Taktinen Neuvottelu

Kirjoittaja: Aleksi Valkonen

8 marraskuun, 2022

Lähdeteos: Taktinen neuvottelu

Lähdeteoksen kirjoittaja: Harri Gustafsberg ja Sami Sallinen

Teoriapisteet: 2

Tähän kirjaan on ollut hyvä valmistautua ajatuksellani, neuvottelu on yksi elämän tärkeimmistä taidoista. Tästä syystä tykkään lukea ja kuunnella aiheesta kirjoitettua kirjallisuutta ja analysoida omaa toimintaani erilaisissa tilanteissa. Mikäli neuvottelu on käsitteenä vieras suosittelen lukemaan tästä kirjasta ensimmäiset sivut jossa asia selvennetään todella hyvin.

Valitsin kirjan sillä perusteella, että haluan laajentaa ymmärrystäni neuvottelutilanteisiin liittyvistä psykologisista puolista. Stressin vaikutukset ja keho-mieli yhteys on jännittävä kokonaisuus josta haluan tietää lisää. Haluan syventää ymmärrystä niin omista kuin neuvottelukumppanin toimintatavoista ja pystyä analysoimaan niitä nopeissakin tilanteissa. Miksi jokainen toimii juuri niin kuin toimii ja kuinka voimme neuvottelutaidoillamme helpottaa tilanteen etenemistä?

Neuvottelussa on pohjimmiltaan kyse ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta. Vuorovaikutus tilanteisiin on hyvä valmistautua jotta voimme olla parhaimmillamme kohtaamissamme tilanteissa. Harrastan paljon mielikuvaharjoittelua ennen selkeää neuvottelutilannetta. Käyn mielessäni useita eri skenaarioita joita tilanteessa voi tulla eteen, ja pyrin ratkaisemaan niitä mielessäni. Portsarina työskennellessäni kävin aina ennen illan alkua tiettyjä vaikeita tilanteita läpi, kuinka selviäisin uhkaavista ja haastavista tilanteista neuvottelemalla, käyttämällä puheellista voimaa enkä voimakeinoja. Uskon, että olin juuri tästä syystä erittäin hyvä työssäni. Haluaisin tuoda tämän ominaisuuden takaisin töihin valmistautumiseeni. Tosin luulen hengenvaaran vähyyden vaikuttavan siihen ettei vastaavaa tarvitse niin tarkasti toteuttaa. Ja voinee olla hyvä niin, säästyy aivokapasiteettia luovempaankin touhuun ja elämä on monin kerroin rennompaa.

Kirja toi itselleni selkeän opin jota en ole tullut edes ajatelleeksi vaikka tätäkin olen tietyssä mittakaavassa huomaamattani toteuttanut. Neuvottelun jälkikäsittely, neuvottelu analysoidaan ja jälki käsitellään joko yksin tai tiimissä. Tähän tulen kiinnittämään tulevaisuuden neuvottelujen yhteydessä paljon huomiota. Hyödynnän motorolan kysymyksiä neuvottelun analysoinnissa ja pyrin poimimaan sieltä asioita joita toiminnassani tulee kiinnittää erityistä huomiota. Uskon näiden merkittävien asioiden keskittyvän kehonkieleen.  Toki on jännä nähdä mitä asioita analysointi nostaa pinnalla. Uskon tällä opilla olevan merkittävä merkitys tulevaisuuteeni taitavana neuvottelijana.

Haastaviin neuvottelutilanteisiin liittyy usein suuret intressiristiriidat ja ihmisten paha olo. Itselläni on melko vakiintunut tapa olla näissä tilanteissa jopa ylirauhallinen. Kirja sai minut ymmärtämään vielä suuremassa mittakaavassa sanallisen ja varsinkin sanattoman viestinnän vaikutuksen. Tarkemmin ajateltuna jopa ylirauhalliseksi taantuva olemus voidaan tulkita jopa yleenkatsovana. Onneksi sentään olen aina puhunut selkeästi ja arvostavasti, joka saattaa muuttaa tilanteen tulkintaa siedettävämmäksi. Seuraavilla kerroilla, kun oikein haastava tilanne jossa on havaittavissa kiihtymistä neuvottelun toiselta osapuolelta, on minun jälkikäteen analysoitava toimintaani erittäin kriittisesti. Työelämässä on tärkeää minimoida ihmisten paha olo. Organisaatiota rakentaessa tai kehittäessä on hyvä ottaa asia huomioon ja pyrkiä kehittämään toimintatavat joilla ihmisten paha olo pysyisi poissa. On myös ennakolta hyvä suunnitella kuinka mahdolliset ongelmatilanteet tullaan neuvottelemaan.

Ihmisyyden ja mielen ymmärtäminen. Olen ajatellut tämän olevan jotain haastavaa. Onko näin? EI! Neuvotteluhan on nimenomaan vuorovaikutusta. Vuorovaikutus ei ole vaan puhetta, vaan ihmisten välistä kanssakäymistä. Kanssakäyntiä käydään nimenomaan kokonaisina ihmisinä. Tilanteissa on tärkeää olla silmät auki ja seurata toisen henkilön olemusta ja sanatonta viestintää puheen lisäksi. Minun on myös kiinnitettävä entistä enemmän huomiota omaan sanattomaan viestintääni. Koen minulla olevan eniten kehitettävää sillä osa-alueella neuvottelutaidoissani.

Stressi ja stressin hallinta on kokonaisaiheena mielenkiintoinen johon tarvitsee tutustua syvemmin jonkun toisen kirjan merkeissä, vaikkakin Taktinen neuvottelu tarjoaa hyvää tietoa aiheesta. Neuvottelun näkökulmasta pohdin stressiä ja siihen vastaamista. Taistele, jäädy ja pakene. Kuinka minä reagoin? Hyvä kysymys. Koen olevani hyvä tunnistamaan tilanteita jotka aiheuttavat stressireaktioita. Toki voisin analysoida omaa tunnistamiskykyäni ja dokumentoida tilanteita. Varsinkin tilanteista jotka aiheuttavat minulle stressiä, kun nopeasti ajateltuna mikään ei aiheuta minulle stressiä. Tämän on oltava suuri itseni huijaus, eli tuskin tunnistan aukottomasti kaikki tilanteet. Koen olevani taistele reagoija, mutta pystyn mielestäni pehmentämään taistelumoodini hallittavaksi, olemaan johdonmukainen ja rauhallinen tilanteessa kuin tilanteessa. Kiihtyminen ei nykyisin kuulu enää keinovalikoimaani, vaikka monesti mietin mitä saisinkaan sillä aikaan. En vain koe sen olevan tätä päivää. Sillä vain todistaisin olevani täysin ammattitaidoton neuvottelija. Nykyisin vannon asiallisuuden, hyvän vuorovaikutuksen ja selkeyden nimeen. Pyrin olemaan hyvin perillä erilaisista neuvottelutavoista.

Kirja tarjoaa paljon konkreettisia ohjeita, kuinka toimia erilaisten ihmistyyppejen kanssa. Nämä ovat toki tärkeitä, oma kapasiteettini ei riittänyt tarkasti sisäistämään kaikkia kohtia. Luotan kirjan toiseen oppiin joka on oman neuvottelutaktiikan ja tavan tunnistaminen. Pyrin myös muokkaamaan tätä hieman eri tilanteiden mukaan. Samaa tunnistamista pyrin tekemään myös muiden henkilöiden neuevottelutyyleistä. Neuvottelu taktiikoissa on hyvä myös huomioida neuvottelun olevan myös hieman dialogin kaltaista ihmisten välistä kanssakäymistä. Kysy ja kuuntele on myös perinteisesti neuvotteluissa käytetty tapa.

You May Also Like…

Copywriting Strategies

Copywriting on yksinkertaisuudessaan markkinointi tai mainontatekstien kirjoittamista myyntiä tai asiakkaan...

Sanojen supervoima

Jakaisin tämä kirjan opit kolmeen osaan. Ensimmäinen osa on liittyy jokapäiväiseen juttelemiseen ja siihen miten...

The Culture Map

 Kävimme vähän aikaa sitten tiimivaihdossa Berliinissä ja nyt ihan vasta oli Berliinin travelling universityn vuoro...

0 kommenttia

Lähetä kommentti