Kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi

Kirjoittaja: Ville Lehtola

22 maaliskuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi                                                               Ville Lehtola

 

Timo Lehtosen kirjoittama kirja, Kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi, kertoo kuvitetusti akatemialaisten tarinaa aina perustamisvuodesta (1993) melkein nykypäivään asti. Kirjassa myös nostetaan isosti esille Belbininin tiimiroolit, näitä en sen kummemmin kuitenkaan tässä avaa. Haluaisin lisätä vielä seuraavan asian, tämän tulisi olla jollain tapaa liitännäinen akatemian pääsykokeisiin, kirja antaisi niin paljon vinkkejä akatemialla aloittavalle henkilölle, kuinka toimia kussakin tilanteessa ja niin edespäin.

Isossa roolissa tiimiyrittäjänä olemista on tottakai uskallus kokeilla asioita, tehdä virheitä ja oppia niistä. Esimerkiksi itse akatemialla saapuessane olin tehnyt töitä postilla ja ravintola alalla, ei mitään super rakettitiedettä tai muutenkaan haastavaa hommaa, en ollut kovin kova heittäytyjä, vaan lähinnä hiljaisempi nurkasta tekemistä seuraava yksilö. Onneksi Sain tiimiini muutaman vähän menevämmän kaverin jotka auttoivat minutkin ulos kuorestani aika nopeaa. Alussa tuli tehtyä virheitä, niin yksilönä, kuin tiiminäkin. Näistä opittiin ja edettiin kohti seuraavia haasteita, aivan kuten Lehtonen kirjassaan kannustaa tekemäänkin.
Toki tänä päivänäkin pelkään tehdä virheitä kun kyseessä on asiakkaille tehtävät työt, mutta olen oppinut kontrolloimaan itseäni niiden sattuessa eteen. En enää jää tuleen makaamaan vaan opin virheistäni ja jatkan eteenpäin kahta kauheammin ja varmempana onnistumisestani.

Kirjassa myös mainitaan isosti dialogin merkitys tiimiyrityksen toiminnassa, ja myös jotain aloittelevalle tiimiyrittäjälle varmasti mystistä, tiimisopimus.
Mikä ihmeen tiimisopimus voisi vasta aloittanut kysyä, kyseessähän siis on tiiminkeskeinen sopimus esimerkiksi pelisäännöistä koskien myöhästymisiä vaikkapa, miten toimitaan ilmotusten suhteen jne, eli siis pelisäännöt. Gravin kanssa olemme jo tiimisopimuksen saaneet aikaan, toki fyysisessä formaatissa taitaa vielä olle allekirjoittamatta, kaikki ovat tähän tosin silti sitoutuneet ja se on muun muassa auttanut meitä etenemään tiiminä kohti tavoitteitamme.
Kuten mainitsin dialogin on myös suuressa osassa teosta. Dialogi ah tuo välillä niin raivostuttava konsepti, on silti yksi parhaita asioita akatemiassa. Treenit 2 kertaa viikossa on tätä luotu edesauttamaan ja koen muun muassa Gravin olevan hyvällä tasolla tässä, nähden siihen mistä lähdimme. Dialogin tärkeyttä ei voi tosissaan liikaa koskaan korostaa kun on kyse tiimiyrittäjyydestä, ja onhan siitä ollut apua akatemian ulkopuolellakin.

Kirjassa myös puhutaan tiiminvaiheista, ja kuinka lähes jokainen tiimi mihin tulet koskaan kuulumaan käy kaikki näistä vaiheista lävitse elinkaarensa aikana. Nämä ovat nimeltään työryhmä, valetiimi, potentiaalinen tiimi, todellinen tiimi ja huipputiimi.
Missä näistä Gravi menee tällä hetkellä? Mielestäni olemme valetiimi vaiheen ohittaneet, en koe enään että emme kykenisi nostamaan konflikteja esiin, vaan käsittelemme ne lävitse ja etenemme miten parhaimmaksi katsomme. Pitkä on matka edessämme mutta se on talsittava yhdessä mikäli huipputiimi haluamme jonain päivänä vielä olla.

You May Also Like…

Google Digital Garage

Google digital garagessa oli paljon asioita, jotka olivat tuttuja mutta sain siitä myös paljon käytäntöön vietäviä...

Viherpesuopas

                                          Ai mitäkö on viherpesu? Viherpesun määritelmä perustuu  siihen, että...

0 kommenttia

Lähetä kommentti