Kuinka olla piittaamatta paskaakaan.

Lähdeteos: Kuinka olla piittaamatta paskaakaan

Lähdeteoksen kirjoittaja: Mark Manson

Teoriapisteet: 2

Mark Manson

Kirjan nimi on ihanan provosoivasti rakennettu. Huomio kiinnittyy nopeasti vahvaan toteamukseen ja tällä otsikollahan tämä kirja nimenomaan myydään. Mark Manson ei tosiaan kirjassa puhu välinpitämättömyydestä tai siitä, että asioista ei pitäisi välittää. Kirja pyörii pitkälti omien arvojen, vastuun ja jokaisen itsensä valitsemiensa taisteluiden ympärillä. Kuinka olla piittaamatta paskaakaan toteaa jo ensimmäisillä sivuilla hyvin nopeasti, että välinpitämättömyys on kusipäiden ja epävarmojen tyyppien keino piilottaa oma epävarmuus.

Kirjassa on mielestäni hyviä ajatuksia. En onneksi tiedä vieläkään Mark Mansonin taustoja sillä usein heitän jonkun kirjasta luetut ajatukset romukoppaan, jos kirjailija itse ei ole ammattilainen. Uskoakseni Mansonia ei voi tituleerata ainakaan tieteilijäksi tai muuksi vastaavaksi. Filosofia Mansonilla tässä kirjassa on yksinkertainen; elämä on rankkaa, sinä et ole erityinen, onnellisuus on ontto tavoite ja siksi sinun täytyy keskittyä siihen, mikä on oikeasti merkityksellistä. Simppeliä.

Oikeastihan elämä ei ole noin simppeliä, eikä elämän ongelmia ratkota lukemalla yllä mainittuja lauseita päivittäin aamupalan äärellä. Mansonin mukaan suurin osa nykyihmisten epävarmuuksista tulee siitä, että emme osaa hyväksyä itsessämme keskinkertaisuutta ja tavallisuutta. Ulkonäköpaineet kumpuavat kauneusihanteista, jotka luonnollisesti omaavat vain hyvin harva. Kateus ja epävarmuus omasta suorittamisesta tai urasta tulee, kun ihaillaan niitä harvoja, joilla on rahaa ja menestystä. Sama ilmiö toimii myös toiseen suuntaan. Kun emme halua sijoittua keskelle ja olla mitättömyyksiä, niin teemme numeron siitä mistä se on mahdollista tehdä. 

Woke-kulttuuri pohjautuu pääosin tietenkin todella hienoille ajatuksille, mutta uhriutuminen antaa meille yleensä samanlaisia säväreitä, kuin esimerkiksi päihteet. Emme usein vain miellä sitä nautintoa aiheuttavaksi tunteeksi. Uhriutumalla on helppo nostaa itsensä moraalisesti korkeammalle tasolle, kuin muu ympäristö ja näin saada itselleen vaikutusvaltaa. Vaikutusvallan tunne on yleensä huumaava.

Uskon vahvasti, että ihmisten itsensä vertaileminen Gaussin käyrän ääripäihin on vaikuttavin syy siihen, miksi kapitalismi ylipäätänsä on hallitseva markkinatalousmalli maailmalla. Me emme halua olla keskinkertaisia. Emme halua omaksua ajatusta, että en pysty olemaan parempi tai kauniimpi tai rikkaampi. Sosialismi evää ihmiseltä mahdollisuuden menestyä, eikä ihminen siedä sitä, että sen mahdollisuudet viedään. 

Huonot arvot. Megadeth.

Kirjassa käsiteltiin paljon oman arvomaailman rakentamista ja sitä, mitkä ovat huonoja ja hyviä arvoja. Minkä raamien mukaan elät tätä elämää ja mitä kohti olet matkalla. Keski-iän kriisi usein johtuu siitä, että nuorena uraohjuksena on haaveillut perheestä, omakotitalosta, autosta, koirasta ja lomamökistä. Kun nämä haaveillut asiat on sitten saavutettu niin jäljelle ei jää mitään tavoitteita. Pitkäaikaisimmat haaveet on toteutettu ja olet enemmän hukassa, kuin koskaan ennen. Materialistiset tavoitteet ja arvot ovat huonoja, koska ne eivät tuo elämään merkityksellisyyttä. Ne vievät elämää jatkuvan materian kulutuksen ja auton vuosittain päivittämisen ääreen. Koen, että kestävien unelmien rakentaminen on haastavaa, sillä en tiedä millaiseen unelmaan pitäisi olla tyytyväinen. Pitäisi ymmärtää, että unelmaa voi myös matkan varrella muuttaa. Päätös johonkin suuntaan lähtemisestä olisi tärkeämpää, kuin täydellisen, juuri minulle räätälöidyn tavoitteen tai unelman keksiminen.

Kitaristi Dave Mustaine sai potkut entisestä bändistään ja asetti itselleen tavoitteeksi ja elämäntyöksi rakentaa uudesta bändistään niin hemmetin kova, että vanhat bändikaverit kuolevat kateuteen. Mustainen uusi bändi oli Megadeth. Yhtye on metalligenren legendaarisimpia bändejä ja heidän levyjään on myyty kymmeniä miljoonia. Dave Mustaine oli silti onneton, koska hänen entinen bändinsä, Metallica, myi levyjään satoja miljoonia kappaleita. Megadeth on yksi kaikkien aikojen metallibändeistä ikinä, mutta Metallica on yksi kaikkien aikojen suurimpia yhtyeitä verrattuna kaikkiin mahdollisiin yhtyeisiin. Mustaine oli arvottanut elämänsä väärin. Hän olisi voinut nauttia elämästään maailman parhaana kitaristina, mutta muuttui onnettomaksi ollessaan omassa päässään häviäjä.

Pinnallisuuteen ja itsesääliin kannustavat arvot ovat siis todella huonoja ja elämää köyhdyttäviä. Unelmatreeneissämme kävimme läpi toisemme unelmia ja hyvän unelman rakentaminen on itseasiassa vaikeaa. Itsensä haastaminen ja kehittäminen vain omaa itseä varten esimerkiksi ammatillisesti ajateltuna vie itseä paljon pidemmälle, kuin itsensä kehittäminen sitä varten, että haluaa olla vain parempi, kuin joku muu. 

Oman aikansa kohdistaminen oikeasti tärkeille ihmisille, mahdollisimman monen ihmisen sijaan tuo itselle paljon enemmän. Jokainen tietenkin määrittelee oman ajatus- ja arvomaailmansa, kuin itse haluaa, mutta sen tarkasti tekeminen on tärkeää. omien unelmien aktiivinen pohdiskelu ja niiden merkityksien selkeyttäminen helpottaa oman arvomaailman luomista ja tuo omaan elämään merkityksellisyyttä. 

Yrityselämässä tavoitteet ja unelmat on hyvä rakentaa samalla tavalla. Kasvustrategia on toimivampi, kun tavoitteita mietitään pitkäjänteisemmin ja arvoihin pohjautuvasti. Hyvän yrityskulttuurin rakentaminen on myös helpompaa, kun yrityksen toimintaa ohjaavat hyvät tavoitteet ja rakentavat arvot. 

Syytön vai syyllinen.

Ongelmat, joita elämän aikana kohtaa ei välttämättä johdu itsestä, eikä välttämättä ole oma syy. Vastuu ongelmaan reagoinnista on silti aina henkilöllä itsellään. Kun vastuuta ja syyllisyyttä luullaan samaksi asiaksi on helppo sysätä vastuu omista ongelmien ratkaisemisesta, jollekin toiselle. Suuri virhe on etsiä kaikkeen aina syyllinen. Syyllisen löytäminen ei ongelmien ratkaisemisessa ole olennaista vaan ongelmaan reagoiminen ja ratkaisujen etsiminen.

Työelämässä huomaa usein, että virheille etsitään hirveällä energialla ensimmäisenä syyllinen, vaikka ongelman ratkaiseminen ja siitä oppiminen olisi lähtökohtaisesti tärkeämpää. Syyllisen etsiminen ja ongelmien sysääminen jonkun toisen harteille tuo säväreitä. Myös projekteissa tulee etsittyä virheille nopeasti ensimmäisenä syyllistä, mikä on aivan väärin. Menestyminen johtuu sinnikkäästä epäonnistumisesta, eikä virheistä voida aina rankaista. Saman virheen toistaminen useaan kertaan on asia erikseen. 

Meidän osuuskunnat on alustoja, joissa pääsee tekemään virheitä. Alustaa pitäisi jalostaa vielä siten, että virheitä pääsee tekemään hyvällä omatunnolla. Asioiden testaaminen ja niissä epäonnistuminen vie meitä kohti niitä asioita, joista oikeasti välitämme. Intohimo ei ole asia, joka kävelee vastaan, kättelee ja toteaa, että tässä minä nyt olen. Intohimo ja merkityksellisyys täytyy löytää ja siihen pitää totutella. Samalla tavoin, kuin lapset kokeilevat eri harrastuksia, joista sitten löytävät suosikkinsa, niin meidän pitäisi kokeilla uusia asioita ja työtehtäviä.

Wiljami Jokela

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti