Miten johtaa ihmistä 102 ohjetta esimiehelle

Lähdeteos: Miten johtaa ihmistä 102 ohjetta esimiehelle

Lähdeteoksen kirjoittaja: Pekka Järvinen

Teoriapisteet: 2

Me kaikki ihmiset olemme erilaisia ja koemme johtajuuden eri tavalla. Jotkut pitävät siitä, että käskyt tulevat ankarasti ja suoraan, jotkut taas voivat loukkaantua hyvin herkästi ja siksi tykkäävät enemmän kaverimaisesta johtajuudesta. Mutta johtajuushan on ihmisten johtamista ja käsittelyä ja juuri se onkin noussut yhdeksi työpaikkojen menestystekijäksi. Mielestäni johtajuus on tärkein osa koko yrityksen kannattavuuden ja kestävyyden kannalta pitkällä tähtäimellä, sillä vaikka yritykselläsi olisi äärimmäisen hyvä idea ja rahaa tulisi ovista ja ikkunoista, niin ilman kunnollista johtajuutta koko homma lässähtäisi aivan varmasti jossain vaiheessa kasaan.

Johtajan pitää osata kannustaa ja tukea työntekijöitään, tämä kasvattaa motivaatiota ja tunnetta siitä, että työtäsi arvostetaan. Itse koen olevani kannustava ja tukea antava johtaja, mutta koen kehityskohteenani delegoinnin. Johtajan ei kuulusi tehdä työntekijöidensä töitä vaan keskittyä johtamaan. Monesti huomaan omalla kohdallani, että en uskalla lähteä delegoimaan tehtäviä, kun mietin ”mitä jos hän ei tykkääkään tehtävästä” tai ”mitä jos hänellä on jo niin paljon muuta”. Mutta pitäisi aina muistaa, että johtajahan ei lähde työpaikalle luomaan uusia kaveri/ystävyys suhteita vaan johtaja on tullut sinne tekemään omaa työtään eli johtamaan. Pitäisi uskaltaa vain olla enemmän niin sanotusti ankarampi ja jättää tunteet sitten vaikka vapaa-ajalle. Kun kirjassa näistä asioista kerrottiin, niin mietin omaa johtamistani ja huomasin, että itse pyrin aina olemaan se ”mukava” pomo mikä ilmeisesti on jollain tapaa ainakin väärin ja kun tarkemmin aloin asiaa miettimään, niin sehän on toisaalta aivan totta. On täysin mahdotonta miellyttää kaikkia, jos on tehtävässä, jossa täytyy tehdä päätöksiä mitkä vaikuttavat muiden työn tekemiseen ja sitä kautta elämään. Aika vaikea pala mielestäni, mutta uskon ja tiedän, että jos kyseessä olisi joku asia mihin OIKEASTI minulla olisi palo ja äärimmäisen selkeä visio mitä kohti mennään, niin todennäköisesti en ajattelisikaan asiaa niin kuin tällä hetkellä ajattelen. Onhan asia ihan eri, jos kyseessä on oma yritys, jonka eteen olet tehnyt aivan kaiken ja vähän päälle kuin joku akatemialta saatu/luotu projekti, jonka tiedät loppuvan vuoden päästä. Onhan siinä aivan erilaiset lähtökohdat.

Johtajan tunnetaidoista puhuttaessa varmaan ei tule yllätyksenä, että johtajan kuuluu omata hyvät hermot ja kyky peittää tunteitaan. Johtaja saa varmasti urallaan paljon kehuja ja moitteita ja niihin pitää osata vastata rakentavasti ja ammattimaisesti. Itse henkilökohtaisesti ainakin arvostan johtajaa, joka osaa ottaa suoraa paskaa palautetta vastaan naama peruslukemilla ja vastata siihen ammattimaisesti, sekä hermostumatta, koska tiedän sen olevan vaikeaa. Tunteet edellä ei mennä, kuin pää edellä puuhun ja se pätee hyvin myös johtajuudessa. Olen viimeisen viiden vuoden aikana opetellut sietämään kritiikkiä ja hallitsemaan tunteitani ja koen, että nykyään omaan aika lujat tunnetaidot ja tiedostan, että voin ottaa melkein mitä vaan ja pitämään silti kanttini. Itselleni on myös monet sanoneet, että omaan todella hyvän tunne älyn ja olen siinä hyvin  samaa mieltä, mutta iloisuuden olen huono peittämään. En usko, että sitä välttämättä tarvitsisi edes oppia peittämään. Välillä vaan tulee oudoissa paikoissa hymyiltyä. Onhan se noloa.

Johtajuuden haasteina koen myös, että haluaisin pystyä paremmin tiedostamaan mitä jokainen projektiryhmäläinen on valmis/halukas tekemään. Näkisin, että olisi helpompi antaa suoria tehtäviä silloin, kun tiedän mihin heillä on mielenkiintoa. Tätä olen lähtenyt kehittämään keskusteluilla ennen projektin alkamista ja kysellyt projektilaisilta myös projektia tehdessä mitä tehtäviä olet valmis ottamaan, jos saisit itse päättää jne. Mutta silti jotenkin tuntuu, että junnaan paikoillaan. Kokeilin suoraa delegointia myös ja silloin asioita ei vain tapahtunut. Mikä johti taas siihen, että jouduin itse tekemään tai sitten asiat jäivät tekemättä. Ehkä johtajuuskin on vähän kuin vuoristorata, jota pitää opetella kulkemaan naama peruslukemilla ja punaiset langat tiukasti kiinni käsissä vauhdin koventuessa. Jotenkin ne asiat aina tuppaavat kuitenkin onnistumaan jollain tapaa, välillä onnistuminen voi olla projektin lopettaminenkin.

Minusta tulee ensi vuodelle meidän tiimimme uusi talouspäällikkö, en tiedä miten talouspäällikön roolissa pääsen harjoittamaan johtajuutta, mutta olen äärimmäisen kiinnostunut talouden pyörittämisestä ja pyrinkin ensi vuonna keskittymään siihen mahdollisimman paljon. Varsinkin verotus on sellainen mihin haluan keskittyä, koska siitä en tiedä vielä oikein mitään. Olisi hienoa, kun pystyisin jotenkin liittämään talouden ja johtajuuden keskenään, koska nämä kaksi on minulle mieluisia aiheita alueita.

You May Also Like…

21 oppituntia maailmantilasta

Minulla on ollut tämä kirja koko Tiimiakatemian ajan lukulistalla, mutta en vain ole saanut sitä luettua mihinkään...

5 vinkkiä kirjoittajalle

Copywriting on taito, joka vaatii sekä luovuutta, että strategista ajattelua. Hyvä copywriting ei vain viihdytä tai...

Tylsyyden ylistys

Tylsyyden ylistys, mitä on tylsyys ja, miltä se tuntuu? Jokaisen ihmisen kohdalla käsitteelle tylsyys löytyy erilaisia...

0 kommenttia

Lähetä kommentti