Luovuus

Kirjoittaja: Asser Jäntti

24 helmikuun, 2022

Lähdeteos: Pim! olet luova

Lähdeteoksen kirjoittaja: Lauri Järvilehto

Teoriapisteet: 2

Kirja luovuudesta, joka antaa lukijalle lupauksen: ”Luovuus on sinussa, ja tämän kirjan avulla saat sen esiin.” Kova lupaus ja kirja onnistuu tässä lupauksessaan mainiosti. Kirja antaa loistavan paketin ymmärrykseen siitä mistä hyvät ideat tulevat ja antaa myös työkaluja niiden kehitykseen. Luovuus vaatii kyllä paljon ja sitä voidaan kehittää ihan samalla tavalla kuin mitä tahansa kehityksen kohdetta, nimittäin harjoittelemalla kovasti. Jo syntyessään ihminen pitää sisällään luovuuden lähdettä ja sitä kannattaa varjella ja kehittää. Moni meistä kuitenkin unohtaa luovuutensa kasvaessaan aikuiseksi.

 Miksi lapset ovat luovia? Koska lapset ovat jatkuvasti uuden edessä ja heidän on oltava luovia, koska he elävät keskellä tuntematonta. Lapset eivät yksinkertaisesti tiedä, vaan kokeilevat ja kyselevät. Se miten lasten ympärillä siihen reagoimme, mitä eväitä vanhemmat ja ympäristö lapsille antavat, muokkaavat lapsen mielen maailmaa. Lapset eivät tunne käytäntöjä, tapoja, sanoja, ihanteita tai mielen malleja vielä, eikä lapsi tiedä “miten asioita pitäisi oikeasti tehdä”.

Onko sinua vaadittu olemaan tietynlainen? Onko kerrottu, että asiat kuuluu tehdä juuri tietyllä tavalla? Se on saattanut sysätä sinut kauemmaksi omasta luovuudestasi. Lapsi oppii nopeasti ja jos lapsen kokeilevaan ja uteliaaseen asenteeseen vastataan kieltäen ja pelon kautta, vie kokemus kauemmaksi tästä omasta luontaisesta luovuuden energiasta. Lapsena olemme kaikki riippuvaisia huoltajistamme. Emme tietenkään osaa puolustaa omaa oikeuttamme luovuuteen ja kiitollisuuteen, vaan otamme mitä annetaan. Emmehän vielä tiedä, millä tavalla elämässä selviää ja selviämisen kannalta vanhempamme ovat elämässämme avainasemassa. 

Kun lapsi haluaa mennä ulos vesisateella ja näkee asiassa paljon mahdollisuuksia saattaa aikuinen nähdä vain ongelmia. Aikuinen käyttää aikaisempaa kokemustaan ja ennustaa sen kautta tulevaisuutta. Hän saattaa ajatella, vaikka että sateella kastuu ja sitä kautta sairastuu, vaikka hyvissä sadevaateissa voisi jopa mukavaa vesisateessakin. Tietoisuus ja olettamus asioista tappaa luovuutta surutta. Kirjassa käydään myös läpi sitä, kuinka jo entisaikojen koulu opetti, ettei saa olla väärässä. vaikka väärässä oleminen on yksi tärkeimmistä luovuuden voimavaroista. Jotta pystyy edes kokeilemaan mitään, on oltava valmis olemaan väärässä. Jotta ihminen voi olla luova tarvitsee hän myös taakseen hyvän tietokannan. Tiedon kerääminen ennen luovaa prosessi on siis ensimmäinen avain luovuuden löytämiseen.

Luovantyön prosessin työvaiheet ovat:

1) kerääminen

2) valikointi

3) luonnostelu

4) jalostaminen

5) viimeistely.

Joissakin luovuuden prosessissa kuten jonkun esseen kirjoituksessa, huomaa välillä ongelmia luovuuden käyntiin saamisessa. Sitä helposti lähtee kirjoittamaan asiasta, josta ei ole etsinyt tarpeeksi taustatietoa, jolloin lopputulos harvoin on kovin luova. Viime aikoina on tullut kirjoitettua enemmän ja sen kyllä huomaa, että mitä paremmin tietoa on etsitty, sen vaivattomammin kirjoitusprosessi etenee. Ongelmia tuottaa myös edelleen se, että lähtee liian aikaisessa vaiheessa korjailemaan luonnostaan, vaikka pitäisi antaa kritiikin ja parannuksien tulla loppuvaiheessa prosessia.

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti