Mindset: Menestymisen psykologia – Carol Dweck

Kirjoittaja: Jesse Takala

10 maaliskuun, 2022

Lähdeteos: Mindset: Menestymisen psykologia

Lähdeteoksen kirjoittaja: Carol Dweck

Teoriapisteet: 3

Mindset: Menestymisen psykologia – Carol Dweck

Mindset: Menestymisen psykologia kertoi asenteen merkityksestä ja siitä, kuinka menestyjien asennetta samat asiat. Itsellänikin heräsi uusia oivalluksia asenteeseen ja oletuksiin liittyen.

Kasvun ja muuttumattomuuden asenteen erot

Kasvun asenne tarkoittaa sitä, että on jatkuva halu kasvaa, oppia ja kehittyä. Kasvun asenteen omaavat henkilöt eivät lopeta siihen, kun ovat ”valmiita” vaan pyrkivät jatkuvasti kehittymään. Kasvun asenne on myös tietynlaista nöyryyttä omalle kehitykselle.

Menestyjät omaavat jatkuvan halun kehittyä ja edetä. Menestyjät ovat epäonnistuneet miljoona kertaa ennen kuin ovat menestyneet. Kirjassa puhuttiin tutkimuksesta, jonka mukaan menestyneet henkilöt eivät ole sen lahjakkaampia kuin ”ei-menestyneet”. Heillä on vain ollut kovempi moraali oppimista kohtaan. He eivät usko siihen, että taitavaksi vain synnytään. He uskovat, että kaikilla on mahdollisuus kehittyä missä tahansa.

Muuttumattomuuden asenne tarkoittaa sitä, ettei halua kehittyä ja tykkää nykyisestä asemastaan. Tällaisen asenteen omaavat henkilöt haluavat vain tietyn aseman, eivätkä halua kehittyä ja oppia lisää. He myös olettavat, että ihmisten kyvyt ovat synnynnäisiä, eikä ihminen voi kehittyä huimasti. Juuri tällaiset henkilöt pitävät menestyjiä onnekkaina ja lahjakkaina, eivätkä usko heidän tehneen suuresti töitä menestyksensä eteen.

Uskomus siitä, että olet jo hyvä

Kirjassa kerrottiin siitä, mitä harmia voi aiheuttaa lapselle, jos hänelle toistetaan sitä, että hän on älykäs. Lapsen kehuminen on hyvä asia, mutta sen pitäisi painottua yrittämiseen eikä lopputulokseen. Jos lasta kehutaan älykkääksi, lapsi pitää itseään hyväksyttynä, koska on älykäs. Tällöin lapsi välttelee tilanteita, joissa hän ei välttämättä olisi älykäs. Lapsi ei siis halua pilata hänen ”älykkyyttään” sillä, että tekisi jotain missä hän ei olisikaan älykäs. Asia ei tietenkään ole näin mustavalkoinen, mutta siinä on perää.

Huomaan samaa efektiä osittain omassa toiminnassani. Pidän itseäni erittäin fiksuna ja taitavana asioissa, jotka vaativat sosiaalisia taitoja. ”Tiedän” olevani taitava näissä asioissa, joten saatan välttää tilanteen, jossa en ehkä olisikaan paras. Tämä siis sen takia, että pitäisin itseäni edelleen fiksuna ja taitavana. Vaikka se ei fiksuuttani veisi pois, jos kokeilisin jotain uutta, missä en olekaan heti hyvä. Fiksuutta on myöntää, ettei osaa jotain, minkä kyllä uskallan toisaalta sanoakin.

Omaan itse molempia asenteita, sekä kasvun asennetta että muuttumattomuuden asennetta. Ymmärrän menestyksen vaatiman asenteen, mutta toisaalta taas normaalissa toiminnassa vältän tilanteita, jotka voisivat rikkoa egoani. En näe tätä kuitenkaan negatiivisena asiana, sillä olen aina ymmärtänyt sen itse.

Asenteeni voisi olla kylläkin parempi helpompia asioita kohtaan. Menen aina siitä, mistä aita on matalin tai oikeastaan kierrän sen. Tarvitsen aina suuremman suoritushaasteen, jotta jaksan yrittää ja perehtyä asioihin. Minun tulisi siis harjoittaa asennettani ns. helpommissakin hommissa, jotta tekemiseni ja asenteeni olisi oikea myös ”näytönpaikan” tullen.

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti