Miten johtaa ihmistä, 102 ohjetta esimiehelle – Pekka Järvinen

Kirjoittaja: Jesse Takala

3 helmikuun, 2022

Lähdeteos: Miten johtaa ihmistä, 102 ohjetta esimiehelle

Lähdeteoksen kirjoittaja: Pekka Järvinen

Teoriapisteet: 2

Miten johtaa ihmistä, 102 ohjetta esimiehelle – Pekka Järvinen

Oli erittäin mielenkiitoista kuunnella johtamisen kirja, jonka on kirjoittanut psykologi. Pekka Järvinen on organisaatiopsykologi, psykologian lisensiaatti ja ryhmäpsykoanalyytikko. Hän on konsultoinut ja kouluttanut organisaatioitten johtajia ja esimiehiä.

Kirja oli mielestäni erittäin mielenkiintoinen, sillä olen aiemmin lukenut johtajien itse kirjoittamia kirjoja, enkä psykologin ”tutkimus peräistä” kirjaa. Kirja ei mielestäni ollut ihan samaa linjaa nykyajan trendijohtamiskirjojen kanssa, joten pidin siitä. Erilaiset perustellut näkemykset ovat aina tervetulleita. Kirjassa esitellään 102 ohjetta esimiehelle, eli kirjasta voi vaikka valita itselleen mielenkiintoiset ja uudet ohjeet.

Jos vastuu on kaikilla, kukaan ei ota vastuuta

Eniten itselläni herätti huomiota tämä ohje. Jos organisaatio on ”flat” ja vastuu on kaikilla, se ajaa helposti tilanteeseen, jossa kukaan ei ota vastuuta. Pitää pohtia, mitkä asiat voi antaa kaikkien vastuulle ja mikä jää johdolle. On varmasti organisaatioita, joissa vastuun jako kaikille, voi toimia. Ja tietysti tavoitteeseen motivoitunut organisaatio hoitaa homman kuin homman.

Itse koen, että kaikessa tuloksellisessa toiminnassa tarvitaan selkeää johtajuutta. Jonkun on kyettävä ottamaan vastuu päätöksien loppuun viemisestä ja niiden toteutumisesta.

Itse syyllistyn tähän ongelmaan myös meidän tiimissämme. Jos jokin asia päätetään, oletan että johtoryhmä toimeenpanee sen tai alkaa seurata sitä. Ja varsinkin tilanne, jossa jokin asia annetaan ”kaikkien” vastuulle, en itse koe vastuuta asiasta. Joku kuitenkin sen hoitaa tai sitten ei, mutta se ei käytännössä minun syyni ole. Tämä on yleinen ilmiö meidän tiimissämme lähes jokaisen yksilön kohdalla, enkä näe, että asiaa voisi ratkaista muuten kuin antamalla vastuu selkeästi jollekin. Itselleni on annettu monesti jonkun tiimin asian hoitamisesta selkeä vastuu ja olen sen aina hoitanut.

Työ laajenee, kunnes se täyttää kaiken sen ajan, joka on käytettävissä sen toteuttamiseen

Tehtävien tekemiseen menee yleensä se aika, mitä siihen on varattu. Jos tiedämme, että tämän tehtävän tekemiseen on aikaa koko päivä, siihen todennäköisesti käytetään koko päivä. Jos sinulle määrätään sama tehtävä tehtäväksi kahdessa tunnissa, todennäköisesti keksit miten ratkaiset sen kahdessa tunnissa.

Itse olen tätä samaa kuullut työelämästä tuttaviltani. Paras esimerkki on palaveriajat. Niille on varattu aivan liikaa aikaa, jolloin niiden tehokkuus kärsii huomattavasti. Samat asiat voidaan saada aikaan puolessa tunnissa tai halutessaan neljässä tunnissa.

Huomaan tämän myös omassa toiminnassani, sillä saan asioita todella nopeasti aikaan halutessani, mutta kun tiedän, ettei kiirettä ole, tehokkuuteni laskee. Onneksi vielä ollaan oppimisvaiheessa, eikä tekeminen ole tulosperusteista vaan aikaperusteista. Kuitenkin tehokkuutta tulisi painottaa työelämää varten.

Mies, joka tekee enemmän kuin hänen palkkansa on, saa pian palkkaa enemmän kuin tekee. Huono suomennos lauseesta, jonka olen jossain jonkun fiksun kuullut sanovan. Eli tehokkuus huomataan ennemmin tai myöhemmin. Joko teet työsi huomattavasti lyhyemmässä ajassa tai saat normaalissa ajassa huomattavasti enemmän tehtyä, jolloin tienaat enemmän.

Kun kissat ovat poissa, hiiret hyppivät pöydillä

Esimiehen pelkkä läsnäolo nostaa jo työryhmän tehokkuutta. Esimiehen tehtävä on auttaa ja ohjata organisaatiota, mutta myös muistuttaa työn tekemisestä esimerkiksi läsnäolollaan. Ihmiset saadaan kyllä omatoimisiksi, mutta aina tarvitaan joku, joka ohjaa toimintaa ja pitää työtahdin yllä.

Organisaation johtajan on oltava näkyvillä, saatavilla ja valmiina kuuntelemaan. Jos johtajaa ei näy fyysisesti tai henkisesti, joku muu alkaa ottamaan valtaa. Johtajan on myös itse kyettävä näyttämään esimerkkiä, eikä vain käskemään tai kertomaan muille mitä pitää tehdä. Se lisää johtajan luotettavuutta ja uskottavuutta.

Koen itse esimerkiksi treeneissä, kun paikalla ei ole läheskään kaikki tai varsinkaan valmentaja, voi juttu lähteä ihan laukalle, eikä aiheessa pysytä. Sekään ei haittaa, sillä aina ei tarvitse suorittaa sataprosenttisesti kaikkea, mutta jos halutaan olla tehokas ja tuottava tiimi, niin kaikkeen yhteiseen aikaan tulee panostaa jokaisen. Toimivaa on ollut se, että selkeästi joku johtaa keskustelua ja huomauttaa, jos joku ei keskity ollenkaan.

Haluan kirjan ehdottomasti fyysisenä versiona, jotta voin sitä aina tarpeen vaatiessa lukea jonkun eri ohjeen kohdalta, johon juuri silloin tarvitsen apua.

Oli mahtavaa lukea psykologin kirjoittama kirja!

You May Also Like…

21 oppituntia maailmantilasta

Minulla on ollut tämä kirja koko Tiimiakatemian ajan lukulistalla, mutta en vain ole saanut sitä luettua mihinkään...

5 vinkkiä kirjoittajalle

Copywriting on taito, joka vaatii sekä luovuutta, että strategista ajattelua. Hyvä copywriting ei vain viihdytä tai...

Tylsyyden ylistys

Tylsyyden ylistys, mitä on tylsyys ja, miltä se tuntuu? Jokaisen ihmisen kohdalla käsitteelle tylsyys löytyy erilaisia...

0 kommenttia

Lähetä kommentti