Miksi nukumme?

Kirjoittaja: Veikka Kurkinen

9 tammikuun, 2021

Lähdeteos: Miksi nukumme?

Lähdeteoksen kirjoittaja: Matthew Walker

Teoriapisteet: 3

Miksi nukumme – Matthew Walker

 

Unen merkityksestä paasataan jatkuvasti – eikä syyttä. Todennäköisesti jokaisella aikuisella on omat kokemuksensakin unen merkityksestä. Nuorena, vaikka unta tarvitsee jopa enemmän ei sen merkitystä samalla tavalla osaa huomioida, mutta iän myötä sen huomaa enenemissä määrin. Itse olen uniongelmien kanssa paininut koko elämäni enemmän tai vähemmän. Se on opettanut omia tapoja unettomuuden välttämiseen.

 

Minulle on puhuttu jo kauan, kuinka minun olisi syytä lukea tämä Matthew Walkerin kirja unesta, mutten ole saanut aikaiseksi ennen tätä, koska koen omien subjektiivisten kokemuksieni olevan itselleni parempaa, kuin yleinen tutkittu tieto aiheesta, vaikka se hassulta kuulostaakin eikä välttämättä paikkaansa pidä. Kirjasta löytyi kuitenkin mielenkiintoista teoriaa omien kokemuksieni tueksi ja varmasti hyviä kokeiltavia asioita. Konkretiaa sain eniten 12 ohjeesta hyvään uneen.

 

12 ohjetta hyvään uneen 

 

  1. Samaan aikaan nukkumaan käyminen sekä samaan aikaan herääminen.

Unirytmi on ollut itselleni aina todella vaativa asia. Se olisi toteutettavissa, jos ei olisi itsestäni riippumattomista syistä johtuvia aikaisia herätyksiä. Olen yrittänyt aikaistaa unirytmiäni monta kertaa, mutta kokenut olevani silloin huomattavasti väsyneeni samalla unimäärällä ja jopa lisäämällä unimäärää. Aikaisin nukkumaan käyminen ei ole se ongelma, vaikken siitäkään varsinaisesti nauti.

  1. Kuntoliikunta (n. 30 min/pv) tekee hyvää, muttei 2-3h ennen unia.

Olen ollut aina liikunnallinen ihminen, mutten itse ole kokenut sen vaikuttavan nukkumiseeni ainakaan positiivisesti, enemmän päinvastoin. Toki myöskin välillä liikkumiseni on ajoittunut liian myöhälle, mutta olen myös kokeillut tiettyjä jaksoja, joina olen käynyt esimerkiksi joka aamu liikkumassa, eikä sekään ole uneeni vaikuttanut.

  1. Vältä kofeiinia ja nikotiinia.

Kofeiinia en käytä yleensä enää illalla, mutta kokonaan ilman esimerkiksi aamukahvia en ole osannut olla. Täytyisi varmaan siihenkin pyrkiä, jos tulee taas kovastikin vaikeita unettomuuden jaksoja.

  1. Vältä alkoholijuomia ennen yöunia.

Tämän merkitystä nyt ei voi kiistää. En onneksi ole oppinut tavaksi tissutella päivittäin. Silloin kun alkoholiin koskee, on oltava valmis huonompaan uneen.

  1. Vältä raskaita aterioita illalla.

Tämä on ollut itselleni myös hyvin haastavaa, koska päivät monesti menevät pienemmillä ruokailuilla ja illalla, kun on paremmin aikaa, tulee syötyä paremmin ja ehkä liian raskaasti. Olen kuitenkin vähän pyrkinyt aikaistamaan raskaita ruokailuja ja se on varmasti hyvä.

  1. Vältä lääkkeitä, jotka viivyttävät unta.

Tämä ei ole itselle ollut relevantti. Enemmänkin päinvastoin, sillä melatoniinista olen kokenut itselleni apua oikein käytettynä.

