Luottamus ja tiimityöskentely

Kirjoittaja: Petteri Suomalainen

15 lokakuun, 2021

Lähdeteos: Karhuryhmä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Heidi Holmavuo, Harri Gustafsberg

Teoriapisteet: 2

Heidi Holmavuon ja Harri Gustafsbergin kirjoittama Karhuryhmä kertoo entisen poliisin erikoisryhmän jäsenen urasta ja tarinasta. Poliisi Harri Gustafsberg kertoo hyvin yksityiskohtiasesti hänen työkeikoistaan ja tehtävistään ja siitä, miten pelko ja jännitys vaikuttavat ihmiseen. Kirjassa käsitellään myös paljon neuvottelutilanteita erilaisten ihmisten ja monesti myös rikollisten tai epäiltyjen kanssa.

Luin kirjan jo kesällä 2021, jolloin ajatukseni olivat pois opiskelusta ja nyt kun palaan kirjaan takaisin niin huomaan paljon asioita, joihin en ollut kiinnittänyt huomiota. Mielestäni kirjassa selitetyt kohtaukset valtaosassa käsittelevät tiimityöskentelyä ja neuvottelutaitoja. Suurin oppini kirjasta on ehkä juuri neuvottelutaidot, joita Gustafsberg hyödyntää uhkaavissa tilanteissa. Yksi tilanne, jossa poliisi joutui neuvottelemaan pitkään uhkaavasti käyttäytyvän ihmisen kanssa, joka piti hallussaan teräasetta, kertoo poliisin kärsivällisyydestä ja ammattitaidosta. Lopulta kohde antautui ilman, että jouduttiin käyttämään asetta tai koiraa. Tapa, jolla kirjan poliisi saa neuvottelukumppanille turvallisen ja kunnioitetun olon on kiehtovaa. Sama pätee mielestäni kaikkiin neuvotteluihin, joissa oman mielipiteen tai toimintatavan läpi runnominen on avainasemassa. Neuvottelun vastapuoliselle henkilölle pitää järkiperustein perustella oma mielipide, eikä sanat saa olla hyökkääviä tai loukkaavia. Tunteet pitää siis sulkea pois ja henkilökohtaisuuksiin ei saa mennä, vaikka kuinka alkaisi sapettamaan.

Myös karhuryhmän tiimityöskentely on ihailtavaa. Tilanteet omassa elämässäni harvoin ovat yhtä vakavia ja vaarallisia kuin kirjassa, mutta ovat ne kuitenkin rinnastettavissa toisiinsa. Luottamus omaan tiimikaveriin ja hänen ammattitaitoihinsa ovat valtavassa roolissa. Kun olen ryhtynyt tiimiyrittäjäksi niin välillä on todella haastavaa antaa käsiteltävä asia tai tehtävä työ jonkun toisen kontolle, koska aina ei ole vaadittavaa luottamusta. Se on suuri oppimisen paikka Tiimiakatemialla. Kaikkea ei voi tiimissä tehdä itse, joten luottamuksen rakentaminen on elintärkeää. tietenkin kirjan poliisit ovat toisilleen tuttuja. Omassa tiimissäni on paljon vieraita ihmisiä, joka luonnollisesti tuo haasteita. Luottamuksen ensi askel on kuitenkin jossain vaiheessa vain otettava. Se on suuri oppimisen paikka.

You May Also Like…

Innostuminen

Innostus on positiivista pulppuilevaa tunnetta ihmisen sisällä. Innostuneena ihminen on energinen ja motivoitunut...

0 kommenttia

Lähetä kommentti