Kuinka olla piittaamatta paskaakaan

Kirjoittaja: Elias Uguccioni

22 helmikuun, 2022

Lähdeteos: Kuinka olla piittaamatta paskaakaan

Lähdeteoksen kirjoittaja: Mark Manson

Teoriapisteet: 2

Olin suunnittelut, että tässä sprinttistä luen vain johtajuus aiheisia kirjoja, mutta tämä pääsi mukaan kirjalistalle monen suosituksen jälkeen. Kirja on todella helppoa luettavaa ja pidin siitä sen takia, että siinä on ronskia kieltä ja asiat sanotaan suoraan. Kirjassa käytettiin paljon esimerkkejä mistä pidin sillä niiden avulla on huomattavasti helpompi hahmottaa asioita.

Olemme syntyneet valmiiseen maailmaan, missä asiat ovat liian helppoja. Olemme monesti liian turhamaisia. Rupesin miettimään, onko oikeasti se missä ravintolassa syödään tai minne lähdetään seuraavalle lomalle niin iso ongelma. Pitäisikö minun piitata tällaisista asioista paskakaan? Olisiko parempi vain varata edullisin loma ja kävellä vain johonkin ravintolaan. Valmiissa maailmassa, jossa kaikki on hyvin, on aikaa miettiä tämän kaltaisia asioita. Mielestäni se ei ole huono asia välittää millaisia kokemuksia saa, niiden pohtiminen ja suunnittelu voi parantaa kokemusta.

Välinpitämättömyys on eri asian kuin olla piittaamatta paskaakaan. Kirjassa Mark Manson kertoo, että on tärkeää välittää asioista, kunhan ne ovat oikeita. Olen samaa mieltä asiasta ja minulle onkin aina ollut suhteellisen helppoa olla piittaamatta asioista mitkä minua ei kiinnosta. Pidän myös tärkeänä kykyä olla piittaamatta epäonnistumisista, ja siitä mitä mieltä muut ovat tekemisistäsi, sillä aina, jos teet jotain mikä on mielestäsi merkityksellistä, on se jonkun muun mielestä noloa, outoa, tyhmää tai muuten vaan turhaa.

Huomasin, miten tärkeää on pystyä olla piittaamatta paskaakaan, kun olin kaupankassalla töissä missä joka toinen mummo tuli narisemaan puuttuvasta 5 sentin tarjouksesta ja juopot tulivat alkoholin myyntiajan (yhdyssana) jälkeen vinkumaan miksi minä olen niin tiukka, että en myy heille edes muutamaa bisseä. Monesti teki mieli sanoa niille juopoille, että minulle se olisi aivan saman mihin aikaan he kaljaa joisivat, mutta suomen laki kieltää sen myymisen sallitun ajan ulkopuolella.

Lähdin pohtimaan, miten voisin viedä kirjan oppeja entistä enemmän projekteihin. Nyt kuin olemme aloittaneet Kulman pojat -kiinteistöhuolto projektin markkinoinnin ja toivottavasti saamme keikkoja lisää. Uusien kohteiden myötä tulee vastaan ennemmin tai myöhemmin ensimmäinen reklamaatio. Siinä on osattava piitata ja olla piittaamatta. On osattava miettiä, miten voitaisiin korjata tilanne asiakkaalle ja miten hänen negatiivinen kokemuksensa saataisiin positiiviseksi. Lisäksi on mietittävä, onko se niin iso asia ja pitää osata päästä asian yli eikä antaa sen lannistaa.

Mark kertoi kirjassa, että moni tuntee epäonnistuvansa, jos on keskivertoinen. Se ei mielestäni pidä paikkaansa, sillä ei ole mitenkään mahdollista, että jokaisesta tuli huippuosaajia tai supertähtiä. Toki keskivetoiset jäävät harvemmin kenenkään mieleen, kuin todella hyvin onnistuneet tai sitten todella huonosti onnistuneet. Tietenkin itse tähtää ja toivon menestyväni yrittäjänä, mutta pitää yrittää pitää mielessä, että jos yrityksestäni ei tule seuraavaa Microsoftia se on ihan ok. Toisaalta tällä hetkellä tuntuu, että en tyytyisi siihen, että firma ei menestyisi. Silloin olisi varmaan lähdettävä tekemään hommaa jollain tapaa eri lailla tai vaihtaa kokonaan alaa.

Tiimissämme on paljon stressaajia ja olen miettinyt, miten voisin auttaa heitä olemaan piittaamatta pienistä ja turhista asioista. Sillä jos pystymme olemaan piittaamatta mitättömyyksistä pystymme olemaan tehokkaampia työnteossa ja säästämme aikaa, kun emme tavoittele täydellisyyttä. Käytäntöön kirjasta jäi lähinnä ajatuksia ja mietteitä, miten suhtautua erilaisiin tilanteisiin. Konkreettista jäi vähän kirjasta käteen, mutta varmaan kliseinen lause ”älä luovuta vastoinkäymisistä huolimatta” joka kirjassa oli muotoiltu minulle sopivammaksi ”älä piittaa paskaakaan epäonnistumisista” oli sellainen juttu, josta pitää yrittää pitää kiinni.

You May Also Like…

Älykäs intuitio

Mikä on se mystinen työkalu, jota Oprah, Einstein, Elon Musk, Steve Jobs, Nikola Tesla ja lukuisat muut aikamme nerot...

Digiyrittäjän käsikirja

Digiyrittäjän käsikirja kertoo, kuinka kannattava konsulttiyritys perustetaan ja kasvatetaan. Digikonsultti voi tehdä...

Suojattu: Lisää liksaa

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti