Minä, Zlatan

Kirjoittaja: Aleksi Muinonen

25 tammikuun, 2021

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Zlatan on nimi, jonka tuntee lähes jokainen ihminen maailmassa, urheiluihminen ainakin. Nimi josta jokaisella on varmasti jokin mielipide. Osa vihaa osa rakastaa. Juuri tämä asia tekee Zlatan Ibrahimovicista niin mielenkiintoisen persoonan. Häntä on vaikea olla huomaamatta ja hän tietää sen. Zlatan on jo vuosikymmenen ja ylikin, hallinnut jalkapallokenttää niin kentän tasolla kuin sen ulkopuolella.

Mietin kirjaa lukiessani, että onko tästä mitään hyötyä akatemiaa ajatellen? Kirjan edetessä tajusin, että kaikki luonteenpiirteet mitä Zlatanilla on ja kuinka hän on koko uransa laittanut kaiken peliin ja epäilyistä huolimatta onnistunut ovat juuri niitä asioita joita yrittäjä tarvitsee pärjätäkseen. Zlatan ei ole se idyllisin joukkuepelaaja, häntä ei pidetä hyvänä jätkänä tai huumorimiehenä silloin kun tehdään töitä, eli pelataan. Zlatan on itsepäinen mulkku, mutta sitä voittaminen vaatii. Ei töihin mennä pitämään hauskaa tai viettämään aikaa. Sinne mennään laittamaan toistot sisään ja siitä joko pidetään tai sitten ei. Toki tätä mentaliteettia ei voi suoraan siirtää akatemiaelämään tai voisi tulla nopeasti kenkää tiimistä, mutta tuon asenteen voi ottaa mukaansa ja muistaa, että itseensä uskominen on tärkein asia menestystä tavoitellessa, oli asia mikä tahansa.

Zlatanin uran alku oli todella vaikea. Hän oli maahanmuuttaja taustainen lapsi Malmöstä, jolla oli vaikeuksia tulla muiden kanssa toimeen. Hän oli jalkapallossa huikea talentti, mutta käytöksen takia hänet meinattiin heittää joukkueesta ulos koko ajan. Näistä oloista on siis kotoisin yksi kaikkien aikojen parhaista maalintekijöistä. Siviilielämän puolella ei mennyt sen paremmin. Oli pyörävarkauksia, perheen kesken tappelua, poliisien kanssa ongelmia eikä ystäviäkään liiemmin ollut. Jälleen kerran tulemme siihen, kuinka tärkeässä osassa Zlatanin päättäväisyys oli. Hän vain päätti, että kenenkään mielipiteillä ei ole väliä. Hän vain jatkoi sen tekemistä mitä osasi, eli maaleja. Tästä alkoi mittava ura joka jatkuu yhä edelleen Italian pääsarjassa.

En lähde tämän enempää avaamaan Zlatanin uraa, koska sen varmasti suurin osa tietää. Paneudun enemmän niihin asioihin mitä kirjasta voi ottaa mukaan omaan elämään. Zlatanin hyvä esimerkki myös siitä, kuinka virheistä voi oppia. Hänellä on valtava halu kehittää itseään koko ajan ja muokata peliään aikakausien ja erilaisten pelivaatimuksien mukaan. Tämä on suoraan verrannollinen asia yritysmaailmaan. Pitää pystyä adjustoitumaan jatkuvasti muuttuvaan yrityskenttään ja asiakkaiden vaatimuksiin. Tässä Zlatan on ollut jo pitkään alansa parhaita. Tästä todiste on se, että vielä 39 vuoden iässä, hän kamppailee tosissaan Serie A:n maalipörssin voitosta. Zlatanilla on myös luontainen  kyky saada kanssapelaajat pelaamaan omaa tasoaan paremmin. Tämä on se suurin asia minkä haluaisin kirjan luettuani oppia. Haluan oppia tunnistamaan tiimikavereideni vahvuudet ja omalla toiminnallani tuomaan niitä muissa esiin.  Kun kirjaa pohtii ja vertaa yritysmaailmaan voimme huomata kuinka urheilu- ja yritysmaailma ovat todella samanlaisia. Samat arvot, asenteet, teot muita kohtaan sekä vaatimukset ovat kummassakin. Näitä on välillä hyvä peilata ja hakea erilaisia näkökulmia sekä esimerkkejä toinen toisistaan. Olen itse saanut kotona kasvatuksen niin, että mikä vain mahdollista mikäli sinulla on nämä kolme asiaa, oikea asenne, luottamus omaan tekemiseen sekä jatkuva tiedonjano. Kirja vain vahvisti saamiani oppeja.

Tänäpäivänä Zlatan on myös hyvä esimerkki siitä, kuinka itsensä brändätään. On hajuvesiä, treenivaatteita, alusvaatteita ja hän on myös Samsungin mainoskasvo. Tässäkin asiassa hän on joutunut tekemään valtavasti töitä, ’’puhdistaakseen’’ maineensa pahasta pojasta bisnesmieheksi. Vähemmän yllättäen hän onnistui. En olisi uskonut saavani kirjasta henkilöbrändäykseen esimerkkiä mutta niin vain Zlatan hoiti senkin homman.

Voin vain todeta, että kun yhdistää nuoren Zlatanin asenteen ja halun kehittää itseään, nyky Zlatanin nöyryyteen ja kiitollisuuteen ja nappaa nämä asiat omaan elämäänsä, on menestyminen jo askeleen lähempänä.

You May Also Like…

Alustatalous

Ajattelin kokeilla uutta aluevaltausta ja paneutua alustatalouden maailmaan. Ajat ovat todella muuttuneet ja...

Johtajuuden ristiriidat

Johtajuus on monimutkainen laji, jossa kaikkia ei koskaan voi miellyttää tasapuolisesti ja pettymyksien kohtaamiseen...

Myy enemmän – myy paremmin

Myynti on taitolaji, josta Mika D. Rubanovitsch on kirjoittanut useammankin kirjan. Viime syksynä luin kyseiseltä...

0 kommenttia

Lähetä kommentti