Make your own damn Cheese

Kirjoittaja: Lauri Puurula

10 tammikuun, 2022

Lähdeteos: Make your own damn cheese

Lähdeteoksen kirjoittaja: John A. Chuback

Teoriapisteet: 2

Teos oli symbolinen ja oikein tulkittuna se antaa lukijalleen todella paljon. Kirjassa päähahmo on Earl niminen hiiri. Saatat miettiä, mitä? Hiiri? Miten tuollaisesta kirjasta voi saada teoriapisteitä? Kirja kertoo ovelalla metaforisella tarinallaan elämästä ja näkökulmista mistä sitä voi tarkastella, sekä meidän jokaisen haluista.

Labyrintti

Kirjassa Earl asuu labyrintissa, mielestäni labyrintti toimii kirjassa metaforana elämälle. Olen itse ollut joskus Earlin kaltaisessa tilanteessa, jossa elämä tuntuu labyrintiltä, josta yrittää paeta ja etsiä sitä parempaa elämää. Mutta, kun yrittää etsiä jatkuvasti parempaa, ei osaa arvostaa sitä, mitä on jo. Muistan kun aloitin opinnot Tiimiakatemialla, minusta tuntui, kuin kaikki muut olisivat jo experttejä liiketoiminnan pyörittämisessä, monet olivat yrittäjäperheistä tai olivat harjoittaneet itse yrittäjyyttä, itselläni ei ollut kokemusta alasta ollenkaan. Minusta tuntui niin kuin olisin ollut alakynnessä muihin verrattuna, mutta mitä enemmän vietin aikaa heidän kanssaan aloin ymmärtää, että vaikka minulla ei ollut kokemusta alasta oli minulla toisenlaisia vahvuuksia. Halusin päästä pois minun labyrintistäni, mutta kun huomasin labyrinttini erilaisuuden en halunnut vaihtaa sitä, miksi haluaisin samanlaisen labyrintin kuin muut? Kirja vahvisti sitä ajatusta, että meillä kaikilla on omat labyrinttimme ja juustomme niissä.

Juusto

Juustolla kuvattiin kirjassa tarkoitusta, omia haluja ja nautintoa. Kirjan ydinviesti on ’’tee oma juustosi’’, siksi se haastoi minut ajattelemaan, mikä on minun juustoni? Mikä on elämäni tarkoitus, mitä haluan tehdä ja mistä saan nautintoa? Elämäni tarkoitusta en osaa sanoa. Se mitä haluan elämässäni tehdä, on: matkustaa ja asua ulkomailla, omistaa verstaan missä voin puuhailla omaksi ilokseni kaikenlaisia kädentöitä, haluan omistaa paljon ystäviä, haluan olla taloudellisesti riippumaton, haluan omistaa uusia teknologian keksintöjä, perustaa perheen ja tuoda iloa muille ihmisille. Saan nautintoa liikunnasta, hyvästä ruuasta, karaoken laulamisesta pubilla, hölmöilystä ja uusista kokemuksista. Juustot ovat elämämme elixiriä ja siksi on tärkeää määrittää oma juustonsa.

Tavoitteet

Kirja haastoi ajattelemaan, miltä haluamani maailma näyttäisi? Näitä pohtiessani menin syvällisiin ajatuksiin. Haluamani maailma näyttäisi juustoiselta. Haluamassani maailmassa olen tehnyt/teen omaa juustoani eli juuri niitä asioita mistä puhuin aiemmassa kappaleessa, lisäksi haluaisin jossain vaiheessa elämääni pyörittää omaa yritystäni ja tehdä ex tempore -juttuja.

Kirja suositteli tekniikkaa, jossa kirjoitetaan ensin ylös mitä eniten haluaa ja sitten keksii keinot, miten ne voi saada. Älä mieti miksi et saisi saavuttaa asiaa, onko se itsekästä tai mitä muut ajattelevat, jos teet näin tai noin. Näin alat elää elämääsi tavoitteiden ja menetelmien mukaan, jotka tukevat toiveitasi. Se miten pääsisin taloudellisesti riippumattomaksi, on mahdollista toteuttaa sijoituksilla ja siinä pelissä olen jo mukana. Ulkomailla asumista ja matkustamista helpottaa kielitaito ja osaankin jo puhua useampaa kieltä, ja kaiken lisäksi opettelen tällä hetkellä vielä yhtä uutta. Muihin asioihin, joita haluan tehdä, minun täytyy vielä kehitellä menetelmät.

Hiiri

Lopussa Earlille paljastetaan, ettei hän ole hiiri, vaikka on luullut niin ja nyt ymmärtää, että koska hän luuli olevansa hiiri, hän oli elänyt hiiren rajoissa. Earl tajusi, että hän voi määrittää itse kuka hän on, vaikka on aiemmin nähnyt itsensä hiirenä. Suurin esteemme elämässä olemme me itse ja itse asettamamme rajoitteet. Kuten kirjassakin kerrottiin, Earl halusi aluksi paeta labyrintistä, mutta siiten ymmärsi todellisen labyrintin olevan sisällään. Earl oli itse rakentanut labyrinttinsä. Olemme kaikki rakentaneet omat labyrinttimme ja ne rajoittuvat suuresti siten, kuinka paljon uskomme itseemme. Itseensä uskominen ja kyky uskaltaa hyväksyä halunsa ovat menestymisen lähtökohta.

You May Also Like…

Älykäs intuitio

Mikä on se mystinen työkalu, jota Oprah, Einstein, Elon Musk, Steve Jobs, Nikola Tesla ja lukuisat muut aikamme nerot...

Digiyrittäjän käsikirja

Digiyrittäjän käsikirja kertoo, kuinka kannattava konsulttiyritys perustetaan ja kasvatetaan. Digikonsultti voi tehdä...

Suojattu: Lisää liksaa

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti