Meidän on kehityttävä tulevaisuuden mukana

Kirjoittaja: Väinö Lehtimäki

6 maaliskuun, 2023

Lähdeteos: Tulevaisuuden lukujärjestys

Lähdeteoksen kirjoittaja: Perttu Pölönen

Teoriapisteet: 2

Tulevaisuus on asia, johon emme todennäköisesti kiinnitä paljoa huomiota. Useat meistä ovat tottuneet ajattelemaan nykyhetkeä, ja tulevaisuuden pohtiminen voi tuntua jopa ahdistavalta. Kulttuurit, ihmiset, teknologia ja toimintatavat muuttuvat ja kehittyvät jatkuvasti. Yhä harvempi asia pysyy vuodesta toiseen samanlaisena. Tämän takia meidän täytyy myös kehittyä ja mahdollisesti katsoa asioita uusista näkökulmista. Muodostamme ihmiskuntana yhdessä kokonaisuuden maailman toiminnasta, joten on tärkeää miettiä, miten saisimme tulevaisuudesta nykyhetkeä paremman. Olen itse ajatellut aina suhteellisen paljon tulevaisuuteen, mutta tulevaisuuden ajattelu on liittynyt enemmänkin omiin tavoitteisiin ja unelmiin. Olen miettinyt paljon mitä haluan saavuttaa ja mitä haluan tehdä. Ei ole itsellä tullut mieleenkään, että myös omien taitojen ja ajattelumaailman on laajennuttava tulevaisuuden mukana. Eli jos haluan saavuttaa tulevaisuuden tavoitteeni, minun on myös itse kehityttävä tulevaisuuden mukana. Perttu Pölösen kirjoittama kirja Tulevaisuuden lukujärjestys pisti silmään näitä asioita pohtiessa. Kirjassa käsitellään tämän päivän ja tulevaisuuden tärkeimpiä taitoja, jotka tulevat olemaan suuressa roolissa onnistumisia tavoitellessa. Tämä todella informatiivinen kirja pitää sisällään tulevaisuuden teknologian kehitystä, uteliaisuutta ja kokeilun rohkeutta, luovuutta, ongelmanratkaisua, intohimoa, kommunikaatiota, kriittistä ajattelua, yrittäjyyttä, pitkäjänteisyyttä, hyvinvointia, myötätuntoa sekä moraalista rohkeutta ja etiikkaa. Kappale toisensa jälkeen oma kiinnostus ja usko näiden asioiden tärkeyteen kasvoi kirjaa lukiessa. Jotkut kirjan osa-alueet olivat sellaisia, joihin olen jo aiemmin kiinnittänyt huomiota. Kuitenkin isompi osa sisälsi asioita, joihin en ole kiinnittänyt paljoa huomiota tai joihin olen halunnut löytää keinoja kehittyäkseni. Monessa kohdassa peilasin kirjan asioita omaan arkeen ja elämään, joka toimi omalla kohdalla todella hyvin. Asiat laittoivat miettimään syvemmin esimerkiksi omaa suhdetta yrittäjyyteen tai omaa rohkeutta kokeilla uusia asioita.

Kun kirjassa päästiin kohtaan, jossa alettiin käsittelemään uteliaisuutta ja rohkeita kokeiluja tunsin pienen piston sydämessä. Ei saa käsittää väärin, olenhan kuitenkin tällä hetkellä toteuttamassa yrittäjäunelmaani aika isolla riskillä, eli rohkeuttakin ja uteliaisuuttakin löytyy. Minun on silti helpompi yrittäjän arjessa lähteä viemään eteenpäin isompia konsepteja, jotka ovat suunniteltu tarkkaan ja edetä vain niillä ehdoilla, mitkä olen havainnut toimiviksi. Rajojen rikkominen ja pienten asioiden muuttaminen ei ole ollut tekemisessäni läsnä, koska olen ajatellut vanhan toimintatavan pelaavan tarpeeksi hyvin. Todellisuudessa ajatusmaailma pitäisi viedä tekemistä jatkuvasti kehittävään suuntaan ja se tapahtuu vain pienten kokeiluiden ja muutosten avulla. Yleensä, kun otamme uuden käytännön kokeiluun tuo se mukanansa myös riskejä. Uuden kokeileminen on kuitenkin ainoa tapa kehittää toimintaa jatkuvasti, koska silloin tiedämme käytännössä, mikä toimii ja mikä ei. Epäonnistuneet kokeilut, joissa riskit realisoituvat ovat parhaita kehittymisen oppitunteja toiminnallemme. Mitä enemmän kokeilemme uusia asioita, sitä lähemmäs pääsemme ymmärrystä omasta toiminnastamme. Esimerkiksi jos yritys pohtii jonkin maksullisen markkinoinnin kokeilua, mutta ei voi olla varma sen kannattavuudesta on parempi kuitenkin kokeilla. Kokeilussa piilee potentiaali suunnata suuri määrä asiakkaita yritystä kohti ja tuoda yrityksen brändi laajempaan tietoisuuteen. Riskinä kuitenkin on, että yritys menettää osan sen markkinointibudjetista ja asiakkaita ei tällä markkinointi tyylillä saada hankittua. Epäonnistuneesta markkinointikokeilusta yritys kuitenkin hyötyy yllättävän paljon. Se voi analysoida sitä, miksi kokeilu ei onnistunut, miksi ihmiset eivät löytäneet yritystä, mitä olisimme voineet tehdä toisin. Kokeilu opettaa yritystä sille toimivasta markkinoinnista hurjasti ja hyvän analysoinnin avulla se voi saada selville, mitkä ovat ne seikat mitkä aiheuttivat epäonnistuneen markkinoinnin. Tämän avulla pystytään tunnistamaan asiat, joita pitää muuttaa ja seuraava kokeilu voikin olla menestys. Ilman epäonnistumista yritys ei olisi välttämättä koskaan saanut näitä asioita selville. Nyt se tietää mitä asioita ei kannata tehdä ja mihin asioihin kannattaa panostaa. Näin yritys sai markkinointiansa huomattavasti kehittyneempään suuntaan. Näitä seikkoja mitä kirjassa käytiin uteliaisuudesta ja rohkeista kokeiluista pyrin viemään omaan toimintaan pikkuhiljaa enemmän ja enemmän. Rohkeilla kokeiluilla pystyn tunnistamaan jatkossa tärkeät seikat oman yrityksen kannattavasta liiketoiminnasta.

