Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä

Kirjoittaja: Antti Seppälä

5 toukokuun, 2022

Lähdeteos: Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Hannu Sokala ja Juha-Pekka Raeste

Teoriapisteet: 3

Luin Juha-Pekka Raesteen ja Hannu Sokalan kirjoittaman kirjan ”Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä”. Kirja kertoo 50 maailman eri jättiyhtiöistä, joilla kaikilla on oma osuutensa siihen, miten tulevaisuutemme muuttuu. Kirja käsittelee näiden yhtiöiden vaaroja ja riskejä, jotka sisältyvät lailliseen liiketoimintaan ja talouden tavanomaiseen pyörittämiseen. Valitsin kirjan, koska kirja kuulosti mielenkiintoiselta ja olen jo pitempään vastustanut henkilöitä tai yrityksiä, jotka käyttävät asemaansa väärin. Ennen kirjan lukemista tiesin, että jättiyritykset kontrolloivat monia asioita maailmassa, mutten ymmärtänyt, kuinka suuri tuo valta todellisuudessa on. Valitsin kolmen yhtiön kiinnostavimmat tarinat ja kerron niistä tässä reflektiossa. Kerron myös omia mielipiteitäni näistä yhtiöistä ja maailma menosta.

Miten tähän tilanteeseen on jouduttu?

Ennen kuin voimme keskittyä tiettyihin yhtiöihin, on syytä miettiä, miten olemme päätyneet tilanteeseen, jossa jättiyhtiöt kontrolloivat maailmaa. Kun menemme noin kaksi tai kolme vuosikymmentä taaksepäin, niin tulevaisuutta muovasi demokraattiset voimat, pahantahtoiset diktaattorit tai hyväntahtoiset hallitsijat. Nykyään maailman tulevaisuus muovautuu maailman suurimpien yksittäisten yritysten ja niiden omistajien bisneslogiikan ja hoksottimien voimin. Digitaalinen muodonmuutos, tekoälyn ja alustatalouden leviäminen, ihmisten addiktoituminen palveluihin, varallisuuserojen kasvu ja poliittisen järjestelmän hitaus reagoida muutokseen ovat suurimmat syyt jättiyhtiöiden kasvuun. Vuodesta 2000 tähän päivään paras kymmenys yrityksistä oli nostanut katettaan yli 30 prosenttia, kun taas loppujen 90 prosentin katteet olivat pysyneet ennallaan. Tämä osoittaa hyvin jättiyhtiöiden kasvun viimeisen 20 vuoden aikana.

Gazprom
Gazprom on Venäläinen yritys. Sen omistaa presidentti Putinin hyvä ystävä venäläinen oligarkki Alexey Miller. Gazprom on Venäjän suurin yhtiö ja maailman suurin maakaasun tuottaja. Maakaasun lisäksi Gazprom tuottaa öljyä ja omistaa yhden Venäjän päätelevisiokanavan, lentoyhtiön ja jalkapallojoukkueen. Valitsin Gazpromin, koska se on ollut uutisissa Ukrainan sodan takia. Gazpromilla on suuri vaikutus Venäjän sotaan Ukrainassa ja Nato konfliktiin. Juuri eilen uutisoitiin, että Gazprom on katkaissut kaasutoimitukset Puolaan ja Bulgaariaan. Venäjän valtio omistaa enemmistön yhtiön osakkeista, joten päätös oli pikemminkin Venäjän valtion etuja kuin yrityksen tuottoja palvellut päätös. Tämän lisäksi Gazprom on yksi maailman suurimmista hiilidioksidipäästöjen aiheuttajista ja kolmanneksi suurin kasvihuonepäästöjen aiheuttaja vuosina 1988–2015. En osaa arvioida, miten tämänhetkinen sota ja mahdollinen uusiutuvan energian halventuminen vaikuttavat Gazpromiin. Onkin mielenkiintoista nähdä, mitä yhtiölle tapahtuu tulevaisuudessa.

Goldman Sachs

Goldman Sachs on yhdysvaltalainen pankki. Se on yksi maailman suurimmista investointipankeista. Vahvalla asemalla ja hyvillä verkostoilla Goldman Sachs ansaitsee miljardeja dollareita omistajilleen ja johtajilleen. Näitä samoja johtajia ja omistajia on kerta toisensa jälkeen syytetty laittomuuksista ja markkinoiden manipuloimisesta. Usein nämä syytökset ovat olleet totta. Hyviä esimerkkejä tästä ovat vuodet 1929, 1970 ja 2007. Vuonna 1929 Goldman Sachs jäi kiinni sijoituspyramidin pyörittämisestä. Vuonna 1970 Goldman Sachs jäi kiinni Penn Centralin arvopapereiden myynnistä, kun Penn Central oli menossa konkurssiin ja he eivät ilmoittaneet tästä ostajilleen. Vuonna 2007 Goldman Sachs jäi kiinni asiakkaille myydyistä sijoituspapereista, jotka se arvioi itse arvottomiksi. Samaan aikaan Goldman Sachs osti markkinoilta johdannaisia, jotka takasivat sille hyvät tuotot, kun sen juuri myymät arvopaperit muuttuisivat arvottomiksi. Vastaavia esimerkkejä on julkisuudessa paljon, mutta todennäköisesti on myös tapauksia, jotka eivät ole koskaan nousseet julkisuuteen. Goldman Sachs on joutunut maksamaan skandaaleista tuhansien miljoonien dollareiden arvoiset rangaistukset. Uskon, että Goldman Sachs tulee pysymään pitkään investointipankkien huipulla, koska mitkään rangaistukset eivät tunnu vaikuttavan yhtiötä.

Facebook

Facebook on maailman suurin sosiaalisen median verkosto, joka hallitsee neljää maailman seitsemästä suosituimmasta sosiaalisen median palvelusta ja on tämän asemansa avulla miljardien ihmisten salaisuuksien vartija ja hyväksikäyttäjä. Lisäksi Facebookilla on paljon poliittista valtaa. Facebook on poistanut paljon niin sanottujen äärioikeiston tai äärivasemmiston tilejä. Esimerkiksi Yhdysvaltojen entisen presidentin Donald Trumpin tili on poistettu. Mielestäni sosiaalisissa medioissa pitäisi olla sananvapaus lain rikkomiseen saakka, koska ne edustavat nykyajan keskustelu palstaa. En usko, että Facebook on puolueellinen poistaessaan eri toimijoiden tilejä. On mielenkiintoista seurata, miten Facebookin merkitys muuttuu, kun Elon Musk on ostamassa kilpailevaa Twitter-palvelua lupaillen käyttäjilleen nimenomaan sananvapautta. Uskon itse, että Facebookin käyttäjät vähenevät heidän siirtyessään entistä enemmän Tiktokkiin ja Twitteriin.

Johtajien moraali

Perehtyessäni yhtiöiden toimintaan ihmettelin, miten kyseiset johtajat kykenevät toimimaan moraalisesti ja eettisesti niin kyseenalaisesti. Raha ja menestys vaikuttavat ajavan usein moraalin, etiikan ja ihmissuhteiden edelle. Hyvänä esimerkkinä tästä on katsomani elokuva ”The Social Network”, joka kertoo Mark Zuckerbergistä ja Facebookin perustamisesta. Elokuvassa Mark varastaa Facebookin idean kolmelta opiskelijalta ja pettää Markin parhaan kaverin ja yhden Facebookin perustajista sopimuksella, joka pienentää hänen omistustansa 34 prosentista 0.03 prosenttiin. On selvää, että huipulle pääseminen vaatii paljon uhrauksia. En usko, että olisin itse valmis luopumaan moraalistani ja etiikastani tai uhraamaan ihmissuhteitani sen eteen. Mielestäni näiden yhtiöiden johtajat ovat todella kylmiä henkilöitä ja en haluaisi olla tekemisissä heidän kanssaan.

Yhtiöiden tulevaisuus

On todennäköistä, että niin pitkään, kuin ihmiset käyttävät nykyisenkaltaisia digitaalisia palveluita, tulee jättiyhtiöillä olemaan paljon valtaa. Tämän päivän näkymien perusteella on vaikea nähdä, että yhtiöt katoaisivat tai tuo valta merkittävästi pienenisi. Ihmisillä on toki mahdollisuus vaikuttaa yhtiöiden harrastamaan politiikkaan ja toimintoihin, minkä vuoksi haluaisin, että jättiyhtiöiden toiminnasta keskusteltaisiin ja uutisoitaisiin julkisuudessa enemmän.

Loppu ajatukset

Kirja oli mielestäni todella mielenkiintoinen, koska olen kiinnostunut korruption ja vallan väärinkäytön syistä ja taustoista. Parasta kirjassa oli sen uskottava ja realistisen kriittinen tapa analysoida yhtiöiden toimintaa. Kirjan lukemisen myötä ymmärrän paremmin, että menestyksen eteen täytyy usein tehdä isoja uhrauksia. Tämä voi pahimmillaan tehdä sekä ihmisistä että yhtiöiden toiminnasta moraalisesti ja eettisesti epäluotettavia.

You May Also Like…

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti