Johda tunteita, menesty työelämässä

Kirjoittaja: Veeti Rastas

15 lokakuun, 2021

Lähdeteos: Johda tunteita

Lähdeteoksen kirjoittaja: Camilla Tuominen

Teoriapisteet: 2

Pelkkä järki ei riitä. Tunteita täytyy oppia tuntemaan ja käsittelemään, sekä ymmärtämään miksi tunnen näin. Oppia ymmärtämään tunteiden, ajattelun ja tekojen välistä yhteyttä.

Tunteet

Emme voi kytkeä tunteita pois päältä, vaan jokaisen täytyy oppia elämään niiden kanssa. Tunteiden hallintaa täytyy opetella. Kirjassa puhuttiin siitä, kuinka voit muuttaa tunteesi ulkopuoliseksi tiedoksi ja tehdä sen avulla järkevämpiä päätöksiä. Mukava ajatus, en osaa sanoa kuinka se sitten käytännössä toimii. Ehkä se perustuu siihen, että syvemmän merkityksen löytäminen, miksi näin tunnen, auttaa selvittämään tunteen kanssa toimimiseen. Kyky tunnistaa ja nimetä ongelmat auttaa myös niiden kanssa toimimisessa. 

Jokaisen tunteilla on väliä tiimi pelaamisessa. Muiden tunteiden tunnistaminen on tärkeää siinä missä omienkin, jotta työskentely sujuu mukavammin. Kun tiimissä tunnetaan toisemme paremmin, sitä helpompi meidän on antaa toisille palautetta ja näin ollen kehittyä tiiminä. 

Kun opimme tunnistamaan toistemme heikkoudet, pystymme tiiminä auttamaan toista kehittymään kehityskohdissa.

Luottamus

Kirjassa on isossa roolissa luottamus. Luottamuksen tärkeys työporukassa on elintärkeä toimivuuden kannalta. Meillä Devetassa kuvailisin luottamusta niin, että luotamme toisiimme ihmisinä, mutta luottamus ei välttämättä ole tekijänä halutulla tasolla. Sovittuja asioita jää tekemättä ja luottamus kärsii. Kukaan ei ole tehnyt mitään peruuttamatonta, joten luottamukselle on vielä toinen mahdollisuus. Tekemisen kautta. 

Oikea uhka vai kauhukuva?

Hyppäätkö jo suoraan siihen kohtaan, että tämä tulee menemään aivan päin seiniä, ennen kuin olet aloittanutkaan? Mistä sen tietää? Tunteiden hallitseminen on tärkeää, kun on aloittamassa tekemään jotain. Jotain sellaista mikä saattaa pelottaa/jännittää. Alkaa helposti maalaamaan kauhukuvaa, joka ei vastaa realiteettiä. Silloin jää paljon tekemättä. Saatan itse sortua moiseen toisinaan. Uskon myös että moni muu. 

Olen kokenut, että tällaisissa tilanteissa ei auta muu kuin mennä ja tehdä. Hetken rauhoittelu ja hengittely ja menoks!

Tunteemme siis hallitsevat ja muokkaavat ympäristöämme hyvinkin paljon, mielestäni täysin. Elämä on mentaali peli. Meidän täytyy oppia tunnistamaan ja hallitsemaan tunteitamme niin hyvässä kuin pahassa ja opetella elämään niiden kanssa. Oppia keinoja joilla hallita esimerkiksi epäröinnin tunteita, että ne ei ole esteenä meidän tekemiselle.

You May Also Like…

Digital Garage

Google digital garage on monelle akatemialaiselle tuttu Googlen ilmaiskurssi, joka käsittelee muun muassa...

Uteliaisuuden taito

Hanna Siefenin Uteliaisuuden taito käsittelee uteliaisuutta psykologin näkökulmasta ja sitä, kuinka uteliaisuus on...

Matkan opas

Johdanto Nappasin Tiimiakatemian kirja hyllystä tämän Saku Tuomisen ja Risto Kuulasmaan kirjoittaman kirjan...

0 kommenttia

Lähetä kommentti