Miten johtaa ihmistä – 102 ohjetta esimiehelle

Kirjoittaja: Daniel Barkane

5 marraskuun, 2021

Lähdeteos: Miten johtaa ihmistä – 102 ohjetta esimiehelle

Lähdeteoksen kirjoittaja: Pekka Järvinen

Teoriapisteet: 2

Osuuskunta Hohkeella oli treeni teemana johtaminen ja jokaisen meistä täytyi lukea aiheeseen liittyvä kirja. Olin varannut aikaa kirjan lukemiseen viikon. Onnekseni löysin helppolukuisen, mutta varsin mielenkiintoisen kirjan, joka käsittelee esimiestyön tärkeimpiä sääntöjä sekä johtamisen perusperiaatteita.

En ole koskaan ollut kiinnostunut esimies työstä, mutta en pidä sitä mahdottomana ajatuksena. Tiedän kuitenkin sen, että tällaisen tilanteen tullessa haluaisin lukea tämän kirjan uudelleen. Kirja lähtökohtaisesti toimii esimiehen apuna, mutta siitä löytää myös hyviä ohjeita muunlaisiin johtotehtäviin.

Hyvä johtaja osaa ottaa etäisyyttä, mutta myös olla läheinen ja välittävä.

Minusta tuntuu siltä, että johtajan sekä esimiehen rooli on yleensä hyvin suoraviivainen. Johtaja päättää asioista ja pitää huolen, että päämääriä kohden ollaan menossa. Tämä asia sai minut miettimään omia esimiehiäni menneisyydestä. En nimittäin kokenut koskaan minkäänlaista turvaa puhua omalle esimiehelleni esimerkiksi omista ongelmistani tai huolista. Saatoin ajatella, että ei esimiestäni kiinnosta tai että se ei ole normaalia kertoa työn ulkopuolisia asioita.

Pekka Järvinen kuitenkin neuvoi, että hyvä esimies osaa asettua työntekijän tasolle ja kuunnella hänen murheitansa, vaikka ne ei liittyisi työhön itsessään. Mielestäni tälläiset asiat esimiehen ja alaisen välillä muodostavat luottamuksen.

Esimies tai johtaja ei ole kenenkään kaveri

Työpaikalla useasti ylennetään joku työntekijöistä esimies asemaan. Moni päättäjistä ei kuitenkaan ajattele, että työntekijälle on kehittynyt hyvin läheisiä työkavereita. Ongelmaksi yleensä ilmenee se, että esimies alkaa antamaan etuja ja helpotuksia läheisille työkavereille. Tämä yleensä johtaa työpaikan sisäisiin ongelmiin sekä huonoon ilmapiiriin. Tästä syystä esimiehen olisi hyvä olla työpaikan ulkopuolelta.

Naurahdin kun ajattelin asiaa, koska peilasin tätä edelliseen työpaikkaani postilla, josta olin löytänyt läheiset työkaverini. Heidän kanssaan tuli käytyä syömässä ja juhlimassa. Kuvittelin itseni esimies asemaan ja tähän kyseiseen tilanteeseen. Valehtelematta olisin varmasti antanut heille enemmän vapauksia ja hyötyjä. Olisinko siinä tapauksessa ollut epäreilu esimies?

Vastaukseni on kyllä, mutta tähän puolustuksena ajattelin, että kyseisessä tilanteessa olisin pelännyt, että läheiset työkaverini eivät enää olisi nähnyt minua samanlaisena ja olisivat kokeneet, että he eivät ole enää samalla tasolla, vaikka asiathan eivät näin ole. Kaikki työyhteisössä on saman arvoisia tittelistä huolimatta.

Meidän tiimillemme

Menestyvässä tiimissä viat, virheet ja konfliktit nähdään kehittämisen tärkeimpänä ponnelautana, eikä pelottavana tai piiloteltavana asiana. Tuntuu kuitenkin siltä, että meidän tiimistämme ei löydy tarpeeksi rohkeutta keskustella näistä asioista. Olisi mielestäni erittäin tärkeää, että jokainen meistä pystyisi asettumaan tarvittaessa johtajan asemaan ja nostamaan sen kissan pöydälle. Ongelmia jää paljon ratkaisematta, jos aina oletetaan, että virallisessa johtaja asemassa toimiva avaa suunsa.

 Mitä parempi tiimi, sen enemmän se näkee puutteita ja parannettavaa.

Lopuksi

Jos selkeä suunta on hyvän johtamisen kivijalka, niin uskallan väittää, että vähintään yhtä tärkeää on kohottaa johdettavien itseluottamusta ja sitä kautta uskoa omiin kykyihin. Kirjassa useaan otteeseen mainittiin johtajan esimerkin tärkeydestä, mutta ainakin itse henkilökohtaisesti toivoisin johtajalta edes jonkinlaista tsemppausta ja tukea.

Peilaten useasti näitä asioita esimerkiksi kilpanyrkkeilyyn, jossa ottelijan itseluottamuksen kohottaminen ja kaikenlainen tukeminen on valmentajan yksi tärkeimmistä tehtävistä. Valmentajan tarkoituksena ei ole vain taitojen kehittäminen, vaan toimia myös johtajana, joka pystyy ohjaamaan eteenpäin ja samalla luomaan itsevarman ja kyvykkään toimijan.

You May Also Like…

Inspiroitunut – Petteri Kilpinen

Miten johtaa ja menestyä muuttuvassa työelämässä? ”Hyvä arkijohtajuus ei ole mystiikkaa ja taikatemppuja. Kun jokainen...

Työyhteisörinkula

Tiimi on kuin soljuva rinkula, joka jokaisen tiimiyrittäjän panoksella pyrkii muuttamaan muotoaan omannäköisekseen....

0 kommenttia

Lähetä kommentti