tai lääkäreille kommunikoida. Valitettavasti en ole tämän asian kanssa yksin vaan kirjassa kerrotaan naisten tarinoita, jotka ovat saaneet oikean diagnoosin vasta 16 vuoden yrittämisen jälkeen. Aika surullista, eikö? 

Elämäni naisena  

Olen onnekas, että olen syntynyt suomeen ja elän tasa-arvon maassa. Asiat ovat pääasiallisesti todella hyvin. Toivon kuitenkin, että suomessakin alettaisiin keräämään enemmän dataa naisista ja saisimme tasattua naisten sentit kokonaiseen euroon. Vielä on hieman töitä edessä, että Suomi ja puhumattakaan muu maailma olisi tasa-arvoinen paikka. On myös valitettavaa, kun puhun miehen kanssa feminismistä he ottavat sen useimmiten höykkäyksenä ja kokevat sen miesvihana. Asia ei kuitenkaan ole niin. En vaadi itselleni naisena mitään mitä heillä ei ole. Toivon, että tulevaisuudessa voisimme käydä näitä keskusteluja positiivisella tavalla ihan vain mielenkiinonkin takia. Minusta on kiinnostavaa jutella tästä aiheesta, niin miesten kuin naisten kanssa ja vaikka en aina olisi asioista samaa mieltä, tärkeintä on mielestäni kunnioittaa toisen mielipidettä. Uskon myös, että osa miehistä on hieman sokeita naisten ja miesten välissä oleville eroille ja eivät siksi pysty käsittämään feminismiä. Voi olla vaikeaa hahmottaa ongelma kohtia jos ei ole koskaan itse joutunut törmäämään niihin. Me asumme kuitenkin vielä tällä hetkellä maailmassa jota johtaa valkoiset hetero miehet. Miehet kuvaavat maailmaa omasta näkökulmastaan, jonka he vielä sekoittavat absoluuttiseen totuuteen. 

You May Also Like…

Google Digital Garage

Google digital garagessa oli paljon asioita, jotka olivat tuttuja mutta sain siitä myös paljon käytäntöön vietäviä...

Viherpesuopas

                                          Ai mitäkö on viherpesu? Viherpesun määritelmä perustuu  siihen, että...

0 kommenttia

Lähetä kommentti