  1. Älä nuku päiväunia 15.00 jälkeen.

En ole kovin paljoa ikinä nukkunut päiväunia ja jos nukun, olen yleensä niin väsynyt, etteivät ne ole vaikuttaneet unensaantiin.

  1. Rentoudu ennen unia.

No tämä kyllä on ollut hyvinkin iso asia itselleni unen parantamiseen. Olen opetellut omat rutiinit nukkumaan menoon. On hyvin tärkeää itselleni, että tyhjennän ajatukset ennen nukkumaanmenoa, vaikka se viivästyttäisi yöunia. Sen tulos on ollut itselleni hyvä ja ylipäätään opitut rutiinit nukkumaanmenoon on itselleni ehkä tärkeintä ja niitä painotettiin myös kirjassa.

  1. Käy lämpimässä kylvyssä ennen unia.

Kylvystä itselläni ei ole kokemusta, mutta lämpimiä suihkuja olen joskus kokeillut, mutta suora yhteys on vaikea havaita, koska suihku hetkellisesti piristää, mutta saattaa hyvinkin rentouttaa kroppaa ja juuri laskea ruumiinlämpöä, kun vesipisaroita haihtuu iholta.

  1. Makuuhuoneesta mukava, pimeä & viileä.

Olen ehkä panostanut itse makuuhuoneeseeni liian vähän, mutta siihen olen aina panostanut, että se olisi mahdollisimman viileä, jopa kylmä. Ennen käytin myös pimennysverhoja, mutta sillä on ollut varjopuolensa heräämisen suhteen. Sänkyyn olen panostanut todella paljon myös selkävaivojeni takia ja se on parantanut untani paljon. Makuuhuoneympäristön optimoimisen eteen voisin kuitenkin vielä tehdä töitä.

  1. Ole sopivasti auringonvalossa. Ulkona päivänpaisteessa vähintään 30 min.

Tämä on Suomessa vaikeaa ja muutenkin varsinkin nyt korona-aikana luontevaa ulkoilua tulee liian vähän ja minun tulisi siihen satsata. Päivällä ajan pyhittäminen valoisan aikaan ulkoiluun on ollut vaikea pyhittää aikaa.

  1. Älä makaa vuoteessa valveilla!

Tämä on itselleni selkeä opittu asia. Aina, jos en saa unta nousen ylös ja tyhjennän ajatukseni paperille, jos en ovat mikä minua valvottavat tai syön/juon jotain hitusen ennen uutta yritystä uneen.

 

Kirja on täynnä teoriaa unesta ja eri unen vaiheista – sekä niiden merkityksestä, jota en koe tarpeelliseksi reflektoida sen tarkemmin. Yksinkertaisesti se on vain monta kertaa tutkittua ja mitattua faktaa, että jos unta ei saa tarpeeksi tai tarpeeksi hyvälaatuisena, niin muisti, oppiminen, luovuus ja älykkyys kärsivät. Walker kertoo kirjassa, kuinka hänen elämänsä ykkösprioriteetti on uni ja hänellä on siksi kalenterissa aina merkintä unta varten, jota hän kohtelee päivänsä tärkeimpänä tapaamisena, johon tulee aina olla hyvin valmistautunut. Itse pohdin, että ennemmin söisin kasan hiekkaa, kuin pyörittäisin elämäni unen ympärille, mutta jospa tässä joskus asian suhteen aikuistuisi.

 

Olen juuri lukenut tämän kirjan unesta ja sen merkityksestä, jonka jälkeen valvonut viimeyönä aamuviiteen ja nukkunut kuusi tuntia, jonka lisäksi join illalla jenkkifutista katsellessani pari olutta. Nyt kahvikuppi kädessä kirjoittelen esseetä todella virkeänä ja tyytyväisenä. On kuitenkin viikonloppu ja arkeen pian palatessani on taas laitettava unta prioriteeteissa hitusen korkeammalle.

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti