Menestysresepti

Kirjoittaja: Rasmus Andersson

9 joulukuun, 2022

Lähdeteos: Menestyresepti

Lähdeteoksen kirjoittaja: Laura Friman

Teoriapisteet: 2

Noora Fagerström

Hurjasta nuoruudestaan huolimatta Noora on aina ollut yrittäjämäinen ideoija, joka on oppinut paljon elämästä kantapäänkautta. Nuoruudessa hän kärsi isänsä alkoholismista ja äitinsä irtosuhteista. Kovan työmoraalin hän on joutunut omaamaan, jotta on päässyt pois huonoista oloista mutta Hänen urastansa huokuu intohimo oppia ja kehittyä aina omissa mielenkiinnonkohteissa. Mieleeni jäi lause, jonka Noora on nuoruudessaan sanonut ”minusta tulee maailman paras”. Omalla kohdallani olen aina saanut elää turvallisessa ympäristössä, jossa olen saanut tukea lähimmäisiltäni. Olen päässyt harrastamaan paljon eri lajeja, joiden kautta olen myös päässyt tutustumaan hyviin kavereihini, jotka ovat myös iso osa siitä mikä olen tänä päivänä. Nooralla ei ollut kavereita tai vanhempia, jotka olisivat pystyneet saavuttamaan saman. Tämä tarinan opetus onkin, että Suomessa mistä vain olosuhteista on madollista menestyä. Sekään ei tarkoita sitä, että mistä vaan olosuhteista menestytään. Menestyminen on kuitenkin asia, joka ihmisestä itsestään kiinni. Tosin kukaan ei pärjää yksin ja sitä mietinkin seuraavaksi.

Miten Pyytää apua?

Kuinka pyytää apua? Noora kertoo, kuinka hyvä hän on pyytämään apua. Kukaan ei menesty yksin. 40-vuotias miljonääri kertoo, kuinka erinomainen hän on pyytämään apua. Avun pyyntö nähdään vielä tänäkin päivänä heikkouden merkkinä, mitä se ei tosiasiassa ole. On todella rohkeaa pyytää apua. Noora sanookin, että iso osa hänen menestymistään oli hänen miehensä. ”Kaikkien menestyvien naisten takana on mies”. Tästä en tiedä pitääkö tämä paikkaansa mutta apua tarvitsee jokainen, se on selvä. Avun pyyntö ei ole Noorallekaan ollut aina helppoa. Jungle juice Bar:sta on ollut paljon juttuja lehdissä, kuinka tiukkaa ja epäarvoista kohtelu on huolimatta siitä, että Noora on sanonut olevansa ja haluavansa olla reilu ja kunnioittava työnantaja. Näihin lööppeihin en sen enempää ota kantaa. Uskon tämän olevan yksi isoin kehityksen kohteistani. Avun pyytäminen voi olla myös oman taakan kevennystä eli keskustelua ja jakamista.

Nooran menestysresepti

Menestysreseptiin Nooralla kuuluu isona osana asenne, tästä olen samaa mieltä. Ihminen, joka on motivoitunut ja valmis tekemään ”töitä” unelmiensa eteen, sen myös paljon todennäköisemmin saavuttaa kuin ihminen, joka tekee oikeasti töitä pelkästään ulkoisen motivoinnin avulla. Usein nämä ominaisuudet, jotka eivät vaadi mitään osaamista eli: asenne, viitsiminen, intohimo, käytös ja työmoraali merkitsevät eniten. Valmiilla ”Taidoilla” ei ole lopputuloksen kannalta merkitystä.

Kyseisestä asiasta kävimme yhden yhteistyökumppanin kanssa keskustelua. Työ itsessään alkoi tuntumaan raskaalta, eikä enää niin mielenkiintoiselta. Palo tähän hommaan minulta oli loppunut, enkä kokenut enää oppivani tai kehittämään tätä toimintaa. Kävimme pitkään keskustelua, että kyseinen homma vaatii henkilöä, jolla on intohimoa ja sisäistä paloa tekemistä kohtaan. Minulta se oli alkanut hiipua. Positiivisena asiana tässä on, ettei kaiken tarvitsekaan tuntua omalta hommalta. Ulkopuolisella motivoinnilta pystytään pitämään jotain yllä mutta ei kehittämään. Kehittäminen vaatii jotain enemmän. Sitä minulta ei tätä hommaa kohti enää löytynyt. Yhteistyökumppanina kyseinen paikka on minulle hyvin lähellä sydäntä ja olemme kulkeneet matkaa jo pitkään yhdessä. Rehellisyys on myös yksi kehityksen edellytys. Piilottelemalla tai pihtaamalla ei voita kukaan. Tämä ”kehityskeskustelu” oli rakentava, rehellinen ja kannustava. Tämän yhteistyökumppanin kanssa tulemme todennäköisesti jatkamaan jollain tavalla pitkään yhdessä ja kehittämään mutta eri osa-alueita mitä aiemmin. Tai ei sitä tiedä. Never say never.

Palaten vielä sanavalintaan ”töitä”. Moni kokee työn eri tavalla. Luin aikaisemmin työn ja vapaa-ajan tasapainosta, ja siitä kuinka sen pitäisi olla ”tasapainoinen”. Vai pitäisikö? Miksi pitäisi? Sehän riippuu siitä, miten työn kokee, joillekin työ voi olla vapaa-aikaa ja joillekin toisin päin. Mitä on tasapaino?

Kirjassa käsitellään pitkälti Jungle Juice barin perustusta ja exitiä. Perustamisestä löytyy kohtia, joihin Noora on keskittynyt perusteellisesti. Yksi näistä on kilpailija analyysi, minkä Noora ja Petsku veivät seuraavalle tasolle. Kilpailija analyysi lähtien raaka-aineista, koneista, asuista, kellonajasta ja asiakkaista tehtiin perinpohjaisesti, eikä epäonnistumiselle jätetty juuri varaa. Tämä ratkaisu malli varasta ja kehitä oli toimiva tällä alalla ja bisneksessä, jota Suomessa ei vielä ollut.

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti