Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä

Kirjoittaja: Jarkko Sirkiä

19 huhtikuun, 2022

Lähdeteos: Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Juha-Pekka Raeste, Hannu Sokala

Teoriapisteet: 3

Aloitin lukemaan tätä kirjaa, koska kiinnostuin yrityksen tilanteista ja siitä miten suuret yritykset ovat vaikuttaneet maailman kuvaan. Kirjassa oli toki paljon mielenkiintoisia yrityksiä, mutta valitsin pari yritystä, jotka ovat lähes päivittäisessä käytössä omassa arjessa. Näiden lisäksi halusin perehtyä Disneyn tarinaan, koska se on lapsuudessa ollut todella suosittu. Odotukset näihin tarinoihin ovat suuret, koska opin varmasti paljon uutta jokaisesta yrityksestä.

Disney on kirjassa sijalla 23. Suurimmat syyt tähän arvosteluun. Vaikuttaa paljon lasten mieliin. Esimerkiksi Pocahontas elokuvassa päähenkilönä toimivat Pocahontas ja John Smith rakastuvat elokuva aikana ja muuttaa Johnin perään Lontooseen. Tärkeää on kuitenkin ottaa huomioon, että Pocahontas on elokuvassa 12-vuotias ja Smith on 28-vuotias. Jo pelkästään tämän tiedon perusteella voidaan ajatella elokuvien kyseenalaisuutta.

Disneyllä on tapana luoda pahiksista ulkonäöllisesti Trans ihmisiä muistuttavia ja nämä pahikset usein omaavat homomaista käytöstä. Disney luo huonon kuvan näille piirteille ja ajattelematta Disneyn hahmojen piirteet yhdistetään pahuuteen. LGBTQ+ yhteisö vaikkei suoraan, niin saa huonoa valoa Disneyn elokuvista. Tähän kategoriaan sisältyy homoseksuaalisten ja trans piirteiden lisäksi myös erittäin paljon narsistista käyttäytymistä. On sanomattakin selvää, että tällainen ei vain ole oikein.

Esimerkiksi näissä kuvissa ilmenee aikaisemman pohdinnan väittämät. Lisäksi esimerkkinä toimii elokuva Dumbo, jossa päähenkilönä oleva lapsi elefantti juo tynnyrillisen alkoholia. Elokuvassa Dumbo esitetään selkeästi kännissä olevana. Pinocchio elokuvassa esiintyy monessa kohtauksessa lapsikauppaa ja lapsien salakuljettamista. Aladinissa oli alussa laulu, joka oli rasistinen arabeja kohtaan. Ja jatkuvana teemana ilmenee, kuinka ei valkoisella etnisyydellä olevat päähahmot muuttuvat eläimiksi.

Tämä kaikki näytetään lapsille, joka kuulostaa todella oudolle. Vaikka lapset eivät kaikkea tajuakkaan. Kaikki tämä informaatio elokuvista vaikuttaa pakostikin alitajuntaisesti lasten mieleen. Nyt kun olen perehtynyt tämän näkökulman kautta Disneyn tarinaan ja elokuviin, niin on mielenkiintoista kuvitella, mitä kaikkia vaikutteita on tullut mitä en ole tajunnut.

Google

Esimerkiksi google omistaa google translaten. Kun kirjoittaa esimerkiksi, hän siivoaa, nii automaattisesti google kääntää tekijän She muotoon ja kun vaihtaa renkaita, niin automaattisesti tulee teksti He muotoon. Kävin testaamassa tämän, niin väittämä ei ole enää voimassa. Jotain on siis jo tehty asioille.

Google maksaa Applelle 9 miljardia euroa, jotta Applen käyttävät käyttäisivät googlen ilmaista hakokonetta. Data on rahaa. Jos koet saavasi jotain ilmaiseksi, niin sinun panoksesi yritystä kohtaan on rahan arvoista. Google maksaa noin 243 miljoonaa dollaria päivässä sähköön, jolla esimerkiksi kerää dataa käyttäjistään. Vuonna 2014 googlen datacenter Yhdysvalloissa käytti sähköä 70 miljardia kilowattituntia vuodessa. Kun näin miettii, niin itse omistan sähkösopimuksen, jossa hinta on 9,73snt/kwh. 6 811 000 000e maksaisi, jos käyttäisin saman verran sähköä omalla sopimuksellani yhdessä Googlen datacenterissä. Näin suurissa määrissä sähköä on hyvä miettiä, miten sähkö tuotetaan. Nopean selvittämisen tuloksella Google käyttää 100 % uusiutuvaa sähköenergiaa. Ja näin ollen oli ensimmäinen tämän skaalan yritys, joka näin on pystynyt toimimaan. Datan myyminen on suuressa osassa laskujen maksamiseen.

Google tallentaa tietojasi esimerkiksi sivuhistoriasi, vaikka yrität poistaa sen. Sinun pitää mennä sulkemaan tallennus erikseen eri sivun kautta.

PS. https://myactivity.google.com/myactivity Täältä voit itse mennä sulkemaan google jäljityksen.

Facebook

Tämän on varmasti kaikilla ihmisillä käytössä jossain määrin, jos ei ole varta vasten etsinyt jotain muuta alustaa käyttöön. Minulta itseltäni löytyy Facebook tietokoneelta ja puhelimesta. Facebook ihmisten henkilökohtaisia tietoja. Facebook on saanut isoimman laskun, siitä kun rikkoivat yksityisyyttä myymällä tietoa sovelluksen käyttäjistä.

Mark Zukkerbbaiewfiefernsfaäosnl myi ihmisten dataa laittomasti ja joutui oikeudenkäynnin päätöksen mukaan maksamaan 5 miljardin dollarin sakon koituneesta teosta. Hän kuitenkin jatkuvasti vakuuttelee, ettei aio myydä dataa enää.

Vuonna 2014 Facebook teki kyselyn, jossa pyysi käyttäjiä testaamaan oman persoonallisuustyypin. Sovellus keräsi dataa vastanneiden kesken, mutta myös kaikkien vastanneiden Facebook kavereiden data tallennettiin kenenkään huomaamatta. Noin 305 tuhatta käyttäjää latasivat sovellukset, mutta Facebook onnistui kuitenkin keräämään datan 87 miljoonalta käyttäjältä. Ainakin osa datasta myytiin Cambridge analyticalle ja he käyttivät sitä luomaan psykologisia profiileita Yhdysvaltojen vaaleissa äänestäneistä ihmisistä. Tätä dataa käytettiin hyväksi, muun muassa vuoden 2016 presidentin vaaleissa. Isossa osassa oli Donald Trumpin vaalikampanjointi. Sama data on päässyt vaikuttamaan esimerkiksi Brexittiin ja venäjällä öljy-yhtiö Lukoil on myös hyödyntänyt dataa.

Huhhuh olipahan tarinoita. Suurimpana yllätyksenä koin Disneyn tyylit eri elokuvissa. Vaikea kuvitella miten noita elokuvia voitaisiin näyttää tänä päivänä. Mitäköhän vanhemmat miettivät, kun löytävät vanhoja Vhs- kasetteja taikka DVD: eitä, joita ovat lapsuudessa katsoneet. Siellä ei ole sensuuria välttämättä vielä ollut esimerkiksi Aladinissa laulettavaa laulua ajatellessa. Lisäksi se miten pahoja ihmisiä kuvattiin elokuvissa, mietitytti minua tosi paljon. Kuka näitä keksii, oli ensimmäinen ajatus ja miten yhtäläisyys taikka teema jatkui lähes jokaisessa elokuvassa. Toki kirjan aiheen mukaan yrityksistä yritettiinkin nostaa huonompia puolia esiin ja sen takia numeroidakin yritykset vaarallisuus järjestykseen. Jokaisella on varmasti omat näkemyksensä järjestykseen. Kirja oli kuitenkin mielenkiintoinen. Aionkin palata vielä uudemman kerran tiettyihin yrityksiin, koska hyppelin kirjaa eteenpäin.

You May Also Like…

Somevaikuttajaksi!

(Markkinoinnin koulutusohjelma) Viimeaikoina somevaikuttajan työ on kiehtonut minua, siksi päätin lukea Emmi Lehtomaan...

0 kommenttia

Lähetä kommentti