Tulevaisuuden lukujärjestyksessä otettiin myös käsittelyyn kriittinen ajattelu ja tulkinta. Kirjassa kriittistä ajattelua kuvattiin hyväksi siksi, koska se auttaa meitä esittämään hyviä kysymyksiä, kehittämään esiintymistaitoja ja tekemään parempia valintoja päivittäin. Kriittistä ajattelua on monenlaista ja sitä voi suunnata moneen eri asiaan. Kirjassa kriittisen ajattelun tärkeyttä korostetaan tiedon hankinnassa, koska nykyään netti ja sosiaalinen media on täynnä erilaista tietoa, joka ei ole prosessoitua. Pidän omasta näkökulmasta myös uuden informaation kriittistä ajattelua todella tärkeänä, mutta tätäkin taitoa peilasin kuitenkin omaan yritystoimintaan. Nimeltä mainitsematon kollegani otti tämän jossain palaverissa puheeksi. Kun lähdetään tuottamaan jotain uutta ideaa ja innovoimaan on mahdollista, että alun innokkuus ja suuri motivaatio voi sokaista meitä ja laittaa meidät tekemään vääriä päätöksiä. Jos kriittistä ajattelua haluaa peilata liiketoiminnan rakentamiseen, on ajateltava mahdollisia haasteita. On mietittävä tarkkaan mitkä tulevat mahdollisesti olemaan suurimmat kompastuskivet ja miten ne torjutaan. Mille asioille ei ole keksitty vielä ratkaisua ja mikä niissä voi mennä pieleen? Kun yli-innokkaaseen ajatteluun saa tuotua mukaan myös kriittistä ajattelua, pystyy sen avulla ennalta ehkäisemään sudenkuoppia. Mielestäni aluksi onkin tärkeää pohtia selkeät haasteet ja mahdolliset ongelmat läpi. Tämän jälkeen niille pitää yhdessä tuumiin kehitellä ratkaisu. Esimerkiksi jos lähden toteuttamaan jotain lisätoimintaa nykyisen liiketoiminnan laajentamiseksi, on minun mietittävä tarkkaan mitkä ovat mahdolliset haasteet siinä ja miettiä niihin jo etukäteen ratkaisua. Kriittistä ajattelua pitää tapahtua säännöllisin väliajoin, koska yrittäjyydessä ei voi koskaan tietää mikä asia kääntyykin itseä vastaan. Tulevaisuudessa tuon kriittisen ajattelun vahvasti mukaan omaan toimintaan pitämällä palaveria haasteiden ja ongelmien analysoinnista ja niihin ratkaisujen keksimisestä. Kun yrityksessä ongelmat pystytään torjumaan etukäteen, yritys pääsee täyteen potentiaaliin ja kehitysvauhtiin.

Käytäntöön vietäviä oppeja Tulevaisuuden lukujärjestyksestä oli lisääkin, mutta tärkeimpänä ja niin sanottuna kirjan pääoppina pidän uteliaisuutta ja kokeiluita, sekä kriittistä ajattelua. Nämä asiat ovat sellaisia, mitä en ollut aiemmin käytännön tasolla ottanut vakavasti. Muut lukujärjestyksen osa-alueet ovat jo jollain tavalla olleet omassa tekemisessä mukana tai olen ainakin pohtinut niitä jonkin verran. Kirja oli tästä huolimatta loistava teos, joka tarjosi mielestäni juuri niitä asioita, joita tulevaisuuden menestymisessä täytyy ehdottomasti ottaa huomioon. Kirjaa suosittelen kaikille, jotka haluavat kehittää itsessänsä tai yrityksessä asioita, joilla tulee tulevaisuudessa saamaan suuren edun.

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti