Menestyksen käsikirja

Kirjoittaja: Wictor Wirzenius

25 helmikuun, 2023

Lähdeteos: Voittamisen anatomia

Lähdeteoksen kirjoittaja: Oskari Saari

Teoriapisteet: 0

Oskari Saaren kirja Aki Hintsa – Voittamisen Anatomia on mielestäni erinomainen opas menestyksen saavuttamiseen. Niin urheilussa, bisneksessä, kuin ylipäätänsä elämässä. Kirja käsittelee menestyksen rakentumista monesta eri näkökulmasta ja tarjoaa käytännöllisiä ja toteuttamiskelpoisia työkaluja, joiden avulla omaa elämää voi lähteä jäsentämään ja parantamaan.

Yksi Hintsan keskeisiä ajatuksia on motivaation merkitys menestyksen saavuttamisessa. Hänen mukaansa voittajan mieli on täynnä motivaatiota, mikä auttaa jaksamaan vaikeinakin aikoina. Motivaation säilyttäminen vaatii kuitenkin sitoutumista, sillä usein matkalla menestykseen on esteitä ja vastoinkäymisiä. Tärkeää motivaation säilyttämisessä onkin oppia käsittelemään näitä vastoinkäymisiä ja oppimaan niistä lannistumisen sijaan.

Hintsa kuvaa motivaatiota viisiosaisella ajatusketjulla, joka menee seuraavasti: 

Vain motivoitunut ihminen pystyy muuttamaan edes pieniä asioita elämässään pysyvästi.

Aito motivaatio ei koskaan voi tulla ulkoa, vaan lähtee aina sisältä, ihmisestä itsestään.

Jotta voi motivoitua aidosti, pitää tietää mitä oikeasti haluaa.

Jotta tietäisi mitä haluaa, on tunnettava itsensä ja perusarvonsa.

Jotta voi tavoitella haluamaansa, pitää itse kontrolloida elämäänsä.

Tätä ajatusketjua seuraamalla aidon motivaation rakentaminen on helpompaa ja todennäköisesti se tulee kestämään paremmin. Koen olevani hyvin tavoiteorientoitunut ihminen ja sisäinen motivaatio on minulle todella tärkeää. Siksi tämä ajatusmalli ja sen tuomat uudet ajatukset omasta motivaatiostani ovat minulle tärkeitä.

Toinen kirjassa käsitelty työkalu ja samalla itselleni ehkä mielenkiintoisin uusi oppi oli LFA eli Logical Framework Approaching -metodi. Siinä tavoitteet pilkotaan pienempiin osatavoitteisiin. Jokaiselle osatavoitteelle määritellään mittari, jonka avulla sen toteutumista voidaan seurata. Näistä osatavoitteista muodostuu selkeä polku, joka johtaa lopullisen tavoitteen luo. Matkalla olevien mittareiden täyttyminen luo motivaatiota ja auttaa ohjaamaan oikeaan suuntaan. Inspiroiduin menetelmästä ja aion testata sitä omassa elämässäni.

Kirjassa esitellään myös Hintsan kehittämä menestyksen ympyrä, jolla hän mallintaa menestyksen rakennusosia ja niiden suhdetta toisiinsa. Keskellä ympyrää on core, joka rakentuu perusteellisesta itsensä kanssa käytävästä keskustelusta. Hintsalla on kolme ydinkysymystä, joihin vastaamalla corea voi omaa alkaa hahmotella. Ensimmäinen kysymys kuulostaa yksinkertaiselta, mutta syvällisempi vastaus vaatii todellista pohdintaa. Kysymys kuuluu ”tiedätkö, kuka olet”. Kysymys laittaa pohtimaan itseä yksilönä, eikä vain ulkoisten mittareiden, kuten iän ja statuksen summana. Toinen kysymys ”tiedätkö, mitä haluat” lähtee pureutumaan syvemmälle juuri minun unelmiini ja tavoitteisiini. Mitä kohti tässä oikeasti ollaan tekemässä töitä. Kolmas kysymys ”hallitsetko itse omaa elämääsi” puolestaan pistää pohtimaan, teenkö töitä omia unelmiani varten, vain jonkin ulkoisen tekijä ohjaamana. Mikä arkeani hallitsee?

Uloimpana Hintsan menestyksen ympyrässä on hyvinvoinnin kuusi osa-aluetta, jotka ovat yleinen terveys, biomekaniikka, palautuminen, ravinto, fyysinen aktiivisuus ja henkinen energia. Jokaiseen näistä osa-alueista pureudutaan tarkemmin kirjan aikana. Pohjimmaisena ajatuksena koko menestyksen ympyrässä onkin, että jos yksikin osa-alue ei toimi, tai sen keskusta ei ole kunnossa, ei ympyrä enää pyöri ja elämä sakkaa. Pelkästään kova työ ei riitä, jos ravinto ja uni esimerkiksi jäävät vähemmälle huomiolle, koska hyvinvoinnin on oltava kokonaisvaltaisesti hyvällä tasolla, jotta voi menestyä.

Suuri osa kirjassa esitellyistä esimerkeistä ovat merkittäviä henkilöitä urheilumaailmasta, keiden kanssa Hintsa teki yhteistyötä uransa aikana. Uskon kuitenkin, että Hintsan oppeja voidaan käyttää millä tahansa elämän osa-alueella. Itselleni merkittävimpinä kohteina soveltaa oppeja koen oman elämäni ylipäätänsä, sekä liiketoiminnan. Tärkeimpinä kirjasta oppimin asioina pidän juurikin LFA-metodia ja menestyksen ympyrää. Koen että minulla on myös parannettavaa usealla hyvinvoinnin osa-alueista. Kaikki kuitenkin lähtee minusta itsestäni, nyt on vain alettava soveltaa kirjan oppeja käytännössä.

You May Also Like…

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti