EXIT – 15 tositarinaa suomalaisista yrittäjistä

Kirjoittaja: Daniel Barkane

5 marraskuun, 2021

Lähdeteos: EXIT - 15 inspiroivaa tositarinaa suomalaisista yrittäjistä, jotka loivat menestyksen tyhjästä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Anssi Kiviranta, Matias Mäenpää

Teoriapisteet: 2

Aloitimme syksyllä kovaan tahtiin työstämään keväältä jäänyttä projektia. Sovimme yhdessä, että jokainen yrittäisi löytää itselleen kirjan, joka mahdollisesti auttaisi sekä veisi tätä projektia eteenpäin. Minulla oli vaikeuksia löytää sopivaa kirjaa, mutta hyvän vinkin kautta päädyin kuuntelemaan 15 tositarinaa suomalaisista yrittäjistä.  

Usko omaan tekemiseen.

Kirjaa kuunnellessani aloin hyvin äkkiä kirjoittamaan muistiinpanoihin ylös asioita, jotka yhdistivät lähes jokaista tarinaa. Ajattelin aluksi, että menestyjien tiet ovat aina erilaisia, mutta kaikkia kirjassa mainittuja exitin tehneitä yrityksiä selvästi yhdisti samat asiat. 

Noora Fagerström halusi tuoda ensimmäisenä suomeen mehubaarin, joka löytyisi jokaisesta ostoskeskuksesta. Tiesin jo kirjaa kuunnellessani mistä liiketoiminnasta oli kyse, mutta en todellakaan tiennyt, mitä tämän yrityksen takana oli oikeasti käynyt. Muistan vuosia sitten, kun Jyväskylän foorumiin oli tullut ensimmäinen Jungle Juice Bar. Olin aina ajatellut, että joku menestynyt yrittäjä oli halunnut kasvattaa omaa liiketoimintaansa ja siten perustanut foorumin liukuportaiden viereen, mehua tarjoavan baarin. Olin todella hämmentynyt, kun kuunnellessani tajusin, että kyseessä on nuori ja täysin kokematon yrittäjä, joka oli intohimosta lähtenyt rakentamaan omaa liiketoimintaansa.

Heti kirjan alussa minulle tuli jo ajatuksia, että en halua koskaan perustaa omaa yritystä. Nooran tarina oli hyvin raskasta kuunneltavaa. Minua säikäytti se, miten Nooran hyvin käynnistynyt liiketoiminta alkoi hyvin äkkiä kaatumaan. Olen nyt jo varma, että minun sipulini olisi pettänyt siinä vaiheessa, kun omaa omaisuutta olisi pitänyt alkaa myymään. Ihailen kuitenkin valtavasti Nooran motivaatio ja uskoa omaan tekemiseen.

Kuinka moni meistä olisi ollut valmis myymään oman auton, huonekaluja, ja paljon muuta, että yritys saisi vielä mahdollisuuden teko hengittää?

Noora ei ollut kuitenkaan ainut, joka oli luonut risuista ruusuja vaan lähes jokainen kirjassa mainittu yrittäjä. Minua kuitenkin alkoi vahvistaa ajatus siitä, että mitä ikinä haluan yrittää, niin se on oltava se juttu mihin uskon enemmän, kuin itseeni. En nimittäin pystyisi luopumaan kaikesta ja nukkua jossain toimistohallissa, että yritykseni voisi kerätä pääomaa ja joku päivä menestyä.

Pelko on tie menestykseen

Olen ympärilläni aina kuullut sanontoja siitä, kuinka yrittäjyys on erittäin riskialtista ja kuinka pahasti asiat voivat mennä pieleen. Mieleen painuvaa oli kuitenkin huomata, miten jokaista yrittäjää ohjasi tietynlainen pelko, mutta samaan aikaan valtava nälkä päästä ylittämään nämä tunnetilat. Kuljetuspalvelu Kovanen oli hyvä esimerkki siitä, kuinka lama-aika aiheutti suurta pelkoa yrityksessä, mutta samalla kuitenkin he uskoivat toimintaansa ja halusivat päästä näyttämään kaikille, että yritys ei kaadu tällaiseen takapakkiin.

Haluaisin peilata tätä myös meidän Tiimiakatemian toimintaan ja varsinkin meidän tämänhetkiseen ruokaprojektiin. Tulemme jatkossa ottamaan suuria harppauksia ja jopa riskejä. Tiedän jo nyt, että tulemme kohtamaan esteitä ja juuri näissä tilanteissa toivoisin, että pystyisimme yhdessä sekä yksilöinä hallitsemaan pelko tiloja ja ohjaamaan itseämme juuri tähän Kovasen mentaliteettiin.

Kaikesta selviää, jos vain tarpeeksi siihen uskoo.

Olemme kyllä keskustelleet monesti, millaisia riskejä joudumme ottamaan. Mielestäni olemme päässeet siitä hyvään ymmärrykseen. Minusta aina kuitenkin tuntuu siltä, että pahan tilanteen tullessa saatan itse perääntyä. Olenko sitten vain heikko? vai pakenenko juuri niitä varoittavia lauseita, mitä ihmiset ympärilläni ovat sanoneet.

Kirjaa kuunnellessani hyvin useasti nämä ajatukset vaivasivat mieltäni. Uskallan kuitenkin väittää, että myös tarinat vahvistivat omaa ajatteluani yrittämisestä ja sen mahdollisuuksista. Kirjasta en mielestäni saanut itselleni mitään maata mullistavaa, mutta hyviä uskomuksia siitä, kuinka menestyksen eteen pitää tehdä kovasti töitä ja uskosta ei saa loppua.

You May Also Like…

Et taida kuunnella

Kuunteleminen on muuttunut viimeisten vuosien aikana huimasti. Ihmisillä ei enää ole aikaa, eikä kärsivällisyyttä...

Johtajuuden koulutusohjelma

Matti Alahuhta - Kirkas suunta ja ihmisten voima Matti Alahuhta toimi vuodesta 2005 vuoteen 2014 suomalaisen Koneen...

0 kommenttia

Lähetä kommentti