Menestysresepti – Noora Fagerströmin tarina

Lähdeteos: Menestysresepti-Noora Fagerströmin tarina

Lähdeteoksen kirjoittaja: Laura Friman

Teoriapisteet: 2

Menestysresepti tarjoili todella elämän läheisesti tapahtumia Nooran lapsuudesta exitin jälkeiseen aikaan asti. Monet tapahtumat hänen elämänsä varrella tarjoaa paljon tarttumapintaa, sekä ajateltavaa maailman menosta.

Noora vietti lapsuutensa ja nuoruutensa niukoissa olosuhteissa. Elämää varjosti myös vanhempien elämän hallinnan ongelmat kuten isän alkoholismi ja äidin irtosuhteet. Näillä kokemuksilla on varmasti ollut suuri vaikutus siihen, miksi Noorasta on tullut todella kova tekemään töitä ja kehittämään uusia asioita. Nämä tilanteet sai heräämään ajatuksia ja ajattelemaan kuinka lapsuuden tai nuoruuden kokemukset ovat ohjanneet omaakin elämääni. Olen onnekseni saanut aina nauttia ydinperheen turvallisesti kasvuympäristöstä. Sekä perheessämme on aina mahdollistettu harrastukset, jotka sitten olivatkin lapsuuden ja nuoruuden intohimo ja rakensi identiteettini hyvin vahvasti työskentelijäksi, sekä suoraviivaiseksi kilpailijaksi, joka ei suvainnut tappiota. Kilpaurheilun päätyttyä urheilussa rakennettu identiteetti ja kova työmoraali siirtyi suoraan työelämään ja alkoi tuottamaan selkeästi tulosta. Jo nämä kaksi esimerkkiä luo selkeän kuvan siitä, että kovan työmoraalin ja oman elämän mahdollisuudet voi jokainen kirjoittaa itse. Tämä on Suomessa äärimmäisen hienoa.

Kirjassa oli hienosti kuvattu mistä ajatus Jungle Juice barin perustamista sai alkunsa. Maailmalla oli jo enemmän ja vähemmän vastaavia ideoita, mutta Suomesta ja pohjoismaista vastaava ainakin puuttui. Mielestäni tallainen alku on hiukan varasta ja kehitä mentaliteettinen, joka on varmasti tehokkain tapa aloittaa työpöydällä yrityksen kehittäminen. Löydetään ala johon oikeasti tarvitaan kehitystä ja tehdään suunnitelmat joiden avulla päästään alan edelläkävijäksi ja markkinajohtajaksi. Samalla luodaan pohja kasvulle ja jatkuvalle oppimiselle.

Olen aina pitänyt kilpailija analyysiä erittäin tärkeänä yritystä perustettaessa. Kirjassa kuvataan kuitenkin tilannetta, jossa analyysi on viety aivan uudelle tasolle. Noora ja Petteri matkaavat Ruotsiin tarkkailemaan samantyylisen yrityksen toimintaa. He istuvat ravintolan välittömään läheisyyteen useina eri aikoina ja tarkkailevat käytännössä kaikkea resepteistä työntekijöiden määrään, ja kaupankäynnin kellonajasta käytettävien työkoneiden merkkeihin. Tilanteen kuuleminen aiheuttaa minulle voimakkaan VAU efektin, tässä projektissa ei tunnuta jättävän mitään sattuman varaan. Minun pitäisi pystyä itse vastaavaan, varsinkin osa-alueissa, joista voin oppia paljon omaan toimintaani liittyen. Pyrin monesti tekemää laajaakin selvitystä kilpailijoista, mutta kirjan tarina todistaa toimintani todella pintapuoliseksi. Toiminnassani olen toki todella paljon omaan toimintaan keskittyvä, mutta tulen jatkossa panostamaan myös isommin kilpailijoilta oppimiseen.

Aloittelevan yrittäjän ongelmaksi koituu usein alkuinvestointejen suuruus, joka tyhjentää kassaa. Lisäksi tyhjästä aloittaminen ja markkinointi on kallista ja aikaa vievää eikä välttämättä lähde välittömästi tuottamaan asiakasvirtaa. Tämän sudenkuopan välttämiseksi olen pyrkinyt tekemään hyviä varautumissuunnitelmia, jotta perheemme elämä ei kärsisi yritystoiminnan käynnistämisestä tai kasvattamisesta. Siitä huolimatta omalle tilille voi kehittyä hetkellistä kapeikkoa. Jonka välttääkseen on paiskittava reilusti töitä. Näin perheellisenä asiaan tulee kiinnitettyä extra huomiota. Tämäkin on yksi syy siihen, ettei kaikkea pidä yrittää yksin, vaan rakentaa yritykseen tiimi, joka hoitaa kokonaisuutta.

Kirjassa puhuttiin myös paljon kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Joka ei rajoitu vain nukkumiseen, syömiseen ja urheiluun. Vaan myös henkiseen hyvinvointiin ja mielen huoltamiseen. Organisaatiot joissa mielenhuoltamiseen keskitytään ovat vielä nykyisinkin vähissä. Näkisin mielenhuollon palveluihin panostamisen sitouttavan voimakkaasti henkilökuntaa ja sitouttavan porukkaa työyhteisöön. Tärkeintä mielestäni on hyväksyä, että mieliä on yhtä monta kuin ihmisiä. Ja jokaisella meillä on tai ei ole tapaa hoitaa mieltämme. Jokaiselle tulisi tarpeen mukaan olla saatavissa apua ennen kuin tilanne käy liian vaikeaksi.

Exit tuo tavoittelemisen arvoinen päänmäärä yritykselle alkuajoista lähtien. Yrittämiseni ajatus pohjautuu vahvasti siihen, että rakennan yritykseni myyntiin. Osan nopealla aikataululla, osan pitemmän ajanjakson suunnitelmalla. Kirja antoi taas uutta intoa toimia juuri niin. On upeaa kuulla tarinoita joissa on itse rakennettu alusta alkaen yritys. Jota on kehitetty omalla työpanoksella hullunlailla. Koettu tiukat ajat jotka ovat saaneet ajattelemaan onko touhussa edes järkeä. Usko omaan tekemiseen on ollut valtava ja saanut uskomaan parempiin aikoihin ja näkemään läpi harmaan kiven. Ja lopulta, kun exit on ajankohtainen voi hyvillä mielin siirtyä muihin liiketoiminnan tehtäviin. Äärimmäisen arvostettavaa!

Kirjan suurin ajatus syttyi päässäni hiilijalanjälki ajattelusta puhuttaessa. Nykyisin yritys tulee suoraan rakentaa hiilijalanjälkeä ajattelevaksi. Tätä toimintatapaa ei vielä ole tuotu sähköurakoinnin alalle. Tähän tulee lähiaikoina muutos, kun toimimme suunnan näyttäjänä koko alalle. Lisäksi uskon, että jonkinlaiset lait tai säännökset tulevat lähivuosina näkemään päivänvalon ja tämän jälkeen yrityksien on pakollista mukauttaa toimintaansa hiilijalanjälkeen ja sen seuraamiseen. Haluamme toimia ennen pakkoa!

You May Also Like…

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

1 Kommentti

  1. Rasmus Andersson

    Hienoa oppien jakamista ja pohdiskelua Aleksi! Vitsi meikä on ylpee tästä.

Lähetä kommentti