Kehnot pomot ympärilläni: Miksi hyvä johtaminen on niin vaikeaa?

Kirjoittaja: Amalia Jokinen

5 marraskuun, 2021

Lähdeteos: Kehnot pomot ympärilläni: Miksi hyvä johtaminen on niin vaikeaa?

Lähdeteoksen kirjoittaja: Thomas Erikson

Teoriapisteet: 2

Aloin miettimään minkä kirjan haluaisin lukea johtajuudesta seuraavaksi. Olen saanut toisistaan poikkeavia suosituksia melko paljon, mutta päädyin tällä kertaa Thomas Eriksonin teokseen ”Kehnot pomot ympärilläni”. En siksi, että se olisi ollut niistä kiinnostavin tai parhaimman kuuloinen, vaan sen ympärillä olevan stigman vuoksi. Tai enemmänkin koko ”ympärilläni” -kirjasarjan stigman vuoksi. En ole siis aikaisemmin lukenut kirjailijalta mitään muuta teosta.

Kuten muissakin sarjan kirjoissa, myös tässä pohditaan erilaisten persoonallisuuksien vaikutusta toimintaan ja vuorovaikutukseen. Pohdintaa tehdään DISA-mallin avulla luokitellen persoonallisuudet väreihin. ”Kehnot pomot ympärilläni” keskittyy väriluokitteluun pomojen ja työntekijöiden osalta. Minkälaista on keskinäinen vuorovaikutus eri persoonallisuuksilla varustetuilla johtajilla ja alaisilla? Minkä värisen pomon minkäkin värinen työntekijä tarvitsee ja toisin päin? Mikä sitten on hyvä johtaja? Lähtökohtaisesti minusta on mielenkiintoista tutkia ihmisten erilaisia persoonallisuuksia värien avulla. Se helpottaa tunnistamaan sekä omia että muiden piirteitä. Malli tuntuu välillä todella lokeroivalta, vaikka kirjailija muistutteleekin, että yleensä ihmisessä on piirteitä useammasta eri väristä.

Kirjan mukaan hyvä johtajuus perustuu siihen, että esimies ja alaiset ymmärtävät keskinäisen symbioosinsa ja käsittävät tarvitsevansa toisiaan, jotta kokonaisuus toimii. Jokainen suhde on toisesta poikkeava, joten esimiehen tulee olla perillä yhteydestään yksilöihin. Kehno pomo ajattelee ensisijaisesti omaa etuaan eikä huomaa muita. Kehno pomo ei etsi ja kehitä ongelmiin ratkaisuja yhdessä alaistensa kanssa, vaan sysää ne jollekin pois omalta kontolta tai tekee ratkaisut täysin itse kuuntelematta muita. Kehno pomo ei ole tukena, vaan ahdistaa entisestään. Kehno pomo ei edes yritä ymmärtää.

Osallistuimme viime keväänä tiimimme kanssa ulkopuolisen valmentajan järjestämään pieneen tiimisparraukseen. Hän antoi meille ennakkotehtäväksi vastata kyselyyn, josta saamamme tulokset kertoivat väriprofiilimme. Itse sain profiiliini eniten sinistä väriä. Tiimissämme kenelläkään muulla ei ollut sinistä niin paljon. Huomaan nyt, että se on vaikuttanut omaan sekä muiden käsitykseen minusta siitä lähtien todella paljon. Jatkuvasti sinisiä piirteitäni huomataan, myös minä itse. En tarkoita, että se olisi huono asia, mutta nyt näen selkeämmin, kuinka helposti lokeroimme toisiamme. Tätä kirjaa kuunnellessani tunnistin itsestäni sinisten lisäksi myös todella paljon vihreitä ominaisuuksia. Sen lisäksi löysin samaistuttavaa myös punaisesta. Ja nyt olen muka ihan ymmälläni ”Häh, enkö olekaan vain se sininen Amalia?”. En ole ja se on hyvä. On helpottavaa, kun havahtuu lokeroineensa itseään aivan liikaa ja nyt voikin vain olla ja tehdä ilman typeriä raameja.

Tiimissämme on paljon erilaisia persoonallisuuksia, joka tuo mukanaan paljon haasteita, mutta myös mahdollisuuksia. Koen jo nyt syksyn aikana oppineeni ymmärtämään paremmin tiimimme jäsenten toimintatapoja ja niiden vaikutusta toisiinsa. Mielestäni meidän tulisi keskustella vieläkin enemmän yksilön tavoista oppia ja tehdä, ja ennen kaikkea viedä ne käytäntöön. Oikeasti ottaa ne huomioon tekemisessämme eikä vain olettaa asioita. Itse voisin miettiä tapojani johtaa enemmän yksilötasolla. Esimerkiksi projektipäällikkönä ollessani minun täytyy kysyä rohkeammin muilta projektissa mukana olevilta, kuinka he toivoisivat heitä johdettavan ja mitä he toivovat minulta. Haluan myöskin pyytää enemmän palautetta toiminnastani johtorooleissa, jotta tiedän mitä kukakin olisi toivonut minun tekevän toisin tai minkä asian olen hoitanut muille tai edes jollekin toimivalla tavalla.

Mielestäni kirja tarjoili helpottavien esimerkkien kera vinkkejä omaan elämään ja muiden ymmärtämiseen. Niille, jotka eivät sitä vielä ole tehneet, suosittelen tutustumaan värimalliin esimerkiksi juuri näiden ”ympärilläni” -kirjojen avulla, sillä yksinkertaistetut persoonallisuudet helpottavat ymmärtämään suhteita toisiimme. Suosittelen silti pysymään avoimena sille, että persoonallisuus voi muuttua ja piirteesi voivat vapaasti olla monivärisiä, vaikka ne tuntuisivat toisinaan olevan ristiriidassa keskenään. Ei pidä lokeroida ketään liikaa.

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti