Kehnot pomot ympärilläni

Kirjoittaja: Elias Uguccioni

22 helmikuun, 2022

Lähdeteos: Kehnot pomot ympärilläni

Lähdeteoksen kirjoittaja: Thomas Erikson

Teoriapisteet: 2

Tässä sprintissä ajattelin kuunnella pelkästään johtajuus aiheisia kirjoja, sillä viime vuoden puolella en tainnut kuunnella yhtäkään johtajuuskirjaa. Kirjassa käsitellään erilaisia johtajatyyppejä, jotka tässä kirjassa on luokiteltu neljään eri käyttäytymismalleihin. Kirja oli suhteellisen rento ja mieluisaa kuunneltavaan, tulen todennäköisesti kuuntelemaan kirjasta myös jatko osan Laiskat alaiset ympärilläni, vaikka kirjasta ei saa suoria vastauksia kysymyksiin, mutta se auttaa ymmärtämään toisten toiminta malleja.

Kirjassa pomot luokitellaan neljään eri väri ryhmään, joista jokainen on erilainen, vaikka esimies voi olla useampaan eri väriä. Joskus Tiimiakatemian alkuvaiheessa teimme testin, josta selvisi tiimiläistemme värit.

Keltainen

Keltaiset pomot ovat yleensä kaikkien alaisten mieleen. Keltaiset pomot usein antavat paljon positiivista palautetta alaisille. Keltaisten pomojen on usein hankala antaa negatiivista palautetta. Keltainen pomo on usein itsevarma ja luottaa alaisiinsa.

Itse koen, että minussa on hieman keltaista johtajuutta, jota on toki vielä vaikea sanoa, koska työ kokemusta minulla vielä ei paljoa ole.

Sininen

Siniset johtajat ovat tarkkoja ja he saattavat tarkistaa saman asiakirjan monta kertaa. He seuraavat sääntöjä todella tarkasti ja sen takia usein siniset johtajat vaikuttavat kylmiltä.

En muista milloin olisin lukenut ohjeita ennen, jonkun homman aloittamista yleensä ohjeet kaivetaan esille siinä vaiheessa, kun on jo jokin ongelma.

Punainen

Punaiset johtajat ovat usein hyvin asia keskeisiä. He pitävät haasteista ja heillä on usein kova vauhti päällä. He ovat yleensä kylmiä johtajia, joille tärkeintä on tulos eikä alaisten tunteet. Punaisten johtajien on helppo antaa alaisilleen potkut, jos tulosta ei tule.

Koen itseni pääosin punaiseksi johtajaksi, vaikka se ei välttämättä ole paras johtajatyyppi.

Vihreä

Vihreät johtajat eivät pidä muutoksesta ja heidän johtajamallinsa ovat usein vanhanaikaisia ja hokevat ennen kaikki oli paremmin.

Vihreässä johtajassa näen hyvin vähän itseäni ehkä jopa vähemmän, kuin sinisessä.

Eniten haluaisin oppia sinistä roolia lisää, sillä en ole hirveän täsmällinen ja usein saatan hutaista hommat mitkä minua ei hirveästi kiinnosta. Pystyin samaistumaan punaiseen siitä paljon, että tylsistyy nopeasti samanlaisiin ja rutiinin omaisiin töihin. Keltaisesta samaistuin toisten miellyttämisen tarpeeseen, lisäksi keltaisia kuivailtiin helposti triggeröityviksi, kun muut kinastelevat pienistä asioista. Työskentelen itse mieluiten ryhmässä tai vähintään yhden työkaverin kanssa. Vihreästä johtajasta en löytänyt mitään muuta itsestäni kuin sen, että hommia jää viimeistelemättä, se on tapa, josta tahtoisin päästä eroon.

Hyvän johtajan on osattava motivoida alaisia. Pelkkien alaisten väriprofiilien tunnistaminen ja niiden mukaan johtaminen ei riitä. Pitää oppimia mikä kutakin työtekijää motivoi. Jotain voi motivoida kehut toista selkeät ohjeet kolmatta vapaat työ ajat.

Mielestäni tiimissämme löytyy oikeastaan kaiken värisiä henkilöitä ja siitä on varmasti meille hyötyä sillä joihinkin tehtäviin toisen väriset tyypit soveltuvat paremmin, kuin toiset. Punaiset ja siniset tyypit tulevat vain huomattavasti enemmän esille ja siksi kun rupesin miettimään mitä tiimistämme löytyy eniten, olivat ne ensimmäisenä mielessä, mutta mielestäni eniten on kuitenkin keltaisia. Keltaiset ovat hyvä tiimimme ilmapiirin kannalta. Itse tulen kuitenkin parhaiten toimeen punaisten kanssa, koska pidän tekemisestä ja asioiden suoraan sanomisesta. Sain tästä kirjasta jonkin verran vinkkejä alkaneeseen talouspäällikön roolin. Käytäntöön kirjasta menee ehdottomasti sinisen väriprofiilin opetteleminen, sillä talouspäällikkönä on oltava tarkkana asiakirjojen ja laskujen kanssa. Lisäksi yritän välttää punakeltaista väriprofilointia stressaavia asioita.

You May Also Like…

Älykäs intuitio

Mikä on se mystinen työkalu, jota Oprah, Einstein, Elon Musk, Steve Jobs, Nikola Tesla ja lukuisat muut aikamme nerot...

Digiyrittäjän käsikirja

Digiyrittäjän käsikirja kertoo, kuinka kannattava konsulttiyritys perustetaan ja kasvatetaan. Digikonsultti voi tehdä...

Suojattu: Lisää liksaa

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti