Laiskat alaiset ympärilläni – Miksi jotkut työntekijät eivät tunnu saavan yhtään mitään aikaiseksi

Kirjoittaja: Essi ollonqvist

23 helmikuun, 2021

Lähdeteos: Laiskat alaiset ympärilläni - miksi jotkut työntekijät eivät tunnu saavan yhtään mitään aikaiseksi

Lähdeteoksen kirjoittaja: Thomas Erikson

Teoriapisteet: 2

Miten keltainen johtaa?

Luin Thomas Eriksonin johtamisen kirjan Laiskat alaiset ympärilläni. Olen itse todella tykästynyt Thomas Eriksonin teoksiin ja huomannut niistä todella paljon oppivani. Olen kehittänyt itseäni akatemian aikana paljon johtajana, koska se tuntuu omalta jutulta. Minulla on vielä paljon kehitettävää, mutta tämän kirjan jälkeen tiedän tarkemmin, mitä minun tulee kehittää jatkossa ensisijaisesti.

Miksi päädyin lukemaan sitten tämän kirjan? Olen huomannut, että ympärilläni on ihmisiä, jotka eivät vaan saa mitään aikaiseksi tai ainakin se näyttää tältä minun mielestäni. Onneksi kuitenkin otin lukulistalleni tämän kirjan. Ihmisten johtaminen on oikeasti tosi haasteellista, eikä helppoa.

Keltainen minä

Lyhyesti, kirjassa ihmiset lajitellaan neljän eri värin mukaan. Meissä kussakin on yleensä useampaa väriä, mutta joku tai jotkut värit ovat enemmän hallitsevia. Minun kohdallani puolestaan värien jakautuminen on todella selkeää. Minun päävärini on keltainen. Keltaiset ihmiset sopivat usein johtajiksi. Keltainen sopii esimerkiksi erittäin hyvin myyntitiimin johtajaksi, mutta toisaalta keltaisia harvoin näkee esimerkiksi teknologian huippukärjen esimiesosastolla. Eli keltainen on hyvinkin luontainen valinta johtajaksi, mutta värikkäänä, pirskahtelevana tyyppinä hänellä on selvät vahvuudet ja valmiudet johtajana sekä vastaavasti selvät heikkoudet, jotka liittyvät pääsääntöisesti eri värien välisiin eroavaisuuksiin. Keltainen on huippuviestijä, mutta mihin hänen johtamisensa sitten kaatuu?

Kirjassa arvioitiin kunkin värin johtaja vs. alaisuus -suhdetta. Esittelen seuraavaksi analyysit keltaisen johtajan ja heidän alaisensa yhteensopivuudesta työpaikalla.

Keltainen johtaja ja punainen alainen – erittäin hyvä

Keltainen johtaja ja keltainen johtaja – erittäin hyvä

Keltainen johtaja ja vihreä alainen – hyvä

Keltainen johtaja ja sininen alainen – erittäin surkea

Tämäkin osoittaa jo sen, että keltainen on johtajatyyppi.

 

Turhauttavia haasteita

Mihin oma johtamiseni ensimmäisenä kaatuu? Se on hyvin perinteinen, keltainen haaste. Jos huomaan, ettei asiat hoidu, kynnykseni haalia toisen työtehtävä itselleni on aivan surkean alhainen. Tai jos olisi jokin työtehtävä tarjolla ja minun pitäisi se opettaa ja organisoida projektiryhmäläisille, teen sen rehellisesti usein itse. Ajattelen, että säästän vain näin aikaa, jos teen sen itse. Ainakin tulee asia hoidettua 100% varmuudella, kun teen sen itse.

Jos haluan tuolla tyylillä edetä, olen kaukana johtajasta. Enemmänkin vaikutan projektiryhmän jäseneltä, kuka suorittaa asioita. Johtajahan ei suorita tehtäviä, vaan hän luo puitteet ja ympäristön, että muut hoitavat tehtävät. Hän on kaksi askelta edellä muita.

Toinen asia, mihin olen törmännyt, on jatkuva varmistaminen. Se on minulle täysin vieras käsite. Kirjassa se nostettiin yhdeksi johtajan tärkeimmäksi työtehtäväksi. Varmista, varmista ja varmista. Tämä ajatus kuulostaa vaan minun korvaani täysin järjettömältä. Jos ison osan työajastani käyttäisin varmistamiseen, niin mielestäni se tuntuisi ajan hukkaan heittämiseltä. Mutta se on kai aika iso osa ihmisten johtamisessa. Jatkossa minun pitää varata aikaa tälle asialle, eikä johtajana ohittaa tätä ajatusta, mitä moni tarvitsee voidakseen tehdä töitä.

Kohti onnistumisia

Huomasin myös tapahtumaprojektissa, että minun pitää jatkossa olla selkeämpi. Annoin yhden tehtävän työstettäväksi parille henkilölle, eikä mitään alkanut tapahtumaan. Kyselin tietty perusasiat, että onko tehtävänanto selkeä, miten menee ja tarvitsetteko lisäapuja. Kaikki oli kuulemma ok. Olin itsekin hetken kuutamolla, että mistä voi kiikastaa. Olen ollut itse todella selkeä ja tehtävänanto on ymmärretty, mutta silti jossain mättää. Keksin ottaa siihen väliin yksärit ja asiat alkoivat selviämään.

Pohdimme yksäreissä tehtävänantoa yhdessä kahden kesken. Älysin silloin, että tehtävä on kyllä selkeä, mutta siihen on äärettömän hankala minunkin tarttua. Ymmärrän, mitä pitää tehdä, mutta jostain syystä minultakaan ei tullut tehtävään mitään ideoita. Syytin muita, mutta tämähän oli minun vikani. Minun pitää pystyä tarjoamaan tarpeeksi selvät tehtävänannot. Ja tätä ”selkeyttä” on erilaista. Se ei ole pelkkää suoraa viestintää.

Yksäreissä työn touhun keskellä nousi myös ajatuksia. Opin tuntemaan entistä paremmin tyypit. Yhden kanssa keskustellessa nousi ilmi, että hän tykkää tehdä yksin asioita. No hänet oli jokaisessa tehtävänannossa laitettu tekemään yhdessä parin kanssa. Entiselle Essille olisi varmaan noussut ajatus, että miksiköhän tuokin tieto piti pimittää, mutta olisinko itsekään tuonut tuollaista asiaa itseohjautuvasti esille? No en todennäköisesti. Se vaati sen meidän keskustelumme muista asioista. Yksärin jälkeen olen laittanut hänet tekemään yksin töitä, ja sen jälkeen kynä on alkanut sauhuamaan erilaisia tekstejä. Vähän väliä sähköpostiini kilahtaa ehdotus jostain myyntipuheesta. Tuo on yksi esimerkki, mistä olen todella ylpeä. Löysimme yhdessä hänelle sopivan, innostavan tavan toteuttaa omalta osaltaan projektia.

Pohdintaa

Kirjan innoittaman innostuin vielä pohtimaan omaa johtamisfilosofiaani. En ole siihen jälkeen viime kevään palannut. Tykkään johtaa, mutta mikä on johtamisen missioni ja visioni?

Minun johtamiseni missio

Haluan olla johtaja, enkä pomo. Kun olen omalla toiminnallani ohjannut kunkin saavuttamaan onnistumisensa, tiedän olevani johtaja.

Minun johtamiseni visio

Haluan olla mahdollistaja. Jokaisessa meissä on valtava potentiaali. Kun olemme saaneet yhdessä sen räjäytettyä valloilleen, tiedän olevani perillä.

You May Also Like…

Henkilöstöanalytiikka

Henkilöstöanalytiikka

Jaana Saramies, Maria Törnroos Tässä kirjassa on mielestäni paljon hyviä juttuja, joita Tiimiakatemian rekrypälen...

Viha rakkaus Makia.

Viha rakkaus Makia.

Jani Niipola Viime vuonna julkaistu kirja Viha rakkaus Makia, tiivistää yhtiin kansiin Makian koko tarinan sen...

Peilejä johtamiseen

Peilejä johtamiseen Pekka Mattilan kirja Peilejä johtamiseen – kirja käsittelee johtamisen haasteita monista eri...

0 kommenttia

Lähetä kommentti