Miksi nukumme?

Kirjoittaja: Yada Ruppert

11 helmikuun, 2022

Lähdeteos: Miksi nukumme

Lähdeteoksen kirjoittaja: Matthew Walker

Teoriapisteet: 3

Olen aina ollut huono heräämään ja muistan vieläkin ala- koulu aamut kun isäni räpsäytti valot päälle ja jätti ikkunan auki jotta heräisin. Lyhyesti en noussut helposti mukavasta sängystäni. Olen aina ollut aktiivisempi illasta ja koin hankalaksi rauhoittua illalla nukkumaan. Lukiossa taas jouduin heräämään aikaisemmin sillä kouluun piti mennä bussilla joka kesti 50 minuuttia suuntaansa. Sain kumminkin nukuttua bussi matkat joten en kokenut sitä niin hankalaksi. Mutta muutettuani omilleni unirytmini kallistuu hitaisiin aamuihin ja aktiivisiin iltoihin. Aikaset aamut tuntuvat siltä että kuljen päivän sumussa ja vasta iltapäivällä päiväunien jälkeen aktivoidun ja ajatukset selvenevät. Jos pystyn päättämään omaa aikatauluani niin monesti herään myöhään, syön lounaan aamiaiseksi ja lähden sitten puolenpäivän jälkeen hoitamaan päivän tehtävät ja monesti työskentelen koneella myöhään illasta. Koen saavani enemmän aikaan illasta. Laitan nukkumaan yleensä klo 12-2 aikaan yöllä, ja yleensä nukahdan suhteellisen nopeasti. Koen yleisesti nukkuvani hyvin ja unen laadun olevan tarpeeksi hyvä minulle. Toki olen kuullut että liian nopeasti nukahtaminen on myös epäterveellistä. Olen yleisesti tyytyväinen unenlaatuun. Halusin lukea Miksi nukumme kirjan isäni ehdotuksesta. Olen nuoresta asti tapellut isäni kanssa nukkumis- tarpeistani ja hänen luettuaan kirjan sanoi ymmärtävänsä nuoria ja heidän valvomistaan enemmän. Kuin myös tapaani kuunnella musiikkia ennen nukkumaan menoa.  

Uni ja sosiaalinen media 

Sosiaalinen media on suuri osa arkista elämäämme ja olemme monesti oppineet reagoimaan nopeasti tuleviin viesteihin. Itse koen että sosiaalinen media, erityisesti instagram on heikentänyt omaa keskittymiskykyäni lyhyt videoillaan. Pystyn harvoin katsomaan elokuvia loppuun asti nykyään. Puhelin on suuressa osassa omaa arkeani ja yleensä vastaan viesteihin suhteellisen nopeasti. Joskus jatkuva ärsyke on hyvä tapa minulle keskittyä keskusteluun. Esim. Kun juttelen ystävien kanssa saatamme molemmat selailla instagramia tai jotain puhuessamme jotta pystymme keskittymään keskusteluun paremmin. Vaikka se auttaa joskus keskittymään se ei auta rentoutumaan ja myönnän että olen aivan liian kauan puhelimellani ennen nukkumaan menoa. Nukahdan myös monesti kuunnellen pod castia tai kuunnellen dokumenttia. Jatkuva viestien määrä ja ilmoitukset herpaannuttavat keskittymistäni erityisesti silloin kun olen väsynyt. Olen koittanut opetella olla välittämättä vastaamattomista viesteistä erityisesti illalla ja olen ajastanut puhelimen piilottamaan ilmoitukset klo 22-7 aamulla että saan nukuttua yön rauhassa. Minusta sosiaalisen median jatkuva informaatio tulva on liikaa ja ylikuormittaa aivoja päivittäisessä elämässämme, mutta silti some vain heijastaa realiteettia siitä että millainen maailmamme on. Nopea tempoinen elämämme muovautuu tekniikan mukana. 

Uni ja koulu /työ 

Koen oman unirytmini olevan hyvä itselleni mutta kirjan mukaan erittäin epäterveellinen. Minulle ilta/ aikainen yö on tuottoisinta aikaani ja pidän itseäni luovampana iltaisin. Monesti päivällä olen joko väsynyt tai touhuan vaikka mitä joten en kerkeä rauhoittua ja esim täyttää oppimista edistäviä taitojani. Olen myös tottunut lukiossa että ilta oli läksyjen tekemiseen ja myöhemmin työn ohella opiskellessani käytin iltani lukien ja opiskellen. Monesti minulle on helpompaa keskittyä paineen alla ja siksi kirjoitan esseitäkin yleensä myöhään yöhön. Tiedän että aamulla olen väsynyt mutta produktiivinen aika on minulla myöhempään illasta. 

Uni ja matkustaminen 

Olen nuoruudessa matkustanut myös paljon ja matkustamisen mukana olen joutunut tottumaan isoihinkin aikaeroihin suhteellisen nopeasti. Vanhetessa aikaerojen korjaaminen on koitunut hankalammaksi. Olen oppinut tapoja joilla helpottaa oloani mutta aikaerot ovat vaikuttaneet paljon omiin nukkumistapoihini. Eikä aikaeron tuomia univaikeuksia voi oikeastaan korjata esim, lääkkeillä. En ole koskaan pystynyt nukkumaan matkustaessani. Olen liian levoton joten päädyn valvomaan mitään 24-35 h putkeen ja se kyllä sekoittaa oman nukkumisen rutiinit. Matkustellessa olen käyttänyt melatoniinia mutta olen valitettavasti kerryttänyt pienen toleranssin. 

Uni ja miten koitan parantaa laatua 

Koen että kuhan saan 7.5 h unta pärjään päivän ja olen ilta orientoitunut henkilö. Tietty rutiini tulee aikatauluttamaan uniani ja se tulee pitemmällä ajalla olemaan parempaa minulle. Olen panostanut peittoihin ja tyynyihin ja koitan aina juoda vesilasin enne nukahtamista. Vaikka moni tutkimus on halunnut todistaa että lemmikkejä ei pitäisi päästää sänkyyn tai antaa nukkua vierelläsi olen kokenut että se laskee ahdistusta kuin myös levottomuutta illasta. Isommalla mahdollisuudella lasken puhelimen alas ja keskityn Manun silittämiseen johon sitten nukahdan. Koen sen olevan tietynlainen turva. 

You May Also Like…

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti